Levegőhöz juthatnak az eladósodott kórházak

Publikálás dátuma
2017.11.09 06:00
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Még novemberben megkaphatják a mintegy 56 milliárd forintos konszolidációs csomagot az egészségügyi intézmények – értesült lapunk.

Még novemberben odaérhet az adósmentő támogatás a kórházakhoz – értesült a Népszava. Mintegy 56 milliárd forintos konszolidációs csomagot hagyott jóvá a kormány az egészségügyi intézmények adósságainak rendezésére. Lapunk úgy tudja: az intézmények közötti pénzosztás elveit a jövő héten ismerteti a főigazgatókkal Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár már korábban egyértelművé tette: ezúttal elmarad az automatikus, szolgai pénzosztás. Az eladósodás mértéke ugyanis csak az egyik szempont lehet, amellett megnézik azt is, ki, mit tett az elmúlt évben a gazdálkodása stabilizálásért. Így elvben olyan intézményeknek is juthat a konszolidációs milliárdokból, amelyeknek nincs is adósságuk.

A Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember végén 39,4 milliárd forinttal tartozott az egészségügy a beszállítóinak. Az 56 milliárdos összegből a működést racionalizáló, a biztonságos betegellátásra ösztönző programokkal is pályázhatnak a kórházak. Erre a célra 11 milliárd forintot különítenek el. Mészáros János, az ellátórendszer működtetésért felelős helyettes államtitkár kedden a Medicina Fórum–MOTESZ konferenciáján annyit elárult, hogy az 56 milliárdos keretből az említetteken kívül fedezetet biztosítanak a tételes finanszírozású gyógyszerekre. Ez utóbbi bejelentés azért is érdekes, mert szerdán megjelent a Magyar Közlönyben az jogszabály, mely 42 milliárd forinttal egészíti ki az E-Alapot. Az összegből 28 milliárd forint eleve a gyógyszerkassza túlköltését kompenzálja. A 42 milliárdos gyorssegélyre azért volt szükség, mert – mint arról a Népszava elsőként beszámolt – a kormány olyan rosszul tervezte a betegellátásra elkölthető pénzt, hogy csak az extra támogatással biztosítható az év hátralévő részében a zavartalan gyógyítás.

Az elemzők évek óta figyelmeztetnek arra, hogy évente általában egy-két havi összeg hiányzik a kórházak kiegyensúlyozott gazdálkodásához. Ezért aztán hiába ad a kormány rendre pénzt a konszolidációra, az eladósodás elkerülhetetlen. Lapunknak kórházigazgatók azt mondták: ha most a kormány ténylegesen rendezné lejárt számláikat, az jelentősen megkönnyítené az évkezdést. Sőt, még az eladósodás üteme is lassulhat. Az idei finanszírozási változások – például a növekedő fix díjak – eleve javították még a legnagyobb adósságokat összegyűjtők pozícióit is. Ha pedig a novemberi béremelés is „beépül” az átlagos esetre jutó díjakba, az már közelítené az ellátás valós költségeit.

Egyelőre a szakdolgozók novemberi átlagos 12 százaléka, s az orvosok 100 ezer forintos bértöbblete december elején még a gyógyítás költségeitől elkülönítve érkezik majd meg az intézményekbe. Ez alaposan megnehezíti az állam által finanszírozott magánszolgáltatók sorsát, mert így nekik béremelésre egyetlen fillér sem jut. Így hiába látnak el közfeladatot, saját dolgozóik bértöbbletét maguknak kell előteremteniük.

A Népszava információ szerint az államtitkárság már a januári finanszírozásba beletenné a béremelés fedezetét, így a mostani átlagos esetért járó 180 ezer forint körülbelül 200 ezer forintra emelkedhet.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző