Előfizetés

Kiskamasz is meghalt a mérgező pálinka miatt

Publikálás dátuma
2017.11.06. 09:50
Shutetrstock illusztráció
Vasárnap két férfit vettek őrizetbe a Dámócon történt mérgezéssel kapcsolatban. Eddig ketten haltak meg, hatan életveszélyes állapotban kerültek kórházba.

Egy 70 év körüli nő és egy 14 éves fiú halt meg hétvégén a dámóci mérgezésben. A kiskamasz vasárnap hajnalban halt meg. A szomszédok azt mondták: több embert elvittek a mentők, a fiú 19 éves testvére életveszélyes állapotban van – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti Híradójában.

Összesen kilencen ittak a – helyiek elmondása szerint – pálinkaként árult italból. A Borsod megyei kórház előtt álló tudósító elmondta: hat ember életveszélyes állapotban van. Közülük hárman a toxikológiai, hárman a műveseosztályon vannak, többen lélegeztetőgépen.

Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a csatorna hírműsorában azt mondta: metil-alkohol-mérgezés történt. Ez egy sejtméreg, ami károsíthatja a vesét, a májat, légzési nehézséget, vakságot is okozhat.

A bodrogközi település polgármestere, Tömös Béla Gyuláné elmondta: minden házban szóltak, hogy ismeretlen helyről származó pálinkát vagy más szeszes italt ne fogyasszanak, ha pedig már fogyasztottak, kérjenek orvosi segítséget. Ezt követően háromszor is fordult a mentő.

Korábban a Borsod megyei rendőrség azt írta: az esettel összefüggésben a rendőrök előállítottak egy helyi férfit – akitől az áldozatok a beszerzett információk szerint a mérgező folyadékot vásárolták – és gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Délután azt közölték: az eljárás további szakaszában a nyomozók egy másik, lácacsékei férfit is őrizetbe vettek, akitől a gyanú szerint a mérgező ital származik.

A kronológia szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócról pénteken szállítottak kórházba három férfi, súlyos, életveszélyes állapotban mérgezéses tünetekkel. Szombaton találták meg a nőt dámóci lakásában, aki még pénteken vesztette életét mérgezés miatt. Vasárnapra a három súlyos sérült közül a legfiatalabb is meghalt.

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a mérgezések körülményeit.

Szombaton a rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonytalan helyről származó, ismeretlen eredetű, a szükséges engedélyekkel nem rendelkező üzletből vagy személytől szeszes italt senki ne vásároljon és ne is fogyasszon.

Politikusok kerülhetnek bajba az offshore-botrányok miatt

Publikálás dátuma
2017.11.06. 09:34
Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter - Üzleti kapcsolatban áll a Vladimir Putyin belső köréhez kapcsolódó hajózási céggel
A nemzetközi adóelkerüléseket feltáró, vasárnap este nyilvánosságra hozott „Paradise-aktákban”, amely a Panama-akták folytatásának tekinthetőek, összesen 120 politikus neve szerepel, 50 országból.

Emellett vállalkozókról, sportolókról is kiderül, hogy adóparadicsomokba menekítik pénzüket az adóelkerülésért. Néhány nemzetközi nagyvállalat üzleti praktikáiról is említést tesznek a dokumentumokban, amelyet összesen 90 médium tárt fel, Németországban például a Süddeutsche Zeitung, a Norddeutsche Rundfunk és a Westdeutsche Rundfunk, Magyarországon a direkt36 portálja. Arról ugyanakkor nem közöltek információkat, hogyan jutottak az adatokhoz, amelyekben politikusok tanácsadói, kormánytagok, Donald Trump adományozói, illetve az amerikai elnök Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatairól is olvashatunk. „Felháborít, de egyáltalán nem lep meg” – így reagált a Twitteren Pierre Moscovici adó- és pénzügyekért felelős gazdasági biztos hétfőn a nemzetközi adóelkerüléseket feltáró, vasárnap este nyilvánosságra hozott „Paradise-aktákra”.

A Bermudában bejegyzett ügyvédi hivatal, az Appleby néhány napja ismerte el, hogy az oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet, az ICIJ „illegálisan” juthatott hatalmas mennyiségű adathoz. A vállalat hangsúlyozta: teljesen legális offshore tevékenységet folytat, összhangban a fennálló törvényekkel, de minden vádat „rendkívül komolyan” vesz.

