Megkoronázzák a kínai elnököt

Publikálás dátuma
2017.10.18 07:35
Öltönyös kínai katonák vigyáztak a rendre Pekingben a kommunista párt kongresszusa előtti napokban Fotó: AFP/Greg Baker
Fotó: /
Az utóbbi évek legfontosabb belpolitikai eseménye kezdődik: a kommunista párt ma kezdődő kongresszusán megerősítik hatalmában Hszi Csin-ping elnököt.

Sok kritikus hang aligha hangzik el az öt évente megrendezett üléssorozaton, amelyen az államfőt újabb öt évre megerősítik a párt főtitkári tisztségében. Már a rendezvény címe is sokatmondó: „Öt év nagy sikerekkel”. Ünnepi beszédének alapvető mondandója is előre ismert: azt kívánja elérni, hogy 2020-ig a jólétet további rétegekre terjesszék ki.

Bár mindebből az derül ki, a helyzet nem is lehetne ideálisabb Pekingben, ennek némiképp ellentmond, hogy a kongresszus egy hetére valóságos erőddé változtatják a kínai fővárost. Több ezer önkéntest toboroztak, akik a „biztonságot szavatolják”. Megannyi emberi jogi aktivistát kényszerítettek arra, utazzanak vidékre, vagy az elkövetkező napokat egy jól ellenőrzött lakóblokkban töltsék. „Kemény megszorításokat foganatosítottak” – panaszkodott a Radio Free Asiában egy meg nem nevezett ellenzéki, aki azt is elmondta, október előtt vissza sem térhetnek lakásukba. A júliusban súlyos betegségben elhunyt Liu Hsziao-po özvegye, a házi őrizetben tartott Lu Hszia nem maradhatott a fővárosban – közölte a hongkongi emberi jogi központ.

„Harckészültségbe” helyezték a 21 milliós metropolisz tűzoltóságát is. Mindemellett sem drónok, sem modellgépek nem repkedhetnek a főváros légterében. Az Airbnb szállásközvetítő működését is felfüggesztik erre az időre. Hétfő óta tovább szigorították az internetes kínai cenzúrát, a „nagy tűzfalat”. Azokat a külföldi vállalatok számára lehetővé tett csatornákat is lezárták, amelyek az internet teljes elérését teszik lehetővé.

Öltönyös kínai katonák vigyáztak a rendre Pekingben a kommunista párt kongresszusa előtti napokban Fotó: AFP/Greg Baker

Öltönyös kínai katonák vigyáztak a rendre Pekingben a kommunista párt kongresszusa előtti napokban Fotó: AFP/Greg Baker

Hszi Csin-ping megdicsőülését senki és semmi sem zavarhatja meg. Az elnököt már tavaly a „párt magjának” nevezték a kommunista vezetés dicső szónokai. Ő a siker atyja, aki a korrupcióellenes harcával megtisztította a pártot – hangzik a propaganda. Hogy ennek a küzdelemnek számos árnyoldala is volt – például politikai leszámolásokra használták fel, illetve a nagy természeti katasztrófák idején döntésképtelenné váltak a helyi pártbizottságok –, természetesen nem szól a fáma. Ha a csapból nem is a kínai elnök éltetése folyik, a pekingi hangosanbeszélőkön az ő hangját hallani: boldog jövőt, az életszínvonal emelését, a szegénység csökkentését, valamint Kína szerepének megerősítését ígéri a világban.

Szakértők szerint Mao Ce-tunggal, valamint a nagy reformerrel, Teng Hsziao-pinggel szemben Hszi Csin-ping nem annyira karizmatikus személyiség, ezért a hírközlő eszközök segítségével személyi kultuszt építenek.

A 19. pártkongresszussal Hszi második ötéves hivatali ideje kezdődik meg. Első ízben fordul elő Mao óta, hogy a pártvezető a saját igényei szerint formálhatja át a legfelsőbb vezetést, az állandó tanácsot, valamint a központi bizottságot. A legfőbb grémiumokban csak olyanok kaphatnak szerepet, akik közel állnak a pártfőtitkárhoz. Az állandó tanács példátlan változások előtt áll: hét tagjából ötöt lecserélnek. A 31 tartomány nagy részét már Hszi emberei irányítják.

Megfigyelők a pártgyűlést Hszi Csin-ping megkoronázásának is nevezik. Annyira stabilizálta hatalmát az elmúlt években, hogy nemcsak a politikai életet uralja: a hadsereget is teljes egészében az ellenőrzése alatt tartja.

2017.10.18 07:35

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08