Gaskó nem visszatért, "csak" folytatja

Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:09

Újra elnökké választotta Gaskó Istvánt, az utóbbi évtizedek egyik legismertebb szakszervezeti vezetőjét a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének Szövetsége (VDSZSZ). A hírt a szervezet azzal próbálta megemelni, hogy a csütörtöki döntésről csak hétvégén számolt be, ám valójában nem történt más, mint hogy a VDSZSZ soros taggyűlése a kötelező szavazáson megerősítette posztján az eddigi elnököt. 2015-ben ugyan még arról volt szó, hogy Gaskó nemcsak a Liga Szakszervezetek éléről távozik, hanem a VDSZSZ vezetéséről is kénytelen lemondani, amióta azonban a legnagyobb létszámú tagszervezetét, VDSZSZ Szolidaritást kizárták, a mindössze három kislétszámú szakszervezetből álló szövetséget ismét ő vezette, most pedig folytathatja ezt a munkát.

A VDSZSZ Szolidaritás tavaly májusban első fokon pert nyert a Gaskó vezette szövetséggel szemben, a tagszervezet kizárásáról szóló határozatot a bíróság megsemmisítette, de jogerős másodfokú döntés még nem született. Az elnök újraválasztásáról szóló hétvégi közlemény szerint november 6-án lezárul a Gaskó elleni feljelentések miatt kezdett rendőrségi nyomozás, de nem tudni, honnan származik ez az információ.

Ismert, a BRFK korrupció elleni osztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást, mert feltűnően sok pénz folyt el a szakszervezetből benzinszámlákra, vacsorákra – és mint utóbb kiderült, a Ligával közösen használt székház felújítására is, ahol az elnök méltó körülmények között akarta fogadni Orbán Viktort. Azóta a VDSZSZ távozott a székházból, és a konföderáció elnöki széke sem lehet a következő cél az egykori Liga elnök számára. Novemberben valóban tisztújító kongresszusra készül a Liga Szakszervezetek, de a jelölési folyamat már lezárult, Gaskó István nem jelentkezhet be ismét a konföderáció vezetésére.

Szerző

Se nem keresztény, se nem demokrata párt, mi az?

Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:08
OKKAL BESZÉL SÜLETLENSÉGEKET Attól még, hogy stratégia, nem szép - Fotó: Molnár Ádám
Magasabb sebességi fokozatba állította a mérhetetlen támogatottságú kisebbik kormánypárt kommunikációját a Fidesz. Az utóbbi időben legalábbis több feltűnő nyilatkozattal igyekezett észrevétetni magát a KDNP: ezekben a politikai abszurd kategóriáját súrolva keverednek a Fidesz Soros- és menekültügyi paneljei a keresztényi ideológiát nyomokban sem tartalmazó fordulatokkal.

A hatalom mindenről terel, csak a migránsozás az üzenetük, az viszont különleges perverzió, hogy Semjén Zsoltnak a szexuális zaklatásról is a bevándorlók jutnak az eszébe – mondta a Népszavának Szentpéteri Nagy Richard politológus. A kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettest a Magyar Nemzet a múlt héten ugyanis egy zalaegerszegi fórum után arról kérdezte: akar-e a kormány valamilyen felvilágosító kampányt indítani, hogy a napokban nyilvánosságra került esetek ne történhessenek meg a jövőben. A KDNP vezére szerint ez mind szép és jó, majd gyorsan váltott: „a zaklatási ügyek el fognak törpülni amellett, amikor majd iszlám tömegek lesznek itt”. Semjén szerint ezért ha most valaki szabadon, nőként akar élni, akkor a legfontosabb, hogy az illegális migráció ne fenyegesse őt. Az MSZP beismerő vallomásnak tekinti Semjén mondatait: szerintük a kormány számára a zaklatás és erőszak áldozatául váló emberek ügye érdektelen. Szél Bernadett, az LMP társelnöke pedig azt mondta, a kabinet relativizálta az itt és most Magyarországon nagyon is létező nemi erőszak brutalitását.

Nem ez az első „emlékezetes” megszólalás azonban mostanában a KDNP környékéről: Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár például néhány hete állt elő azzal: „a rózsafüzér a legerősebb fegyver a Gonosz ellen, képes a történelem megváltoztatására. És ezt Soros György is meg fogja tapasztalni!” – Szégyent érzek. Helyettük is. Mert ez a felszólalás bárkit képes elriasztani a kereszténységtől, a Katolikus Egyháztól – mutatott rá Mirkóczki Ádám. A Jobbik képviselője szerint ezeket a szavakat nem a KDNP-s képviselő írta, „azt akarom hinni, hogy csak a kezébe adták és ő jóhiszeműen, kritika nélkül felolvasta.” Mirkóczki szerint egyébként a kisebbik kormánypárt politikusainak hite középpontjában nem Jézus Krisztus áll, hanem Orbán Viktor, céljuk pedig nem az üdvözülés, hanem a hatalomban maradás.

