Massa ismét búcsúzik Brazíliában

Publikálás dátuma
2017.11.11. 06:52
A brazil ezúttal végleg elköszön. FOTÓ: AFP/NELSON ALMEIDA

Mexikóban Lewis Hamilton megszerezte negyedik világbajnoki címét, a Mercedes istálló pedig már korábban bebiztosította a konstruktőri vb-aranyat. Ilyen előzmények után az ezüstnyilak akkor tehetnék tökéletessé szezonjukat, ha Valtteri Bottas letaszítaná a dobogó második fokáról a ferraris Sebastian Vettelt, akit jelen állás szerint kilenc pontnyi hátránnyal követ.

“Ha a csapat ezt kéri, természetesen segítek, de szerintem nem fogják" – reagált Lewis Hamilton az ezt firtató kérdésre. Hozzátette, eljött az idő arra, hogy olyan kísérleteket végezzenek, amelyek túl kockázatosak lennének, ha még a világbajnokságért kellene küzdeniük.

Amennyiben vasárnap nem érkezik égi áldás a Brazil Nagydíj területére, akkor az előzetes várakozások szerint a Ferrari és Mercedes pilótáinak lesz esélye a győzelemre Max Verstappennel kiegészülve, ugyanis Daniel Ricciardo ismét rajtbüntetésre számíthat.

A legnagyobb érdeklődés ugyanakkor minden bizonnyal Felipe Massát övezi majd, aki a legrövidebb ideig tartó világbajnoki regnálás (2008-ban 38 másodpercig vb-győztesnek érezhette magát) kitüntető címe után lassan benyújthatja igényét a legtöbbször nyugdíjba vonuló F1-es pilóta titulusára is. Egy éve Interlagosban már búcsút intett rajongóinak, ám Bottas késői csapatváltása miatt reaktiválta a Williams.

Szerző

Kapcsolódó

Massa végleg kiszáll

A "világ legjobb csapata" ellen készül a Veszprém

Publikálás dátuma
2017.11.11. 06:51
A bakonyiak mestere tudja, hogy nehéz lesz legyőzni a PSG-t, ám nem tartja lehetetlen feladatnak a bravúrt. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ljubomir Vranjes, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzője szerint a PSG ellen nem egy kulcs vezet a sikerhez, hanem mindennek sikerülnie kell.

Régi ismerősök találkoznak egymással a kispadon a BL csoportkörének hetedik fordulójában, akik előzőleg tíz éve, 2007-ben ugyanennek a sorozatnak - a lebonyolítás még más volt, nem rendeztek négyes döntőt - a fináléjában akadtak össze: akkor a párizsiak szakvezetője, Zvonimir Serdarusic a Kiel trénere volt, Vranjes pedig a Flensbburg együttesét irányította. A két gárda fináléja után a jelenlegi párizsi tréner ünnepelhetett (csapata a hazai 28-28 után idegenben 29-27-re győzött).

A mostani sorozatban egyelőre a veszprémiek állnak jobban a csoportban, öt győzelemmel, egy döntetlennel vezetnek, a párizsiaknál a sikerek száma ugyanennyi, de nekik van egy vereségük is (29-33 Flensburgban). Otthon viszont az idei sorozatban egyszer négy, kétszer pedig öt góllal nyertek a franciák. Többek között ezért is mondta Vranjes a veszprémi klub honlapján, hogy egy kulcs nem elég a sikerhez.

"A világ egyik legjobb csapatával fogunk megmérkőzni, és természetesen ehhez mérten készülünk. Tudjuk, hogy nehéz lesz nyerni, de azt is, hogy nem lehetetlen" - hangsúlyozta a tréner. - Hogy mi a kulcs a győzelemhez? Egy kulcs nem elég, itt többre lesz szükség. Minden területen jól kell működnünk egy Párizs szintű csapat ellen, hiszen akkora egyéni minőség van az ellenfélnél, hogy egy kulcs nem is elég a győzelemhez. Ide legalább 5 vagy 6 kell."

A két csapat az előző kiírásban a BL négyes döntőjében találkozott egymással, akkor a franciák őrült csatában 27-26-ra nyertek.

A másik magyar induló, a Mol-Pick Szeged is francia együttessel csap össze a hétvégén, a Nantes ellen házigazdaként első alkalommal lép pályára a Tisza-parti egylet a BL-ben.