Az iratokban kemény vádakkal illetik Wilbur Ross amerikai kereskedelmi minisztert. Egy olyan vállalat – a Navigator Holdings hajózási cég - tevékenységéből tett szert nem kis apanázsra, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kremlhez közel álló üzletemberek is szerepet kapnak. Az újabb akták az amerikai belpolitikára is hatással lehetnek, hiszen Robert Mueller különleges ügyész már egy ideje azt vizsgálja, mely mértékben avatkozott be Oroszország az amerikai elnökválasztási kampányba. A Navigator Holdings ügyfelei közé tartozott a Sibur energiavállalat, 2014 óta mintegy 68 millió dollár értékben kereskedtek egymással. Egyelőre nem világos, Ross milyen szerepet játszott ebben.

Nem ő az egyedüli személy a Trump-adminisztrációban, akinek a nevéhez kétes üzelmek kötődnek. Gary D. Cohn gazdasági tanácsadó neve is többször előkerül. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig egy amerikai-jemeni vegyesvállalat élén állt, amikor akkori cége, az Exxon Mobil Jemennel kereskedett. Igaz, arra nincs bizonyíték, hogy illegális tevékenységet folytatott volna.

A Paradise-aktákban közvetett utalás szerepel II. Erzsébet brit királynőre vagyonkezelője által. a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő, 1265-ben létrejött és jelenlegi feladatait különböző formákban 1399 óta ellátó vagyonkezelő 2004-ben 5 millió fontot - mai árfolyamon 1,8 milliárd forintot fektetett a Jubilee Absolute Return Fund Limited nevű alapba, amelynek központja a brit korona fennhatósága alá tartozó Bermudán működik. Ez a befektetés 2010-ben megszűnt. A dokumentumok tanúsága szerint a Duchy of Lancaster 2005-ben 7,5 millió dollár névértékű befektetést eszközölt a Kajmán-szigeteken bejegyzett Dover Street VI Cayman Fund LP nevű alapban is.

Justin Trudeau kanadai kormányfő egy fontos bizalmasa, Stephen Bronfman is az akták szereplője. Kétes szövetkezeti megállapodásokban vett részt. Egy bonyolult rendszer révén akár több millió dollárra tehető az az összeg, amellyel megrövidítette az államot adóelkerülés révén.

Szabadlábra helyezték a katalán vezetőt

Feltételekkel szabadon engedték Carles Puigdemont volt katalán kormányfőt. A politikus vasárnap adta meg magát a belga hatóságoknak, miután Madrid szombaton nemzetközi elfogatóparancsot adott ki vele szemben. A belga bíró Puigdemont és négy volt katalán miniszter 10 órán át tartó meghallgatását követően döntött így azzal a feltétellel, hogy Puigdemont a bíró hozzájárulása nélkül nem hagyhatja el az országot és 15 napon belül meg kell jelennie a bíróság előtt.

A katalán vezetőt és társait – miután feladták magukat – a belga hatóságok átmenetileg őrizetbe vették. A spanyol hatóságok egyebek mellett lázadásra való uszítással, közpénzek törvénytelen felhasználásával vádolják őket. Spanyolországban akár 30 éves börtönre ítélhetik őket. Az uniós előírások szerint a belga hatóságoknak 60 napjuk van arra, hogy kiadatásukról döntsenek. Ezt kivételes esetben további 30 nappal hosszabbíthatják meg. 

Puigdemont belga ügyvédje, Paul Bekaert azt közölte, mindenképpen meg akarja akadályozni védence kiadatását Spanyolországnak. Bár erre nagyon kevés az esély, mégsem nevezhető teljesen kizártnak. A spanyol nemzetközi elfogatóparancs szövegében ugyanis az is szerepel, hogy Puigdemont erőszakot követett el, eddig azonban erre utaló bizonyíték nem volt. A belga előírások szerint megakadályozható a kiadatás akkor is, ha a vádlott alapjogait veszély fenyegeti hazájában. A katalán parlament másfél hete hirdette ki a függetlenséget. A madridi kormány válaszként felfüggesztette a tartomány autonómiáját.