Áprilisban érkezik a kis herceg, vagy hercegnő

Publikálás dátuma
2017.10.17 18:53
A terhesség korábbi szakaszát Katalin elég rosszul viselte, de már jól van. FOTÓ: CHRIS J RATCLIFFE / AFP
Fotó: /
Áprilisra várja harmadik gyermekét Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége.

A hírt kedden jelentette be egymondatos Twitter-üzenetében a Kensington-palota, a hercegi házaspár londoni rezidenciája.
Katalin hercegnő terhességéről az udvar már szeptemberben hírt adott, de a keddi bejelentésig nem volt ismert, hogy a gyermek érkezése mikorra várható. Vilmosnak, az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodójának és hitvesének első gyermeke, György herceg 2013 júliusában, húga, Charlotte hercegnő 2015 májusában született.

Édesapja után György majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz. György herceg és Charlotte hercegnő testvére - nagyapja, Károly trónörökös és édesapja, Vilmos herceg, valamint bátyja és nővére után - az ötödik helyre kerül majd a brit trónutódlási sorrendben, a hatodik helyre utasítva a jelenlegi ötödiket, saját majdani nagybátyját, vagyis Harry herceget, Vilmos öccsét.

Vilmos és Katalin harmadik gyermekének trónöröklési helyét immár nem befolyásolja, hogy fiúnak vagy leánynak születik, ugyanis a brit kormány kezdeményezésére az elmúlt években elindított és kiteljesedett reformfolyamat eltörölte a királyi fiúutódok trónutódlási elsőbbségét. Így ha a harmadik gyermek fiú lesz, akkor sem lépne nővére, Charlotte elé a trónutódlási sorrendben.

A hercegi házaspár harmadik gyermeke a 91 esztendős II. Erzsébet királynő és férje, a 96 éves - a közszerepléstől a múlt hónapban visszavonult - Fülöp edinburghi herceg hatodik dédunokája lesz.

Katalin hercegnő - csakúgy, mint két előző terhességének korai szakaszában - ezúttal is heveny terhességi rosszullétektől szenvedett, és ezért a múlt hónapban több nyilvános programját lemondták. A hercegnőt első terhessége idején kórházban is kezelték e tünetekkel, és második várandóssága alatt is programokat kellett lemondani hasonlóan heveny rosszullétek miatt.

Katalin azonban most már jobban van, hétfőn megjelent egy nyilvános londoni jótékonysági rendezvényen, és a Kensington-palota keddi bejelentése szerint a házaspár a jövő év elején együtt utazik hivatalos svédországi és norvégiai látogatásra.

