Orbán rezsiharca a fára nem vonatkozik

Publikálás dátuma
2017.10.19 07:00
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Orbán Viktor rezsiharca a második legelterjedtebb fűtőanyagra, a tűzifára nem terjed ki. Az ár így már az egekbe tör.

A 2013-as "rezsicsökkentés" óta a legnagyobb, közel tíz százalékos éves drágulással szembesülhettek szeptemberben a tűzifavásárlók - deríthető ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Most 3350 forintba került egy mázsa tűzifa. Tavaly 4, a korábbi években pedig mintegy 2-2 százalékos, halk áremelkedést kellett elszenvedniük a fával fűtőknek, a Fidesz hangos rezsicsatazaja közepette. Noha a brikett „csak” 3 százalékkal drágább, mint tavaly ugyanekkor, ám ez is a legmagasabb ütem 2013 óta.

Szakértők a drágulást a kereslet élénkülésével indokolják. És mivel a szilárd tüzelőanyagok szabadárasak, a kereskedők nyakló nélkül emelhetnek.

A lakossági fűtésköltségek letörését hangoztató Orbán-kabinet látóteréből hiányoznak a szilárd tüzelőanyagok, így például a fa, a brikett vagy a lignit. Pedig a hazai lakosság nagy, egyesek szerint egyre növekvő hányada fűt fával. Eme háztartások száma több mint 600 ezerre becsülhető, ami az összes mintegy ötöde. Bár messze a legtöbben gázzal fűtenek, ám a fa még mindig a második legelterjedtebb fűtési mód. Így például a távfűtés is kevesebb otthonban érhető el. A többi szilárd tüzelési mód aránya emellett csupán néhány százalékra rúg.

A hazai statisztikusokat a leginkább a fatüzelés aránya kapcsán lehet zavarba hozni. Idén év elején ugyanis „módszertant váltottak” és a hazai fogyasztási adatokba belevették a lopott fát is. Ez pedig a hivatalos, évi közel kétmillió tonnás adatot legalábbis megduplázta. Az Orbán-kormány három éve a fára is tíz százalékos „rezsicsökkentést” hirdetett, ám ez hamar elillant az erdészetek áraiból. Azóta pedig a kérdést a – korábban bevezetett, egyre növekvő mennyiségű – szociális faosztásra hivatkozva ütik el. Ám ez messze nem elegendő.

A háztartási faégetés is komolyan hozzájárul a légszennyezéshez – figyelmeztet Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője. Bár a szén-dioxid-szennyezés szempontjából matematikailag nem okoz nagyobb levegőterhelést – hisz a növény ennyit élete során meg is köt -, ám a kibocsátott korom szintén rendkívül káros az egészségre. A fatüzelés aránya szerinte is növekszik, ráadásul nem csak az alacsony jövedelműek körében. Sokan térnek át rá a gáztüzelésről, kedvtelésből, vagy közmű híján. A leghatékonyabb megoldásnak a fával tüzelők otthonainak leszigetelését tartaná, amivel a fűtési költség harmadára-negyedére csökkenthető. De legalább ilyen fontosnak tartaná a felvilágosítást. A fatüzelés ugyanis komoly szakértelmet igényel, aminek híján jóval nagyobb vesződséggel, drágábban, veszélyesebben, eredménytelenebbül fűthetünk és még a levegőt is jobban terheljük. Lenkei Péter a fánál is veszélyesebbnek ítéli a szén- és lignittüzelést, nem is beszélve a hulladékégetésről. Évente csak Magyarországon 13 ezren halnak meg ilyen okokból – szögezte le. Az irodavezető szerint a szociális faprogram nem ér el az összes rászorulóhoz. Ráadásul információik szerint az így osztogatott fa jellemzően vizes.

Jobb tavasszal venni
Fajlagosan továbbra is messze a tűzifával éri meg a leginkább fűteni: költsége a szénének valamivel több mint fele, a gázénak kevesebb mint a fele, az áramról nem is beszélve. Igaz, jóval nagyobb vele a vesződség is.
A fát érdemes köbméter szerint vásárolni, mert a víztartalma sajnos nehezen ellenőrizhető. Ezért szakértők inkább azt javasolják, hogy télire az előző tavasszal vásároljunk fát és azt nyáron szárítsuk ki. A leggyakoribb tűzifa-fajták az akác, a tölgy, a bükk, a gyertyán és a cser.


