Előfizetés

Hurrikánok - Magyar fejlesztésű szoftver a kárelhárításnál Texasban

Publikálás dátuma
2017.10.08. 11:13
Fotó: Jessica Moore / Cultura Creative/AFP
Magyar fejlesztésű szoftvert használnak a Harvey hurrikán okozta károk felmérésénél Texasban. A DOTO System nevű új, komplex programcsomag a katasztrófa utáni kárfelmérést és a helyreállítás tervezési folyamatát rövidíti meg: a korábban szokásos 36-60 napról akár 30 percre, vagy még kevesebbre.

Az okostelefonon és táblagépeken is futó alkalmazás segítségével egy-egy kárhelyszínt, súlyosságától függően, 15-20 perc alatt fel lehet mérni, és a program automatikus jelentést generál az észak-karolinai baptista missziós szervezet szövetségi katasztrófa-elhárítási koordinátorához, valamint a biztosítókhoz. Ezzel jelentősen csökken az adminisztráció elvégzéséhez szükséges idő is. A szoftver segítségével pontosan dokumentálható az elvégzett munka is.

A magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársai már több hete dolgoznak az észak-karolinai baptistákkal Neverland és Port Arthur településeken, kétszáznyolcvan súlyosan sérült ház javításában segédkezve. A fejlesztés arra is alkalmas, hogy az önkéntes segítőket oda irányítsa, ahol valóban szükség van rájuk.

Galambos László ötletgazda, a fejlesztőcég tulajdonosa az MTI kérdésére elmondta: a szoftvert több mint ötven magyar programozó készítette el nyolc hónap alatt, és az első "éles bevetésen" Texasban zökkenőmentesen üzemelt.

Gázszivárgás - A lakók éjszaka az utcán fagyoskodtak

Gázkiáramlás miatt két társasházat kellett kiüríteni Berettyóújfaluban, a Mártírok utcában vasárnapra virradóra, a hatóságok a környező utcákat lezárták a forgalom elől - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t.

Vasárnap reggelre a gázszolgáltató szakemberei kijavították a hibát, mindenki visszatérhetett otthonába, a környező utcákban ismét megindult a forgalom. A két társasház húsz lakásából harminc embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát, mert a földből kiálló gázcsonkból áramlott a gáz.

Csődbe ment falujától lopott a polgármester?

Csak papíron foglalkoztatott emberek, hamis okiratok, ellopott pénz, eltüntetett fizetési előlegek – mindezt úgy, hogy közben csődben volt a falu. K. István versendi polgármesternek lesz miről elszámolnia a Pécsi Járásbíróság előtt – írja a Pécsi Stop.

A vádirat szerint a polgármester volt élettársa közalkalmazottként 2003 és 2013 között többek között a pénztárt kezelte a  szegénységben élő település, Versend önkormányzatánál. A vád szerint  a polgármester a közmunkaprogram keretében 2012-ben, valótlanul foglalkoztatott két személy részére hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól – hamis okiratokat benyújtva – csaknem félmillió forint munkabért. A pénzt egy olyan számlára utaltatta, amelyhez hozzáférési joggal kizárólag ő rendelkezett, ezzel az ügyészség szerint egészen egyszerűen eltulajdonította Versend vagyonát.

Szintén 2012-ben fiktív fizetési előleget adott ki több embernek. A polgármester ténylegesen is adott ki fizetési előleget több személy részére. Ezeket az összegeket az érintettek visszafizettek, ám a vádlottól az önkormányzat pénztáráig már nem jutott el a pénz. Az önkormányzat egyébként 2011-ben csődbe ment, így mindezt egy csődbiztossal terhelt helyzetben vihették véghez.