Előfizetés

Gereben Zita fesztiválja

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.11.16. 06:48
Fotó: Tokaji Balázs

Gereben Zita énekesnő régóta a jazz és a pop határán egyensúlyoz. Most vadonatúj magyar nyelvű dalokkal jelentkezett és a minőségi popzene felé mozdult el.

A műfaji határok napjainkban szinte teljesen elveszítették jelentőségüket – véli az énekesnő –, ezért új lemezén, amelynek címe Az én fesztiválom akár egy-egy dalon belül is bátran ötvözi az akusztikus hangzást és az elektronikus tánczenét, a jazz jellegzetes ritmikáját, a funkyt és a rhythm and bluest. A tizenhárom vadonatúj szerzemény besorolható ugyan a popzene kategóriájába, de műfajilag és stilárisan igen változatos, így az énekesnőtől is sokféle előadásmódot, megközelítést igényel. Az előző két, angol nyelvű lemez után most minden dalszöveg magyarul íródott, s ebben Zita régi zenésztársa, Hajós András is közreműködött, akivel még az Emil.Rulez!-ben dolgoztak együtt. A zenéket az énekesnő és állandó zongoristája, Horváth „Tojás” Gábor komponálta, aki ugyancsak a jazz világából érkezett: az ezredforduló legsikeresebb hazai latin jazz-formációja, a Tropical Transform egyik alapítója volt. Mellettük a zenekarban Bécsy Bence gitározik, Bata István basszusgitározik és Gálfi Attila dobol – rájuk is jellemző, hogy a hagyományosabb jazzben éppúgy otthon érzik magukat, mint a popzenében vagy a különböző fúziós műfajokban.

Gereben Zita a 2000-es évek végén az Emil.Rulez! mellett a Geszti Péter-féle Gringo Sztár zenekarban bukkant fel, közben megalapította saját kvintettjét és diplomát szerzett a Zeneakadémia jazzének szakán. 2010-ben jelent meg első önálló albuma (Ready for the Sun), amit két évvel később követett a sokkal populárisabb Our Places. A harmadik lemezt beharangozó klip (Ryan Gosling mentsél ki) vicces kerettörténetében egy unalmasan csordogáló budapesti bulin Zita megkéri a hollywoodi filmsztárt, hogy szabadítsa ki a vonzónak nem nevezhető helyi srácok gyűrűjéből. A tökéletes férfit (nem kis iróniával) egy papírmasé bábu jelképezi.

Lépj Velünk!

Varga Péter
Publikálás dátuma
2017.11.16. 06:18
A kávézó mellett a másik sikeres vállalkozás, a Suhanj! Fitnesz, Magyarország első integrált, épek és mozgássérültek igényeit e

Az ismert mondás szerint, nem halat kell adni az éhezőknek, hanem megtanítani őket halat fogni. Ennek a gondolatnak a szellemében hirdette meg az UniCreditbank és az UniCredit Alapítvány immár harmadszor, Lépj Velünk! elnevezéssel pályázatát nonprofit szervezetek számára. Nem egyszeri segélyt kínálnak, hanem olyan innovatív megoldásokat díjaznak, amelyek abban segítik a hátrányos helyzetű közösségeket, hogy fenntartható módon javítsanak életkörülményeiken. A kezdeti és később jelentkező nehézségek leküzdésében segít a 60 000 euró (körülbelül 18 millió forint) összdíjazású Lépj Velünk! program, amelyre induló és már működő társadalmi vállalkozások jelentkezhetnek.

Tíz pályázót egyszeri üzleti tanácsadással segítenek, a közülük kikerülő legjobb három pedig a pénzdíjon osztozhat. Emellett tizenkét hónapos mentorálási folyamatban vehetnek részt, amelyhez a szakmai támogatást a NESsT Magyarország biztosítja. A pályázatra december 17-ig lehet jelentkezni.

Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatónak az a Nem Adom Fel Cafe & Bar adott helyet, aminek együttműködő partnerei között található az UniCredit Alapítvány. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a tavaly év elején megnyitott kávézóban fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, és működnek közre a programok szervezésében és lebonyolításában.

Alice Arico, az alapítvány programvezetője elmondta, nemcsak pénzügyi támogatást nyújtanak, hanem biztosítják a lehetőséget ahhoz, hogy a társadalmi vállalkozások fenntarthatók legyenek, működhessenek, a piacon maradhassanak; azaz versenyképesek legyenek, miközben a vevők, ügyfelek megelégedésére működnek. Mindezek során azonban nem megfeledkezve a társadalmi küldetésükről, mert az az elsődleges szempont. Az alapítvány egy olyan modellt alakított ki szerte Európában, amelynek során együttműködnek azokkal a szervezetekkel, amelyek ismerik az országonként különböző törvényi és szervezeti sajátosságokat.

