Előfizetés

Mi történt valójában a cserdi polgármesterrel?

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2017.10.20. 13:02
Forrás: Cserdi község/Facebook
Megaláztak. Azóta nincs nyugalmam, állandóan ezen jár az eszem, és mindennap sírok miatta. Bogdán László, Cserdi község független polgármestere így beszél arról, hogy három hete, egy fórumot követően a közönségből többen rátámadtak, szidalmazták, megrugdalták, leköpték, utána pedig egy zebrán el akarták gázolni.

Bogdán visszatérő szereplője a médiának. A roma településvezető sűrűn szól az ellen, hogy sortársai csakis a többségi társadalom kirekesztő magatartásával magyarázzák és mentegessék a cigányok nehéz társadalmi helyzetét, állástalanságát, szegénységét. Hirdeti, hogy a romák tanulással, munkával és törvénytisztelettel dolgozhatják le hátrányaikat, mindezért falujában sokat tesz. A 400 lelkes, főként cigányok lakta Cserdiben a romák – többek között a faluvezető ösztönzésre - szorgosan részt vesznek a közmunka programokban, igyekeznek taníttatni gyermekeiket, s a Baranya megyei település közbiztonsága rendkívül sokat javult az elmúlt években. Bogdánt gyakran hívják a romák problémáival foglalkozó rendezvényekre, hogy beszéljen céljairól és eredményeiről. A cserdi polgármester szeptemberben újra főszereplője lett a híreknek: miután a Tolna megyei Őcsény lakói nem engedték, hogy egy helybéli fogadós vendégül lásson migránsokat, Bogdán felajánlotta, hogy falujában üdülhetnek a jogszerűen nálunk tartózkodó menekültek.

Csütörtökön Péterfi Judit, a Hír TV műsorvezetője az egyik közösségi oldalon írt arról, hogy Bogdánt egy rendezvényt követően bántalmazták, és el akarták gázolni. A műsorvezető részleteket nem árult el, ezért megkerestük Bogdánt, hogy megtudjuk tőle, mi történt pontosan. A polgármester egy napot kért, mondván, a Hír TV filmet készített megaláztatásáról, és ez péntek este 9-kor lesz látható, ő pedig megígérte, a riport levetítésig senkinek sem nyilatkozik. Csak annyit árult el, hogy a botrányosan végződött fórumot Budapesten rendezték. Arról is faggattam Bogdánt, hogy a gázolás hogyan történt, tényleg el kellett ugrania, vagy „csak úgymond” rá akartak ijeszteni, és időben fékeztek. Ő erről sem kívánt beszélni, de annyit azért elmondott, hogy a kocsiból többen kiugrottak, és meg akarták verni. Végül nem bántották, hogy támadói álltak-e le, vagy mások megvédték őt, azt nem részletezte. Sérülést nem szenvedett. Megkérdeztem, tett-e feljelentést a történtek miatt, amire ezt felelte:  A sérelmeimért sosem teszek feljelentést, nem ez a stílusom.

Bogdánt arról is faggattam: jelentkeztek-e már a menekültek, vagy az őket óvó szervezetek a fentebb említett üdülési invitálásra. A polgármester igennel felelt, és hozzátette, hogy jelenleg tárgyalnak egy afgán család üdültetéséről. Ha sikerül megállapodniuk, akkor az afgánokat a polgármester fogadná be pár napra, 80 négyzetméteres családi házába.

Tarlós István beáldozta a mobilgátat a választásokért

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.10.20. 12:51
Tarlós István főpolgármester egy demonstrálóval beszélget a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt a Városháza dísztermében 2
Az ellenzékre hivatkozva jegelné a választásokig a Fidesz a Római-part árvízvédelem sokat vitatott ügyét - derült ki Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Két nappal ezelőtt még sürgette volna a beruházást.

A korábban sűrűn akut árvízveszélyt emlegető főpolgármester most úgy fogalmazott: "jövő áprilisig már nem érdemes foglalkozni a kérdéssel." Azaz az országgyűlési választásokig az sem derül ki, hogy a Fidesz milyen nyomvonalon szeretné megvédeni a Római-partot az árvíztől.

Itt már józan vita nem folytatható - indokolta a lépést Tarlós István. Dacára, hogy még két nappal ezelőtt a főváros úgy látta: mindent meg kell tenni, hogy minél előbb megépüljön a Római-parti védmű. Ehelyett a főpolgármester most bejelentette: az október Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, hogy külön projektként csinálják meg a Római-partra kifutó két patak, az Aranyhegyi és a Barát patak védelmét. Tarlós István szerint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) már előzetes elvi hozzájárulását adta az elképzeléshez. Mivel két patak árvízvédelmi terveit a környezetvédők és az ellenzék sem vitatták, így ebben az ügyben nem várható komoly társadalmi ellenállás.

Tarlós István bejelentése lényegében teljes visszavonulót jelent a városvezetés korábbi álláspontjához képest.

