Előfizetés

Hiába exhumálták Salvador Dalít

Publikálás dátuma
2017.10.16. 17:33
Pilar Abel állítását nem igazolta a DNS-vizsgálat. FOTÓ: LLUIS GENE / AFP
Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt.

A bíróság arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy az elvégzett DNS-vizsgálatok nem igazolták a rokonságot. Egyúttal kötelezte az asszonyt az eljárás költségeinek megtérítésére. A határozat ellen Pilar Abel fellebbezéssel élhet.

Az apasági per óriási botrányt kavart Spanyolországban. Nagy médiaérdeklődés közepette július 21-én nyitották fel a 28 évvel ezelőtt elhunyt művész kriptáját, hogy mintát vegyenek a vizsgálatokhoz.

A figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született.

A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet, és elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehetett DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A művész örökségét kezelő alapítvány, a Gala-Salvador Dalí Alapítvány szerint az exhumálást elrendelő bírói döntés nem volt megalapozott, és már korábban közölte: elképzelhető, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálási költségeket kifizettetik Pilar Abellel.

Összeállt a mobilgátellenes koalíció - Videó

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.10.16. 16:49
Már egy korábbi közgyűlésen is tiltakoztak a parti védmű megépítése ellen. MTI FOTÓ: Mohai Balázs
A Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt összefog a Római-partra tervezett, szerintük pazarló és környezetromból védművel szemben. A Fidesz szerdán visszavonulót fújhat ebben az ügyben is.

„A római parti mobilgát ügye nemcsak fákról szól, hanem arról is, hogy nem engedjük az Orbán-kormány ámokfutását" – jelentette ki Szabó Tímea, a az Együtt el közösen Római-parti fővárosi népszavazást kezdeményező Párbeszéd elnöke az aláírásgyűjtő-kampányt megnyitó sajtótájékoztatón hétfő délelőtt. Ahhoz, hogy kiírják a népszavazást, 30 nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Mint megírtuk, a Jobbik kivételével a teljes demokratikus ellenzék, így az MSZP, a DK, az Együtt a Párbeszéd, az LMP, a Momentum, MoMa és a Liberálisok, valamint több civil szervezet is vállalta: segít abban, hogy november közepéig összejöjjön a fővárosi népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás.

A népszavazási kérdés azt célozza, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül azt az áprilisi határozatát, amelyben a Duna-parton húznák meg a mobilgát nyomvonalát. Ez a védvonal ugyanis az ellenzék szerint rendkívül költséges, közel 40 milliárdba kerülne, emellett több száz fa kivágásával járna. Ugyanakkor szerintük a városháza vezetése csak az árterületre lakóparkot építő Fidesz-közeli vállalkozóknak akar kedvezni.

Tarlós István főpolgármester szerint viszont a városháza által bekért eddigi műszaki szakvélemények a Duna-parti védvonalat támogatták, igaz, erre az ellenzék azt válaszolja, hogy a városháza soha sem vizsgálta érdemben a parttól jóval távolabb lévő Királyok útja -Nánási úti védvonalat, ami szerintük jóval olcsóbb lenne és sokkal kevésbé környezetromboló.

Bár a Fővárosi Választási Bizottság első körben elutasította az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kezdeményezését, nemrégiben rábólintott a kezdeményezésre.

„Úgy tűnik, hogy van olyan ügy, amelybe minden ellenzéki pártot megmozgat, beleáll hajlandó megmutatni, hogy nem kér a Fidesz kormányzásából Budapesten" – mondta Juhász Péter a népszavazást kezdeményező Együtt elnöke.

Könnyen lehet azonban, hogy a Fidesz már harmadik alkalommal is úgy dönt, kifogja a szelet az ellenzék vitorlájából, és a vasárnapi boltbezáráshoz valamint az olimpiához hasonlóan, kihátrál a saját javaslata mögül. Tarlós István főpolgármester szerdára máris rendkívüli közgyűlést hívott össze a mobilgát kapcsán. Igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mire készül a főpolgármester. A közgyűlés kormánypárti többsége akár azt is megteheti, hogy hatálytalanítja az áprilisi döntését, majd egy másik iktatószámmal elfogadja ugyanazt, mivel így az ellenzéknek így új népszavazási kérdést kellene benyújtania.

„Tarlós ne trükközzön, ne próbáljon kamu előterjesztést gyártani, hogy elkerülje azt a véleményt ami a népszavazáson kialakulhat" – fogalmazott Horváth Csaba a közgyűlés MSZP-s tagja. Horváth szerint már 2013-as rekordárvíz idején kiderült, hogy a Királyok-Nánási úti vonalon is meg tudták védeni a Csillaghegyi-Öblözet lakóit. Szerinte tehát kérdéses, hogy a főpolgármester miért akar súlyos tízmilliárdokat elkölteni hetven hektárral nagyobb terület megvédésére.

Gy. Németh Erzsébet (DK) képviselő szerint Tarlós nagy valószínűséggel ugyanúgy meghátrál, ahogy a vasárnapi boltzár vagy az Olimpia ügyében, gyaníthatóan vissza fogja vonni a közgyűlés a parti védvonalról szóló áprilisi döntését. „Figyelni fogunk, nehogy valami trükkel visszahozzák a parti gátat" – tette hozzá.

Orbán örül Kurz győzelmének

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben gratulált Sebastian Kurznak az Osztrák Néppárt vasárnapi választási győzelméhez - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel.

A tegnapi eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a választópolgárok többsége Ausztriában is a biztonságot és stabilitást garantáló, értékelvű politika mellett teszi le a voksát. Bízom benne, hogy az eredményes kormányalakítást követően közeli szövetségesként és az Ön által is következetesen képviselt keresztény-konzervatív értékek mentén tudjuk erősíteni az országaink közötti együttműködést - írta a Fidesz ausztriai testvérpártja elnökének Orbán Viktor, hozzátéve: sok sikert kíván a most kezdődő koalíciós tárgyalásokhoz.