Egyedülálló beruházást adtak át a XIII. kerületben

Publikálás dátuma
2017.10.05. 16:08
Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere (b) és Hertzka Péter főigazgató főorvos. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ünnepélyes keretek között adták át a XIII. kerületi Önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát csütörtök délelőtt. A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött a csúcstechnológiára, melyből egész Európában is csak néhány van. A XIII. kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít. A centrum szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket.

Az esemény kapcsán kiadott sajtóanyag emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a XIII. kerületi betegek évi mintegy tízezer CT-vizsgálatának több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték, az ország legkülönbözőbb szegleteiben. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez zajlott az MR kapcsán is. Ezt a helyzetet orvosolta most a XIII. kerületi önkormányzat. A kerületi lakosoknak legfeljebb két hetet kell várakozniuk a diagnosztikai vizsgálatokra, mely számukra térítésmentes, a további - nem angyalföld-újlipótvárosi lakosok által kért - vizsgálatok számát és díját azonban a koncessziós cég szabadon és önállóan állapítja meg. Az ezekből származó bevétel teljes egészében az önkormányzati műszereket működtető szakmai csapatot illeti meg.

Tóth József polgármester az eseményen elmondta: a beruházás „eszmeiségéről" ötéves egészségügyi koncepciójuk címe is sokat elárul: „Az egészség érték az élet minden területén." A szocialista kerületvezető szerint az egészség nemzeti érték, az ellátáshoz való hozzáférést pedig minden állampolgárnak egyenlő eséllyel kell megkapnia.

Szerző

Andy Vajna lassan lefedi az országot

Publikálás dátuma
2017.10.05. 15:57
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Öt rádiós pályázati eljárásban hozott döntéseket e heti ülésén a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön.

A közlemény szerint a Tokaj 101,8 MHz helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati eljárásában a médiatanács alaki érvénytelenség miatt megtagadta az egyedüli pályázó, a Hegyalja Média Kft. pályázati nyilvántartásba vételét.

A testület a Pécs 101,7 MHz körzeti kereskedelmi rádiós pályázat eljárásában a P1 Rádió Kft.-t hiánypótlás után pályázati nyilvántartásba vette, miután a bíróság elutasította a Regionális Rádió Kft. és a Pécs Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit a nyilvántartásba vételük megtagadása miatt.

A médiatanács felvilágosítást kér három helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati eljárásában: a Dunaújváros 93,1 MHz eljárásában a Crossborder Film Kft.-től, a Nagykanizsa 95,6 MHz eljárásában a dtm Media Hungary Kft.-től, a Veszprém 90,6 helyi kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatában pedig az LB Rádió Kft.-től.

Az utóbbi két pályázati eljárásban a bíróság elutasította a Helikon Rádió Kft. és a Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit arról, hogy a grémium korábban megtagadta pályázati nyilvántartásba vételüket ajánlataik alaki érvénytelensége miatt.

A Vasi Friss Kft. és a Radio Plus Kft. közös kérelmére a médiatanács október 15-től engedélyezte a Szombathely 97,7 MHz és a Budapest 96,4 MHz rádiós jogosultság hálózatba kapcsolódását; a Friss Rádió a hónap közepétől 97,7 Rádió 1 néven folytatja a sugárzást - írták.

Mi következik a döntésekből?

A budapesti vételkörzetben sugárzó Rádió 1 így tovább növelheti hálózatát országszerte. Az adót a Radio Plus Kft. üzemelteti, amelynek Andy Vajna egyik befektetőcége a tulajdonosa. A közös hálózatba csatlakozás azt jelenti, hogy a helyi rádiók nagy részben átvehetik a Rádió 1 tartalmát, míg saját műsort, illetve híreket napi 4 óra 23 percet kell szolgáltatniuk.

A budapesti Rádió 1 műsorai jelenleg 22 városban és vételkörzetében érhetők el - ez a szám hamarosan 27-re nőhet.

Szerző

Szél Bernadett: Orbán Viktor felhagyott a kormányzással

Publikálás dátuma
2017.10.05. 15:32
MTI FOTÓ: Komka Péter
A Lehet Más a Politika (LMP) elkötelezett aziránt, hogy megállítsa a gyűlöletkeltést és kormányra kerülve visszaadja a politikát a magyar embereknek - jelentette ki az LMP miniszterelnök-jelöltje csütörtökön, az ellenzéki párt országjáró körútjának első állomásán, Hatvanban.

Szél Bernadett a "Kezdjünk egy új korszakot!" címmel tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt hetek eseményei világosan rámutattak arra, hogy az ország megfeneklett. Orbán Viktor gyakorlatilag felhagyott a kormányzással, egyedül saját hatalmához ragaszkodik görcsösen, ezért nincsenek érdemi intézkedések, a kabinet folyamatosan magyarázkodik és gyűlöletkeltő kampányt indított az adófizetők pénzéből, amelyet oktatásra és egészségügyre kellene költeni - mondta.

Az ellenzéki pártok eközben egymással vannak elfoglalva, nem az érdemi problémákról, a választók számára fontos témákról beszélnek. Az LMP azonban határozottan és elkötelezetten arra törekszik, hogy megállítsa a gyűlöletkeltést és visszaadja a politikát a magyar embereknek - hangoztatta a politikus.

Szerző