A Főváros fideszes többsége még áprilisban eldöntötte, hogy a Római-parti mobilgát a hullámtérben, Duna-parton futna. Tarlós István szerint műszaki szakvélemények ezt a védvonalat támogatják. A partvédő civilek, környezetvédők szerint viszont a városháza nem is vizsgálta meg komolyan a Királyok-Nánási úti védvonal lehetőségét. Szerintük a fideszes városvezetés azért erőlteti a környezetromboló parti gátat, mivel így közpénzen meg lehet védeni a hullámtérbe építkezett fideszes vállalkozók ingatlanait.

Azonban időközben kiderült, hogy a fővárosi lakosság zöme nem támogatja a parti gátat. A választásokra készülődő Fidesz vezetősége úgy döntött, hogy ha időlegesen is, de kihátrál a népszerűtlen elképzelés, illetve a parti gátat erőltető Tarlós István főpolgármester mögül.Ugyanakkor a jelek szerint ugyanazt a stratégiát követik, mint ahogy korábban visszavonultak a szintén népszerűtlen vasárnapi bezárás vagy a budapesti olimpia mögül: az ellenzékre hivatkozva fújnak visszavonulót.

Előbb Bús Balázs III. kerületi polgármester előállt egy új védvonallal, a parttól kissé távolabb, a magántelkek szélén az úgynevezett kerítésvonalon futó változattal. A kormánypárt döntéseire rendszerint némi fáziskéséssel reagáló Tarlós István eleinte élesen kikelt az elképzelés ellen, így Bús Balázs döntését lényegében hátbatámadásként értékelte, majd néhány nap később a főpolgármester is felsorakozott a Fidesz döntése mögé.

Ezt követően a kormánypárt az ellenzékre hivatkozva fújt visszavonulót.

A Kúria nagy hirtelen átengedte az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kérdését az áprilisi nyomvonal hatálytalanításáról, majd amikor a teljes ellenzék felsorakozott a kérdés mögé, szerdán a városvezetés előterjesztésére a kormánypárt maga vonta vissza a korábbi döntését. Igaz, főváros határozatában fenntartotta, hogy a parton fog épülni a védmű, ám arra hivatkoztak, hogy az ellenzéki népszavazás miatt fél éves késedelmet szenvedhet a beruházás, ezért "célszerű" visszavonni a korábbi javaslatukat. Tarlósék, a határozatban úgy fogalmaztak: az új nyomvonal kijelölésével meg kell várni a "kerítésvonali" nyomvonalra vonatkozó tervtanulmányt.

Most viszont Tarlós István javaslatával jóval több, mint fél évet fog húzódni a beruházás.

Tarlós István annak ellenére is így döntött, hogy korábban Tarlós István többször is azzal riogatott, hogy az árvízvédelmi berendezés késeltetésével a Csillaghegyi-öblözetben élő 55 ezer ember biztonságát veszélyeztetik, amiért "sem ő sem más nem vállalja a felelősséget".

Rendkívüli állapot egy "fajvédő" előadása miatt Floridában - Videó!

Publikálás dátuma
2017.10.20. 11:58

Olyan heves tiltakozást váltott ki a Floridai Egyetem Gainesville-i kampuszán a fehér fajvédő Richard Spencer megjelenése és beszéde, hogy Rick Scott, Florida kormányzója már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett, sőt, mozgósította a Nemzeti Gárdát és megerősítette a rendőri jelenlétet is.
Richard Spencer/AFP fotó

Richard Spencer/AFP fotó

Rendkívül feszült helyzetben, rendőrök és barikádok gyűrűjében tartotta meg előadását Richard Spencer, az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb fajvédője, a montanai székhelyű Nemzeti Politikai Intézet (NPI) elnevezésű intézmény igazgatója. 

Az egyetemhez vezető utakat csütörtökön lezárták- informál az MTI tudósítója.

Spencert már az egyetem épületéhez vezető úton tüntetők fogadták. A nácik takarodjanak haza! - kiabálták a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szónoknak, aki visszakiabált: Én nem megyek el innen, mi erősebbek vagyunk, mint ti, és ezt ti is tudjátok!  Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint azonban a támogató tüntetők alig egy tucatnyian voltak.

A Miami Herald című lap tudósítása szerint a Spencer-támogatók azt skandálták a tüntetőknek: "nem fogtok a helyünkbe lépni". Ugyanezt a mondatot skandálták Spencer hívei az augusztusban a - Trump elnök által relativizált - virginiai Charlottesville-ben tartott és véres összecsapásokba fulladt tüntetésen. 

Az előadást Richard Spencer végül nem is az egyetem egyik épületében tartotta meg, hanem a kampusz közelében lévő művészeti központban. A beszédben a fehér felsőbbrendűségről alkotott nézeteit fejtegette, ám nem vette igénybe az előadásához biztosított két órát, jóval előbb befejezte mondandóját, és távozott. Egyelőre nem derült ki, hogy az előadást hányan hallgatták, és nem tudni azt sem, hogy a rendelkezésre álló 700 jegy közül hányat adtak el.

A rendezvény végül rendzavarás nélkül zárult. Kent Fuchs, az egyetem rektora közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a Richard Spencer által képviselt rasszista nézetekkel. A rektor később Twitter-üzenetben rögzítette: "azokkal tartok, akik visszautasítják és elítélik Spencer aljas és megvetendő üzenetét".