Az elnök kezében a döntés kulcsa

Publikálás dátuma
2017.10.30 10:07
Andrej Babis FOTÓ: MICHAL CIZEK / AFP
Kisebbségi kormány felállítására törekszik a bő egy héttel ezelőtti cseh választáson győztes Andrej Babis.  

A milliárdos vállalkozó, az ANO párt elnöke szerint értelmetlen további konzultációkat tartani, mert mindegyik politikai erő elutasította, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdjen velük. Babis a cseh állami tévében azt is megjegyezte, hogy bizonyos pártok, így a második helyen végzett konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS), a Kalózok, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű szélsőjobboldali tömörülés úgy viselkednek, mintha ők nyerték volna meg a voksolást.

Amennyiben Babis valóban kisebbségi kabinetet alakít, sajátságos helyzet alakulhat ki. A parlamentbe az ANO-n kívül jutott nyolc tömörülésből ugyanis csak egy, a kommunisták jelezték, hogy megfontolnák egy kisebbségi kabinet megalakítását. Előzőleg azonban Babis azt közölte, a kommunistákkal nem hajlandó koalíciót kötni. Kérdés, hogy a kormányon kívülről elfogadná-e a támogatásukat.

Babist ma bízza meg a kormányalakítással Milos Zeman elnök. Bár egyelőre szinte reménytelennek tűnik a kormányalakítás lehetősége, Babis azt is közölte, szóba sem jöhet az előrehozott választás megtartása. Az ANO 78 mandátumra tett szert a 200 tagú törvényhozásban.  

Szerző

Meghalt a legendás ügynök, aki elfogta Adolf Eichmannt

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:41
A 2011-es fotó az Eichmann elleni ítélet 50. évfordulójára rendezett kiállításon készült Rafi Eitanról
Fotó: AFP or licensors/ GALI TIBBON
Rafi Eitan irányította azt a Moszad-akciót, amelynek során 1960-ban Argentínában sikerült elkapni és Izraelbe vinni a végül halálra ítélt náci háborús bűnöst. A későbbi politikus 92 évet élt.
Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst - írja a hvg.hu.

Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.

Már több mint 300 utast kimentettek a norvég partoknál bajba jutott hajóról

Publikálás dátuma
2019.03.24 08:43
A helikopteres mentőalakulatok az utasok egy részét már kimentették a bajba jutott hajóról
Fotó: ODD ROAR LANGE
Még így is csaknem ezren várnak arra a fedélzeten, hogy a helikopteres mentőalakulatok a szárazföldre vigyék őket. Súlyos sérültek is vannak a már kimentettek között.
Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba jutott Viking Sky tengerjáró utasait - írja norvég lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu. A Verdens Gang nevű napilap legfrissebb hírei szerint ezzel a módszerrel már 338 utast sikerült biztonságban a szárazföldre vinni. A tengerjárón 915 utas és 458 fős személyzet tartózkodott.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, a  Viking Sky nevű hajó hajtóműve meghibásodott Norvégia partjai közelében, és vészjelzést adott le. A Viking Cruises csoport tulajdonában lévő tengerjáró
1300 emberrel a fedélzetén, irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé egy szigetekkel és sziklaszirtekkel teli, veszélyes partszakaszon.
A mentés természetesen azonnal megindult, de a munkát nehezítette, hogy a tengeren óránként 70 kilométeres sebességű szél fújt, ami több méter magas hullámokat gerjesztett.

A hírek szerint az eddig kimentett utasok közül 16-an sérültek meg a háborgó tengeren hánykolódó hajón, hárman közülük súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

A norvég közszolgálati rádió jelentése szerint a tengerjárót két vontatóhajóval Molde kikötőjébe vontatnák.
A mentőcsapatok tájékoztatása szerint időközben a Viking Sky négy hajtóművéből hármat sikerült beindítani.
Szintén a helyi média számolt be arról, hogy mostanra megmentették annak a Hagland Captain nevű hajónak a kilenc fős legénységét, amelyik a Viking Sky segítségére sietett, de szintén elromlott a hajtóműve.

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget az angliai Tilbury kikötőjében.
Frissítve: 2019.03.24 08:59