Vashegyi György az MMA új elnöke

Publikálás dátuma
2017.10.10. 14:59
FOTÓ: Mudra László, Zeneakadémia Forrás: Facebook/Purcell Kórus és Orfeo Zenekar
Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György karmester lesz a következő három évben az MMA elnöke. Vashegyi a 234 leadott szavazatból 140-et, míg a másik két jelölt, Marton Éva operaénekes 36-ot, Rátóti Zoltán színművész pedig 50-et kapott. A közgyűlés egyik meglepetése volt, hogy korábban Rátóti Zoltán nem vetődött fel a jelöltként, viszont sokak meglepetésére a kormányzati kultúrpolitikát is kritizáló ám mégis az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Jankovics Marcell visszalépett a jelöltségtől. Rövid hozzászólásában annyit mondott, nem fűz ehhez magyarázatot, csak bocsánatot akar kérni azoktól, akik arra számítottak, hogy ő lesz az elnök. Alelnökjelöltként viszont indult és meg is választották. Beszédében elmondta, azért nem lenne jó elnöknek, mert kritikus alkat. Viszont alelnökként felhívhatja olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyeken érdemes változtatni. Másik alelnököt nem sikerült megválasztani, ahogy a négy elnökségi tagot sem.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Most nem kísérte botrány a közgyűlést, mint 2015-ben, amikor Gulyás Márton ugrott fel a pódiumra, majd káosz közepette lökdösték le a biztonságiak. Talán a botrányok megelőzése miatt a Pesti Vigadó dísztermébe most nem lehetett bejutni, a média képviselői, a fotósok is egy külön teremben várakozhattak. A közgyűlés menetrendje egyébként kicsit nyögvenyelősen haladt, ugyanis a tagok a napirendi pontokról nem gombnyomással, hanem piros szavazólapokkal, kézfeltartással szavaztak. Az elnökválasztás viszont viszonylag gyorsan lezajlott, hiszen az első körben megkapta Vashegyi György a szavazatok több mint 50 százalékát. “A művészeti értékeknek sokkal jelentősebb szerepet kell játszaniuk minden magyar életében” - mondta programbeszédében a korábban az MMA-n belül vezetői pozíciót nem betöltött Vashegyi, aki a jelöltek közül a legkonkrétabb terveket fogalmazta meg. Kiemelt több területet is, például a művészeti nevelés erősítését a közoktatásban, irányadást a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a művészeti ismeretterjesztést a közmédiában és a makoveczi örökséget követve a művészeti élet határokon átnyúló egységének megerősítését. Hozzátette: fontos a mindenkori kormányzattal való együttműködés, az MMA pedig a nemzet egésze számára szellemi hátországot nyújtana és kész a tanácsadásra a kultúra, az oktatás, az országimázs és a nemzetpolitika kérdésében.

Az MDF-ben, majd a KDNP-ben politikusi szerepet betöltő belsőépítész Fekete György leköszönése után konszolidáció várható az az évről évre egyre több milliárd fölött rendelkező MMA-ban, Fekete Györgynek azonban marad befolyása, őt tiszteletbeli elnökké választották.

Névjegy
Liszt Ferenc-díjas karmester, csembalóművész. Hellmuth Rilling és John Elliot Gardiner kurzusain tanult régizenét, 1990-ben megalapított a Purcell Kórust, 1991-ben az Orfeo Zenekart. A hazai régizenei mozgalom megkerülhetetlen alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen régizenei kamarát és historikus zenetörténetet tanít, emellett nemzetközileg is keresett karmester.

- Az akadémia az életem, több lehetőségem van, hogy részt vegyek a működésben. Az építészeti tagozatban sok tennivaló van - mondta lapunknak Fekete György. -Tiszteletbeli elnökként bennmaradok az elnökségben szavazati joggal, a kompetenciáimat azonban nem az összművészeti tennivalókra szeretném fordítani, hanem az Építészeti Múzeummal és a Nemzeti Szalonnal szeretnék foglalkozni - nyilatkozta, a megválasztott Vashegyi Györggyel kapcsolatban pedig elmondta: -Nem szóltam bele az elnöki kampányba, nem mentem el azokra a találkozókra sem, ahol a jelöltek prezentálták terveiket. Ha valakinek nem szabad ebbe beleavatkozni, az én vagyok. Azzal dolgozom együtt, akit megválasztottak. Vashegyi György 70 százalékos többséggel nyert, és mindenben támogatom, amiben úgy érzem, az akadémia előre prognosztizált, sok éves programjához járul hozzá és nem egy kívülálló szempontot hoz be és eszerint változtatna meg dolgokat - mondta Fekete, aki a közgyűlésen értékelte az elmúlt hat évet. A beszéde után vastapsot kapott Fekete beszélt a kezdetekről, az elhunyt alapítókról, “áruló kilépőkről”, a sajtó évekig tartó “alávaló támadásairól” és arról, hogy nekik egy dolguk van: “minden reggel szűzen ébredni és megcsinálni, amire a nemzettől megbízatást kaptak.” Azt csak megemlítette, hogy az akadémia, amely tagjainak havi 290 ezer forintos életjáradékot biztosít, milyen további segítséget eszközölt ki a kormánynál. A részletekről a közgyűlést megnyitó Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter részletesebben is beszélt.