Rezsivakság

Az elmúlt három év során kiderült: a Nemzeti Együttműködés Rendszerének több millió polgár aláírásával megtámogatott rezsiharca nem azt jelenti, hogy a kormány a lakosság gáz- és áramtarifáiban lekövetné a nemzetközi gáz- és áramárak megfeleződését. Így megmarad a 2013-2014-ben - nemzetközi árcsúcsok idején – meglépett mintegy 25 százalékos árvágás. Változó hevességű rezsiküzdelmei közepette Orbán Viktor figyelme nem terjed ki a jellemzően kevésbé módosak által használt tüzelőanyagokra, így a fára, brikettre, kokszra. A legszegényebbek fűtési lehetőségein javító, átfogó tartozáscsökkentő programok se indultak. Így, míg a "rezsieredmények megvédése" fideszes értelmezésben azt jelenti, hogy a nemzetközi tőzsdék összeomlása közepette a Fidesz legalábbis nem emeli a közműdíjakat, a fa és a szén ára folyamatosan, jóval az infláció felett nő.

2017.10.19 07:00

Nyakló nélkül tankolunk, soha ennyi üzemanyag nem fogyott

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:00

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Bár ezt az autósok biztosan másként látják, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon olcsónak számít a gázolaj. Erre rátehet még egy lapáttal a forint gyengülése is, a fuvarozók inkább itthon tankolnak.
Az első félév során 8,2 százalékkal rekordszintre, közel 1,8 milliárd literre ugrott a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsorából. Ezen belül a gázolaj mennyisége is most először ugrott egymilliárd liter fölé; ez egyszersmind jelentős, 9,8 százalékos forgalomugrás, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték. Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés: eme érték szintén csak a 2016-osat haladja meg. A prémiumüzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények ugyan csak 6,4 százalékkal fokozódtak, aránya viszont tényleg csak egy hajszállal áll a 10 százalék alatt. A márkás kutak forgalomnövekedési adata ezúttal meghaladja az összes hazai töltőállomásnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ugyane időszakra nyilvántartott, lapunk által már korábban bemutatott 6,8 százalékát.
Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte kérdésünkre Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Cargopedia nyilvántartása szerint jelenleg a térség nyolc állama közül Ukrajna, Románia és Ausztria után Magyarországon a negyedik legolcsóbb a dízel.) Azt, hogy a közlekedők kimutatásunk szerint egyre szívesebben fordítják kormányukat márkás kutak felé, Grád Ottó úgyszintén a javuló gazdasági körülményekkel, a minőség fokozódó megbecsülésével magyarázta.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.19 10:58

Hiába várta a kormány, elmaradt a felminősítésünk

Publikálás dátuma
2018.08.18 08:07

Fotó: Shutterstock/
Csalódást okozott okozott a Standard & Poor's azzal, hogy pénteken - magyar idő szerint - éjjel megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását.
Most már nem csak a kormány, de az elemzők többsége is felminősítést várt. Tévedtek. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) Londonban jelentette be, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes. Emlékeztetőül az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot, s ezzel a befektetésre ajánlott kategóriába emelte. Egy éve, tavaly augusztusában alakult ki a mostanáig, s egy fél évig biztosan még továbbra is fennmaradó a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátás. A cég az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé. Mi okozta a csalódást? Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki feltehetően a jegybank vezetésének legtapasztaltabb tagja hiszen már az előző elnököt, Simor Andrást is szolgálta, az elmúlt héten úgy nyilatkozott: Magyarország már megérett az újabb felminősítésre, amire akár már a jövő héten (vagyis tegnap) is sor kerülhet. Kiemelte, hogy az ország külső sérülékenységének mérséklődése és a növekedési kép javulása már az elmúlt évek pozitív döntései­ben is meghatározó szereppel bírtak. magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását. Nagy Márton abban a tekintetben tévedett, hogy alábecsülte a magyar gazdaság sérülékenységét. Az elmúlt hetek forint árfolyamának cikk-cakkja azt bizonyítja, hogy a feltörekvő országok történései - lásd a török lira megroggyanása - magával rántja a magyar fizetőeszközt is. Jól érzékelték az S&P-nél egy olyan gazdaság, amelyből - nem csak az alacsony kamat miatt - menekül a külföldi tőke, hogy biztonságos piacokra találjon, egyenlőre jobb, ha vár a felminősítésre.    
Szerző
2018.08.18 08:07