Hiába a béremelés, még mindig kevés az ápolók fizetése

Publikálás dátuma
2017.10.21 07:00
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Fotó: /
Novemberben újabb 12 százalékkal emeli a kormány a szakdolgozók, 100 ezerrel az orvosok, és további 50 ezer forinttal a rezidensek bérét, ám az egészségügyiek így is a legrosszabbul keresők között maradnak.

Mint a sebbe hintett só, olyan az újabb novemberi béremelés az egészségügyi szakdolgozók számára. Hiába kezdett a kormány több éves, elhúzott béremelési programba, annyi pénzt nem szánt rá, hogy az ágazat dolgozóit kiemelje a legrosszabbul fizettet munkavállalók közül, így az egyébként tempós minimálbér-emelés minden évben összekuszálja az ápolókra érvényes bértáblát. Hiába van ugyanis abban képzettség és munkában töltött idő szerint részletesen bontva, hogy kinek mekkora minimális fizetés jár, az év elején emelkedő minimálbér rendszeresen elfedi ezt a differenciálást és gyakori az is, hogy az ötven éve pályán lévők is épp annyit keresnek, mint a frissen belépők: a legkevesebbet, ami adható.

A legutóbbi januári emeléssel négy kategóriában ugyanannyi pénzt kaptak, ezt a homogenizálást enyhítheti a november elsején belépő 12 százalékos emelés, amely a 31 azonos bérkategória számát kilencre csökkenti. Ám januárban megint jön a minimálbér-emelés, ami újra 32-re növeli az összepréselt egyenbérű kategóriák számát. És már azt is lehet tudni, hogy a jövő novemberre tervezett, újabb nyolc százalékos emelés is csak 15-re tudja csökkenteni a bérkategóriák számát.

A probléma megoldásához 30 milliárd forintra lenne szükség, az összegről február óta alkudoznak a kormánnyal az érdekvédők, eddig sikertelenül. Sőt, hiába hozzák szóba rendre a műszaki- és háttér-szolgáltatásokat végzők ügyét, akik még egyetlen fillér többletet sem kaptak, az e csoport bérrendezéséhez szükséges 8-9 milliárdra még nem sikerült forrást találni.

Kiss László, az 5.12 szakszervezet elnöke szerint a béremeléstől eddig nem lett több ápoló az ágyak mellett, arról nem szólva, hogy a kormány rendre leértékeli a gazdasági és műszaki területen dolgozókat. Más ágazatokban, mint például a kereskedelemben, konkrétan a Tesco-ban vagy Auchan-ban, ahol nincs szükség olyan speciális tudásra, mint az egészségügyben, mégis megköttettet a béregyezség, és így jobbak a fizetések. Mielőbb lépni kell, hogy maradjon ember a betegágyak mellett. A szakszervezet azt követeli, hogy a kormány adjon azonnali 50 százalékos emelést a szakdolgozóknak és rendezze végre a műszaki területen dolgozók jövedelmét is.

Továbbra is mindenki elégedetlen – állítja Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is, aki szerint a mostani 12 százalékkal sem javult az ágazat relatív helyzete, hiszen ezt az emelést januárban mindenki, a más ágazatokban dolgozók is megkapják. Azaz továbbra sem érzik azt az ápolók, hogy különleges megbecsülésben részesülnének. Amit a kormány ezen a területen lépett, csak arra jó, hogy valamit ledolgozzanak a több éve felhalmozott lemaradásból.

Szerző
2017.10.21 07:00

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40

Újabb köztévés felvétel szivároghatott ki: így vonszolták Hadházyt az MTVA-s biztonságiak

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:09
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ez a harmadik szivárogtatás lehet az utóbbi időben: előbb Varju László bántalmazásáról, majd a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán utasítgatásáról jelentek meg belsős képsorok.
Egy nappal azután, hogy a Főügyészség megállapította, az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházában bántalmazó biztonságiak jogszerűen jártak el, egy eddig nem látott felvétel került nyilvánosságra arról, ahogy Hadházy Ákost kivonszolják az épületből. A felvételt a hvg.hu tette közzé, és mint írják,
az új felvételen látszik, amint hat őr rángatja és cipeli Hadházyt, többüknél lőfegyver és gumibot van.
A képek alapján a felvételt az MTVA-hoz tartozó operatőr készíthette, mivel bárki is tartja a kamerát, a biztonságiak egyáltalán nem foglalkoznak vele, jelenlétét természetesnek veszik. Árulkodó továbbá a minőség is, az pedig tény, hogy két köztévés kamera is vette az eseményeket (látszik ez például Szél Bernadett felvételén, 49:30 körül). Ha valóban köztévés a forrás, akkor
az utóbbi időben ez lehet a harmadik kiszivárgott MTVA-s felvétel.
Előbb arról jelent meg a köztévé saját felvétele, amint fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja. Majd olyan képsorok látták meg a napvilágot, melyek alapján ifj. Lomnici Zoltánnak felsőbb utasítás nyomán adták szájába a válaszokat az M1 Híradóba szánt interjúban.
2019.01.22 18:09
Frissítve: 2019.01.22 18:20