Szentpéteri Nagy Richard szerint Semjén esetében is erről lehet szó.  Minden nyilatkozónak a harmadik mondata már a migránsokról kell, hogy szóljon. Kisebb fajta csoda, hogy így végiglehet csinálni egy ciklust, hiszen kormányzás nincs – fogalmazott a szakértő.  A KDNP nem politikai ideológiát képvisel, mint az összes keresztény, vagy kereszténydemokrata párt a világban. Semjénék helyett a politizálást elvégzi a Fidesz, ők egy világnézetet adnak, ami teljesen felesleges – tette hozzá Szentpéteri Nagy Richard.

Szerző

Ellenőrök lázadása - Újabb bérfeszültség a BKK-nál

Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:04
HANGULAT Aligha segíti elő a munkát, ha a beosztott fizetése több, mint a „főnöké” - Népszava fotó
Megint sikerült bérfeszültséget teremteni a BKK-nál: a tíz éves tapasztalattal rendelkező ellenőröknél is többet keresnek majd a melléjük beosztott újonc segédek.

Nettó 150 ezer forintért toboroznak segéd-jegyellenőröket a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok (BKÜ) Zrt. számára. Ez a cég a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. februárban alapított leányvállalata, ide szervezték át a jegyellenőröket és az ügyfélszolgálati munkatársakat. A munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó Job and Career Kft. azonnali kezdéssel vesz fel segéd-jegyellenőröket, akik a hivatásos jegyellenőrök mellett teljesítenek feladatot a BKK járatain. Feladatuk a pótdíjazás, de a munkaerő kölcsönző cég dolgozójaként pénzt nem kezelnek, ezt csak a jegyellenőr teheti meg, aki a BKK alkalmazottja. A stabil, hosszútávú álláshoz csupán érettségire van szükség, a toborzó cég bárkit vár, legyen felnőtt munkavállaló vagy félévet kihagyó, levelezőn járó egyetemista.

A gondot az okozza, hogy az újoncoknak ígért nettó 150 ezer forintos bér sok esetben nagyobb, mint a rutinos ellenőröké. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszava megkeresésére arról számolt be: ismer olyan ellenőrt, aki 12 év munkaviszony után bruttó 206 ezer forintot kap. A nettó bére 140 ezer forint körül lehet, vagyis kevesebbért fog nagyobb felelősséggel járó munkát végezni, mint a most munkába álló segéd-jegyellenőrök. A BKK ellenőreinek nem csak rengeteg pénzzel kell bánniuk, de a segéd-jegyellenőrök intézkedéséért is ők felelnek. A szakszervezet elnöke felszólította a BKÜ vezérigazgatóját, a kialakult helyzet miatt emelje az érintett jegyellenőrök bérét, a bérfeszültségek elkerülése érdekében. „Érdekképviseletünk nem szeretné, ha munkavállalók úgy járnának mint amikor a Vezérigazgató úr a Szeged Közlekedési Vállalatnál, a felügyelő bizottság elnökeként megszavazta a nulla százalékos béremelést” – emlékeztetett a BTDSZ vezetője.

A BKV-nál – mint arról már írtunk – a buszsofőröknél is bérfeszültség robbant ki, az Egységes Közlekedési Dolgozók Szakszervezete az új sofőrök és a régiek bérkiegyenlítését kezdeményezték. A BKV két legnagyobb érdekképviselete, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége két számjegyű béremelésért akar elérni 2018-ban.

Fideszből a vezérigazgatói székbe
Gyimesi László, a BKÜ vezérigazgatója a szegedi Fideszben alapozta meg karrierjét. A II. számú szegedi választókerület helyi képviselője volt, a helyi szervezet elnökévé is megválasztották. 2014 nyarán rövid időre Botka László polgármester kihívója lett, de a kormánypárt végül mást jelölt helyette. A Délmagyar beszámolója szerint a fiaskó után hónapokra eltűnt a szegedi közéletből. 2015 őszén úgy nyilatkozott, az elkövetkező időszakban nem vállal közéleti szerepet a szegedi Fideszben, majd Budapestre költözött.Szerző