Tavaly 30 programot támogattak a csoport országaiban, 220 társadalmi vállalkozásnak nyújtottak segítséget, 2500 órában adtak tanácsot, folytattak képzési, mentorálási programot, 85 vállalkozás indulását segítették, 311 munkahelyet teremtettek. Ebben a NESsT és a bank munkatársai működtek közre tanácsadóként.

Horváth Anna, a NESsT Europe Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 2017-19-es időszak programjának fő célkitűzése a fenntarthatóság, ami kettős célt szolgál: egyrészt a hátrányos helyzetű, kedvezményezett csoport életében a hatás legyen tartós és fenntartható, másrészt a támogatott szervezet a program befejezése után is tudjon hosszú időn át önállóan működni. Ezért hirdették meg idén nevesítetten társadalmi vállalkozásoknak pályázatukat. Olyan professzionálisan működő, piaci igényt kielégítő vállalkozásokat támogatnak, amelyek elsődleges célja valamilyen társadalmi probléma kezelése. Újdonság a programban, hogy két kategóriában lehet jelentkezni, induló és működő vállalkozásokat várnak, utóbbiakat azért, hogy megerősítsék, stabilizálják, felkészítsék a növekedésre magukat. A jövőben a mentorálási időszak is hosszabb lesz, fél évről egy évre nő, ezzel is segítve a fenntarthatóságot. Négy jogi forma pályázhat: civil szervezetek, alapítványok, szociális szövetkezetek és nonprofit társaságok, alapvető feltétel, hogy be legyenek jegyezve.

Országos hálózat kóbor ebek megtalálására

Publikálás dátuma
2017.11.16. 06:17
A nemes ügy mellé állt két nagy kutyabarát énekesnő, Dér Heni és Danics Dóra Forrás: Telenor
A Vigyél Haza Alapítvány ingyenes mikrochip-leolvasó programja országossá bővül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Telenor támogatásának köszönhetően, így rövidesen csaknem 100 helyszín várja országszerte a gazdátlan kedvencek megtalálóit.

A hétköznapi járókelőknek kulcsszerepe van az elkóborolt kutyák hazajuttatásában, a chippel ellátott kedvencek minél gyorsabb állatorvosi azonosítása azonban nehézséget jelenthet, főként az esti órákban. Ebben segít a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott mikrochip-leolvasó hálózata. A kutyabarát helyeken elhelyezett, ingyenesen elérhető eszközzel könnyedén leolvashatók az állat mikrochipjének adatai, amelyeket a programban résztvevő önkéntes állatorvosok táblagépen, a Hipernet segítségével azonosítanak az erre szolgáló adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot a kedvencek gazdáival.

A mikrochip-leolvasó hálózat Budapesten már három éve sikeresen működik: a résztvevő 35 kutyabarát vendéglátóhely, önkormányzat és három önkéntes állatorvos, valamint a jó szándékú állatbarátok segítségével. Csupán az elmúlt évben több mint 240 elveszett kutya kerülhetett haza gazdájához. Az alapítvány felhívására az elmúlt hónapokban több új állatbarát helyszín, önkéntes állatorvos, állatgyógyszertár és klinika jelezte csatlakozási szándékát az országossá bővülő kezdeményezéshez. Hamarosan csaknem száz helyen – így például Pécsett és Szegeden is – segítséget kérhetnek a megtalálók a figyelemfelkeltő matricával megjelölt éttermekben, szállodákban és kávézókban az utcán talált ebek beazonosításához és hazajuttatásához.

Az állatorvosok folyamatos mobilinternet-elérését a kezdetektől a Telenor biztosítja; a vállalat ezúttal újabb nyolc darab, mobilnet-kapcsolattal ellátott táblagéppel járul hozzá önkéntes munkájukhoz. Annak érdekében, hogy a rendszer a közeljövőben tovább bővülhessen, s az ország mind több helyszínén lehetőség nyíljon az állatok azonosítására, a NÉBIH 55 chipleolvasó készüléket biztosít az alapítvány számára.

A programhoz csatlakozó új helyszínek listája hamarosan elérhetővé válik a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor közös, okostelefonra fejlesztett Vigyél Haza kutyakereső alkalmazásában. A felületen az ebtulajdonosok regisztrálhatják elveszett kedvencüket, és értesítést küldhetnek a környéken tartózkodó felhasználóknak, hogy segítsék a keresését, valamint a talált kutyák bejelentésére is lehetőség van. Az app segítségével – amelyet több mint harmincezer felhasználó töltött le és ez idáig több ezer kutyát regisztráltak benne – keresgélhetnek az örökbe fogadható állatok, kutyabarát szálláshelyek, éttermek és kutyafuttatók között is.

A nemes ügy mellé állt két nagy kutyabarát énekesnő, Danics Dóra és Dér Heni. Heninek azért lett szívügye a kezdeményezés és app, mert ezek birtokában talán nem kellett volna elkóborolt kutyája, a súlyos balesetet szenvedő Maci életéért aggódnia.

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ről, és az App Store-ból.