“A magyar kormányra számíthatnak” - ezzel zárta mondandóját Balog. Ezt bizonyította azzal, ami a a médiában már korábban is megjelent, hogy bejelentette: a Hild-villa, a volt MÚOSZ-székház, a Pesti Vigadó, a Bajza utca 31. alatti épület és az Ybl-villa mellett az MMA megkapja egy építészeti múzeum kialakítására a volt BM kórház épületét is. Emellett elmondta, művészjáradékra a 2018-as költségvetésben az MMA sorában 800 millió forintot különítettek el. Ezt az MMA folyósítja január 1-jétől azoknak, akik 65. évüket betöltötték és művészeti tevékenységért állami vagy miniszteri díjban részesültek vagy a jövőben részesülnek és nem akadémikusok. Az ösztöndíjrendszerre is kap pénzt az MMA: havi 200 ezer forint egy művész maximum 36 hónapig részesülhet. Az első évben 100 fő, felmenő rendszerben pedig évente újabb 100 fővel bővül. A Magyar Közlöny szeptermber 22-ei számában már megjelent erről a határozat, eszerint 2018-ban 96, 2019-ben 384, 2020-ban 672, 2021-ben 864 milliót szánnak erre.

Vashegyi György : nem lettem politikus azért, mert az MMA elnökévé választottak

- Gyors karriert futott be az MMA-n belül. Korábban is megvoltak az ambíciói vezetői posztra?

-Az MMA maga is gyors karriert futott be, hiszen egy hat éve működő köztestületről van szó. 2013-tól voltam levelezőtag, idén májustól rendes tag, de az elmúlt negyed században a saját szakmámban tevékenykedtem. Nem merült föl bennem, hogy az elnöki pozícióra aspiráljak. Júniusban egy nem zenész akadémikus társam keresett meg, hogy jelölni szeretne. Kértem pár nap gondolkodási időt, majd úgy döntöttem, nem tisztességes egy ilyen feladat elől elfutni, ha az ember érez magában erőt és tenni akarást. A következő három évben is karmester maradok, de a főállásom az MMA vezetése lesz.

- Az MMA-ról kialakult egy olyan kép, hogy egy ultrakonzervatív köztestületről van szó, amely kormányzati segítséggel egyre nagyobb befolyást szerez a kultúratámogatás területén, milliárdos ingatlanokat kap, ráadásul az elnöke egy megosztó személyiség volt. Mit gondol erről, és változtatna-e ezen a képen?

- Biztos vannak, akik így vélekednek az MMA-ról, bízom abban, hogy minél kevesebben fogják a jövőben így gondolni. Fekete Györgynek nagyon sokat köszönhet az MMA. Ha a nyilatkozataiból nemcsak egy-egy mondatot emelünk ki, hanem megnézzük a szövegösszefüggést is, akkor kiderül, okkal mondta, amiket mondott. De ő a politika felől érkezett, így a másként gondolkodó politikai erők ilyen alapon is kritizálják. Kulturális államtitkár is volt, és neki köszönhetjük az NKA létrejöttét is, ami sokat mozdított a kulturális életen. Én nem vállaltam politikai szerepet: Büszke vagyok, hogy úgy építtetünk fel és működtettünk két együttest, hogy az elmúlt harminc év klasszikus zenei életében messze a legkevesebb közpénzt használtunk föl, így értünk el hazai és nemzetközi eredményeket. Nem gondolom, hogy politikussá válnék azért, mert az MMA elnöke lettem. Számomra a két jelszó az érték és a minőség.

- Mi az, amit elnökként elsőként meg szeretne valósítani a programjából?