A tavaszi döntőssel játszik a Ferencváros a női BL-ben
Az előző kiírás ezüstérmesét, a Vardar Szkopjét fogadja az FTC-Rail Cargo a női BL csoportkörének utolsó előtti, ötödik fordulójában. Macedóniában a fővárosiak nagyon tisztességesen helytálltak, előzőleg "csak" 34-31-es vereséget szenvedtek. A dabasi csarnokban a közönség támogatásával a bravúr sem zárható ki, de a győzelmet elvárni nem lehet. Mindkét csapat továbbjutott már a csoportból, az eredmény ettől függetlenül nagyon fontos, mert az egymás ellen játszott találkozókat viszik magukkal a csapatok a középdöntőbe. A címvédő, szintén már továbbjutott Győri Audi ETO KC Dániában lép fel, a Midtjylland vendége lesz.

Fényévekre van egymástól London és Brüsszel

Publikálás dátuma
2017.11.11. 06:32
FOTÓ: AFP/ DANIEL LEAL-OLIVAS
A brit kormány törvényben kívánja rögzíteni az ország Európai Unióból való kilépésének pontos dátumát. A legfontosabb kérdésben azonban továbbra sem sikerült megállapodni a feleknek.

A Brexit 2019. március 29-én, londoni idő szerint 23 órakor történik majd meg. Az időpontot a már meglévő kilépési jogszabályban fektetik le – közölte a brit Brexit-ügyi miniszter, David Davis.

Előzőleg több brit képviselő is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a brit jogrendszerben még nem rögzítették, mikor következzék be a Brexit. Ennek hivatalosan két évvel azt követően kell megtörténnie, hogy Theresa May brit kormányfő bejelentette a kilépési folyamat megkezdését. A britek tavaly júniusban szavaztak az EU-ból való távozásra.

Csütörtökön, Brüsszelben kezdődött meg a Brexit-tárgyalások hatodik fordulója London és Brüsszel között. A korábbiakkal szemben a megbeszélések ezúttal nem két, hanem négy napig tartanak. Az egyik legfontosabb kérdésben továbbra sem sikerült megállapodásra jutni: mekkora „lelépési összeget” fizessen London az EU kasszájába. Brüsszel követelései és London felajánlásai egyelőre fényévekre vannak egymástól. Szakértők szerint 60-100 milliárd lenne a korrekt összeg a britek részéről. A másik fontos kérdés a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok helyzete, továbbá a brit-északír, illetve a brit-ír határ kérdése.

A megállapodást az is nehezíti, hogy Theresa May helyzete meglehetősen ingatag. Kormánya tekintélyét ráadásul sorozatos botrányok tépázzák meg. Szerdán távozni kényszerült Priti Patel fejlesztési miniszter, aki több alkalommal találkozott izraeli lobbistákkal, illetve nyári szabadsága során izraeli vezetőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is, csak éppen erről nem értesítette a miniszterelnököt, de a külügyminisztert és Nagy-Britannia tel-avivi nagykövetégét sem. Nem éppen kiforrott diplomáciai képességeiről tett tanúbizonyságot akkor sem, amikor ellátogatott egy az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon található tábori kórházba, ahol a brit kormány pénzügyi támogatását helyezte kilátásba. Ez már csak azért sem volt kifejezetten ügyes húzás részéről, mert hazája mindmáig nem ismerte el a fennsík 1967-es Izrael általi megszállását. Néhány nappal korábban Michael Fallon védelmi miniszternek kellett távoznia a kabinetből egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügy miatt.

Az EU-nál nem zárják ki, hogy már az év végéig összeomlik May kabinetje, ami a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokat is befolyásolná. Így az idő előtti választásra és arra is van esély, hogy a következő kormány vezető ereje a Munkáspárt lesz, amely nem sietné el annyira a kilépést – írja a Business Insider.

Kati keretes anyaga jön ide

A brit kormánynak két héten belül világosan meg kell mondania, hogy az EU-ból való kilépése miatt milyen pénzügyi kötelezettségeket hajlandó teljesíteni, másként elúszik annak a lehetősége, hogy decemberben megkezdődjenek a tárgyalások az unió és a szigetország kapcsolatainak a jövőjéről – derült ki a Brexitről szóló megbeszélés-sorozat hatodik brüsszeli fordulója után. Az egyeztetéseken ezúttal sem sikerült áttörést elérni, csupán némi haladásról számoltak be a tárgyalóküldöttségek vezetői. David Davis brit kilépés-ügyi miniszter a tárgyalásokat lezáró sajtóértekezleten határozottan kijelentette: az Egyesült Királyság nem fogja elfogadni, hogy fizikai határt létesítsenek az ír-északír határon. Az Európai Bizottság szerint viszont a jelenlegi helyzet úgy őrizhető meg, ha Észak-Írország továbbra is tagja marad az egységes piacnak és a vámuniónak. „Tiszteletben tartjuk, hogy az Európai Unió biztosítani akarja a belső piaci jogrendet, de ez nem történhet meg az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritásának a rovására” – fejtette ki Davis. Halmai Katalin, Brüsszel