Szerző
2017.10.17 18:53

Kishegyi varázs a somogyi dűlőkön

Publikálás dátuma
2018.09.20 13:49

Fotó: /
Ha egykor a Balatonnál a forró nyári hónapokban helyi nedűre vágytunk, magától értetődő volt, hogy badacsonyi bor kortyolgatása közben merülünk el a táj szépségeiben. Az utóbbi két évtizedben azonban a déli part is a bor valóságos fellegvárává vált, tőkék garmadája sorjázik a helyi dűlőkön, kivált Balatonlelle környékén.
A lellei határ magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely kis híján eléri a 300 méteres magasságot. Remek szőlőtermő területről van szó, egyedi mikroklímával. Ugyanakkor a Somogyi-dombság teljes északi vonulata különleges adottságokkal rendelkezik, kiváló feltételeket biztosítva a fürtöknek. Mi a titok nyitja? A tó irányából állandó a légmozgás, a víz fölötti levegő lassabban hűl le, mint a szárazföld, megvédi a szőlőterületeket a tavaszi fagyoktól és a szőlőt is kevesebb betegség fenyegeti. S somogyi erdőkből érkező hűs szél is hozzájárul a különleges adottságokhoz, nem véletlen, hogy a borvidék lejobb területei mind erdők mellett találhatóak. A szőlőterületek talaja is különleges: löszös üledéken képződött erdőtalajok. Évente mintegy 2000 órányi napsütés éri a fürtöket, ami a legtöbb fajtának elegendő, s a csapadék eloszlása is megfelelő. Számos szőlőfajta megtelepedett itt, a kék- és a fehérszőlők is jól érzik magukat. Az engedélyezettek között több mint 20 fajtát találunk. A borokat a gyümölcsösség jellemzi. Az egyedi adottságoknak köszönhetően egészen jellegzetes a helyi borok zamata. Egy sor pincészetet találunk a Kishegyen, s közvetlen környezetében, amelyek méltán váltak országszerte ismertté az elmúlt években. Ha autóval közelítjük meg a pincészeteket, nem árt az óvatosság, hiszen szűk út vezet felfelé. A hegy aljában a Konyári pincészet gyönyörű épülete fogad bennünket, mintha Toscana egy pincészetében pihennénk meg. Többféle bort kóstolhatunk, egészen különleges nedűket. Feljebb haladva, az út bal oldalán a Pócz-pincészet vár bennünket, ahol idén már megannyi ételkülönlegességekkel is fogadják az érdeklődőket. A pincészet sajátossága egyebek mellett két különleges habzóbor a Bubbori fehér és a rozé gyöngyözőbor. Mindenféle ételhez ajánlottak.  Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő. Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását. A hegy tetején találhatjuk a Majthényi présházat. Ha itt fogyasztanánk ebédet, érdemes jó előre bejelentkezni. Az itteni panoráma egészen egyedülálló, igaz, a Pócz pincészet teraszáról is gyönyörködhetünk a táj szépségében. 
Szintén Balatonlelle nevezetessége a környéken található Bujdosó pincészet. Apáról fiúra száll a borászat mestersége, három generáció gondoskodik arról, hogy minél nagyszerűbb nedűk kerüljenek a bor műértőihez. A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő. Legfontosabb fajtáik a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabertnet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek között a Sirocco, a Nemere és a Tramontana hajókról nevezték el. A borok címkéje is jelzi, hogy a család életében különleges szerepet tölt be a hajózás, a vitorlázás. A többi borászathoz képest a Bujdosó különlegességét az adja, hogy pezsgőt is előállítanak. 2016-ban készítették el első méthode traditionelle pezsgőjüket, amelynek a pinot noir a hangsúlyos eleme, de királyleányka is került mellé. 7 gramm cukrot tartalmaz. Bujdosó Ferenc, ako 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betolti, elmondta, saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőt állítottak elő. Összesen 5000 palackot készítettek belőle. Szintén a Bujdosó pincészet készít háromféle – fehér, rozé, és vörös - habzóbort, amelyek zamata egészen egyedülálló. Bár a nyár véget ért, Balatonlelle környékén ősszel is számos programmal várják az érdeklődőket. Október 14-én rendezik a szőlőskislaki szüreti felvonulást. Október 20-án Balatonlellén, a Kishegyen rendezik az I. Murci Fesztivált, amelyen felvonulnak a helyi borászatok. Az esemény gasztronómiai élményt is jelent, a szervezők ígéretei szerint főszerepben vad- és halételek lesznek. Emellett vezetett gyalog és kerékpár túrákkal, kézműves vásárral is készülnek.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

Témák
bor
2018.09.20 13:49
Frissítve: 2018.09.20 13:52

„Jövök, Budapest” – Ismét üzent a magyaroknak Terence Hill

Publikálás dátuma
2018.09.18 12:47

Fotó: AFP/APA-PictureDesk/
Szeptember 20-án több helyszínen is találkozni lehet a színésszel.
Ezúttal A Nevem: Thomas című új filmjének bemutatója alkalmából üzent magyar rajongóinak Terence Hill a Facebook-oldalán. Azt írta, hogy csütörtökön a Corvin mozi előtt és a Corvin moziban is ott lesz a 20 órakor kezdődő esti vetítés miatt, de a délutáni vetítéseken nem tud ott lenni. A Syma csarnokban is megjelenik majd. „Jövök, Budapest” – üzente.
Terence Hill még szeptember elején, ugyancsak a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szeptember 20-án Magyarországra érkezik. A bejegyzéssel együtt megosztotta filmjének magyar nyelvű előzetesét is. A road movie, amelynek Terence Hill rendezője és főszereplője is, Bud Spencernek állít emléket.
2018.09.18 12:47
Frissítve: 2018.09.18 12:47