- Sok információnak nem vagyok a birtokában, mert az elmúlt hat évben nem voltam ott az elnökségi üléseken. Egyszerű tag voltam, a zenei tagozatban dolgoztam. A tagozatoknak amúgy nem túl nagy a költségvetésük. Emellett a nemzetközi és határon túli bizottságokban dolgoztam és több dolgot is megvalósítottunk. Ilyen volt például a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara. Hasonló dolgokat szeretnék csinálni, de nemcsak zenei területen.

 

Frissítve: 2017.10.10. 23:02

Döntött a Kúria - Indulhat az aláírásgyűjtés a Római-parti mobilgátról

Publikálás dátuma
2017.10.10. 14:33
FOTÓ: Népszava
A Kúria kijelölt tanácsa hitelesítette az Együtt és a Párbeszéd közös, a Római-part megvédésére szolgáló népszavazási kezdeményezését. A két ellenzéki párt egy héten belül megkezdi az aláírásgyűjtést, amihez várják civil szervezetek és további pártok segítségét is. Harminc nap alatt kell majd több mint 138 ezer budapesti választópolgár aláírását összegyűjteni - hívta fel a figyelmet az Együtt és a Párbeszéd közös közleményében.

"A mobilgát ügye ma már túlmutat önmagán. Arról szól, hogy egy szűk kisebbség érdeke fontosabb-e a többségénél. Végre Budapest újra megmutathatja, hogy nem hagyja magát! Az álszakértői véleményekkel alátámasztott mutyigyanús ügyletek nem lehetnek a fővárosban, ahogy azt a NOlimpia aláírásgyűjtés közös ellenzéki sikere is bizonyította.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 27-i ülése egyértelművé tette, hogy sem a folyamatos civil tiltakozás, sem a hangjukat egyre nagyobb számban felemelő független szakértők nem érnek el eredményt, sem a tervek megváltoztatásában, de abban sem, hogy az ellenvéleményeket legalább tisztességesen meghallgassák. Éppen ezért a Római-part megvédésére az egyetlen reális lehetőséget ez a népszavazás jelenti" - olvasható az ellenzék közleményében, amiben arra hívják fel a figyelmet:  az Együtt oldalán elérhető az az internetes felület, amelyen az akár egy alkalmat vállaló aktivisták be tudnak jelentkezni a számukra ideális helyszínen és időpontban zajló kitelepülésekre. A Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban felállított 15 állandó kitelepülőponton gyűjtött aláírások mellett a két párt nagymértékben számít a budapestiek aktivitására, amelynek keretében a kitelepülésekről elviszik vagy kinyomtatják az íveket, és a saját környezetükben, családjuk, barátaik, szomszédjaik körében gyűjtenek össze néhány aláírást.

Aktivistának ide kattintva lehet jelentkezni!

Emlékezetes, hogy a budapesti római-parti mobilgát ellen október 1-én tüntettek civilek, hogy beton védművet a parttól távolabb, a Nánási út–Királyok útja magasságában építsenek. Szerintük ez biztonságosabb, és így megmaradhatna az egyetlen beépítetlen fővárosi Duna-part is.  

A civilek érdemi párbeszédet szeretnének a nyomvonalról. „Reméljük, hogy elkészülhet valamilyen alternatív nyomvonalról hatástanulmány. Mi szeretnénk, hogyha ezt a Nánási útról is elkészítené az önkormányzat. És szeretnénk megmutatni, hogy mennyi olyan ember van, aki szeretné, hogy megmaradjon így a Római, és hogyha olyan döntés születne a fővárosban, ami lehetővé teszi, hogy ez az 55 ezer ember, aki a csillaghegyi öbölben él, biztonságban érezze magát” – mondta korábban Tömör Miklós, a Fák a Rómain Csoport koordinátora.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember végén szavazta meg egy, a parti nyomvonaltól eltérő nyomvonal vizsgálatát. Erre a Greenpeace Magyarország zöldterület-kampányfelelőse úgy reagált: ötvenötezer ember biztonságáról és Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partjáról van szó - nem lehet a budapestiek akaratával és a független vízügyi szakma véleményével szembe menve dönteni egy ilyen horderejű kérdésben. Ők is azt várják, hogy állítsák le a parti mobilgát engedélyeztetési folyamatát, és találják meg azt a megoldást a Római-part árvízvédelmére, mely egyszerre képes megvédeni a lakosságot és megőrizni a partszakasz természeti értékeit.

