Levegőhöz juthatnak az eladósodott kórházak

Publikálás dátuma
2017.11.09 06:00
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Még novemberben megkaphatják a mintegy 56 milliárd forintos konszolidációs csomagot az egészségügyi intézmények – értesült lapunk.

Még novemberben odaérhet az adósmentő támogatás a kórházakhoz – értesült a Népszava. Mintegy 56 milliárd forintos konszolidációs csomagot hagyott jóvá a kormány az egészségügyi intézmények adósságainak rendezésére. Lapunk úgy tudja: az intézmények közötti pénzosztás elveit a jövő héten ismerteti a főigazgatókkal Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár már korábban egyértelművé tette: ezúttal elmarad az automatikus, szolgai pénzosztás. Az eladósodás mértéke ugyanis csak az egyik szempont lehet, amellett megnézik azt is, ki, mit tett az elmúlt évben a gazdálkodása stabilizálásért. Így elvben olyan intézményeknek is juthat a konszolidációs milliárdokból, amelyeknek nincs is adósságuk.

A Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember végén 39,4 milliárd forinttal tartozott az egészségügy a beszállítóinak. Az 56 milliárdos összegből a működést racionalizáló, a biztonságos betegellátásra ösztönző programokkal is pályázhatnak a kórházak. Erre a célra 11 milliárd forintot különítenek el. Mészáros János, az ellátórendszer működtetésért felelős helyettes államtitkár kedden a Medicina Fórum–MOTESZ konferenciáján annyit elárult, hogy az 56 milliárdos keretből az említetteken kívül fedezetet biztosítanak a tételes finanszírozású gyógyszerekre. Ez utóbbi bejelentés azért is érdekes, mert szerdán megjelent a Magyar Közlönyben az jogszabály, mely 42 milliárd forinttal egészíti ki az E-Alapot. Az összegből 28 milliárd forint eleve a gyógyszerkassza túlköltését kompenzálja. A 42 milliárdos gyorssegélyre azért volt szükség, mert – mint arról a Népszava elsőként beszámolt – a kormány olyan rosszul tervezte a betegellátásra elkölthető pénzt, hogy csak az extra támogatással biztosítható az év hátralévő részében a zavartalan gyógyítás.

Az elemzők évek óta figyelmeztetnek arra, hogy évente általában egy-két havi összeg hiányzik a kórházak kiegyensúlyozott gazdálkodásához. Ezért aztán hiába ad a kormány rendre pénzt a konszolidációra, az eladósodás elkerülhetetlen. Lapunknak kórházigazgatók azt mondták: ha most a kormány ténylegesen rendezné lejárt számláikat, az jelentősen megkönnyítené az évkezdést. Sőt, még az eladósodás üteme is lassulhat. Az idei finanszírozási változások – például a növekedő fix díjak – eleve javították még a legnagyobb adósságokat összegyűjtők pozícióit is. Ha pedig a novemberi béremelés is „beépül” az átlagos esetre jutó díjakba, az már közelítené az ellátás valós költségeit.

Egyelőre a szakdolgozók novemberi átlagos 12 százaléka, s az orvosok 100 ezer forintos bértöbblete december elején még a gyógyítás költségeitől elkülönítve érkezik majd meg az intézményekbe. Ez alaposan megnehezíti az állam által finanszírozott magánszolgáltatók sorsát, mert így nekik béremelésre egyetlen fillér sem jut. Így hiába látnak el közfeladatot, saját dolgozóik bértöbbletét maguknak kell előteremteniük.

A Népszava információ szerint az államtitkárság már a januári finanszírozásba beletenné a béremelés fedezetét, így a mostani átlagos esetért járó 180 ezer forint körülbelül 200 ezer forintra emelkedhet.

Szerző

Nyolcadszor is bajnok lett a Juventus

Publikálás dátuma
2019.04.20 20:21

Fotó: AFP/ ISABELLA BONOTTO
A torinóiak behozhatatlan előnyre tettek szert a Napolival szemben.
Sorozatban nyolcadik alkalommal a Juventus nyerte az olasz labdarúgó-bajnokságot. A torinóiak a Serie A 33. fordulójában hazai pályán hátrányból fordítva 2-1-re győzték le a Fiorentinát, így öt fordulóval a befejezés előtt behozhatatlan előnyre tettek szert a második Napolival szemben. A Juventus az első csapat az öt nagy európai bajnokságban, amely sorozatban nyolcszor nyert bajnoki címet, eddig a rekordot holtversenyben tartotta a francia Olympique Lyonnal, amely 2002 és 2008 között volt egyeduralkodó hazájában.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:25

Telitalálat az ötös lottón: valaki csaknem 4,2 milliárddal lett gazdagabb

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye. Mutatjuk a nyerőszámokat.
Telitalálatos szelvényre bukkantak az ötös lottó 16. heti számsorsolásán, a nyertes 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott – közölte a Szerencsejáték Zrt. szombaton. A nyerőszámok: 14 (tizennégy), 21 (huszonegy), 53 (ötvenhárom), 60 (hatvan), 90 (kilencven). Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt; nyereménye 4.194.319.530 forint; 4 találatos szelvény 50 darab, nyereményük egyenként 1.732.680 forint; 3 találatos szelvény 4097 darab, nyereményük egyenként 22.555 forint; 2 találatos szelvény 123.044 darab, nyereményük egyenként 1645 forint. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye: 2003-ban egy ötös lottózó 5,092 milliárd forintot vihetett haza, majd 2015-ben egy másik szerencsés 5,049 milliárdot. A 2003-as győztes szelvényt az eddigi leghosszabb halmozódás előzte meg: 38 héten keresztül nem volt telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. közleményében emlékeztetett arra, hogy korábban az ötös lottó heti számhúzásait havi rendszerességgel tárgynyeremény-sorsolás kísérte. Az 1957-től a hatvanas évek végéig tartó időszakban a legnagyobb értékű nyereménynek az öröklakás számított. Akkor összesen 505 lakást és 224 családi házat, üdülőt sorsoltak ki. Magyarország „legszerencsésebb nyaralótelepe” 1963-ban Balatonalmádiban volt, ahol minden tulajdonos a lottón nyerte az ingatlanát. A győztesek nem egyszer azt pingálták az üdülő táblájára: „nyer-telek”.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:37