Cserbenhagyja a Fidesz Tarlóst?
Lapunk korábban arról írt, hogy a választások közeledtével a fővárosi Fidesz kihátrálna a mind népszerűtlenebb Római-partra tervezett mobilgát vízparti nyomvonala mögül, cserben hagyva az ezt erőltető Tarlós István főpolgármestert. Bús Balázs óbudai polgármester szeptember végén a fővárosi közgyűlésben nagy hirtelen előállt egy, a vízparttól távolabb, a sétány belső oldalán húzódó gátvonal lehetőségével is, amit tervtanulmányban vizsgáltatna most meg a közgyűlés. Igaz, Tarlósék hangsúlyozták, hogy kitartanak az áprilisban már elfogadott vízparti mobilgát mellett, mire Bús is emelt a téten: a városvezető a Klubrádiónak már azt ígérte, hogy a kerület nem fog rábólintani semmilyen, parti gáttal kapcsolatos engedélyre, amíg nem látja a kerítésvonalon húzódó védvonalról készített tervtanulmányt.
Óbuda is készít egy saját tervtanulmányt a kerítésvonali változatról, mintha éppenséggel nem bíznának a főváros tervtanulmányában. Megfigyelők szerint a konfliktus azzal magyarázható, hogy a Fidesz rájött: egy ilyen, több száz fa kivágásával járó, rendkívül népszerűtlen beruházás nem csak az országgyűlési választásokon lehet zavaró a kormánypártnak, de beárnyékolhatja 2019-es fővárosi önkormányzati választások esélyeit is.
Az újabb tervtanulmány íratásával a kormánypárt a választásokig mindenképpen jegelheti az ügyet. Ez viszont a politikai széljárást nehézkesen lekövető Tarlós szemét is csípheti: a főpolgármester ugyanis évek óta a legsürgősebben megoldandó feladatok között említi a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét. A környezetvédők és az ellenzék úgy látja: a kormánypárt csak kivárásra játszik az egésszel.

Szerző

Hadházy feljelenti Orbánt

Publikálás dátuma
2017.10.10. 14:16
FOTÓ: Népszava
Az LMP társelnökét ugyanis a miniszterelnök az országgyűlés hétfő ülésén - Hadházy kérdésére válaszolva -   korrupcióval vádolta meg. A Független Hírügynökség kereste meg a képviselőt, reagál-e a vádakra, és ha igen, miként. 

Hadházy Ákos tegnap a dupla áron beszerzendő lélegeztetőgépekről kérdezte az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort, kiemelve, hogy információi szerint egy másik cég lényegesen kedvezőbb árajánlatot adott. A miniszterelnök válaszában először elismerte, hogy ebben az ügyben közbeszerzési vita van, majd korrupcióval vádolta meg az LMP társelnökét. Orbán végül vizsgálatot is szorgalmazott, hogy kiderüljön: hogy történhet meg, hogy valaki nyíltan lobbizik egy külföldi cégért a Parlamentben.

Hadházy a vita után Facebook-oldalán azt írta: "szegény "Főnöknek" nem jutott jobb eszébe, kis gondolkodás után nekifutott és rúgott egyszerre (!) három méretes öngólt. 1) ezzel az elképesztő agymenéssel nagyon sokat segített abban, hogy minél többen halljanak a lopás sorozatuk egyik legdurvább állomásáról: a haldokló kórházaktól akarnak milliárdokat kilopni 2) azt mondja, hogy én folyamatban levő közbeszerzést akarok befolyásolni - pech, de bizony ez az eljárás már jogerősen lezárult azzal, hogy törvénytelenség miatt elkaszálta a Döntőbizottság. 3) Én semmi mást nem tettem, csak megkérdeztem, hogy kinek van igaza: Lázárnak, aki disznóságnak mondta a projektet vagy Rétvárinak, aki szerint minden rendben volt. Ha valakit vádolnia kellene azzal, hogy közbeszerzést akar befolyásolni, az Lázár, hiszen ő nyilatkozta, hogy valamit le kell vágni annak, aki így akarta a közbeszerzést buherálni - írta az LMP társelnöke közösségi oldalán.

Hadházy a portálnak elmondta, senki mellett nem lobbizott, és elfogadhatatlannak tartja Orbán kirohanását. „Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt”. Hozzátette, hogy ő még ilyet a magyar Parlamentben nem tapasztalt.

Szerző
Frissítve: 2017.10.10. 16:50