Teherautó-adomány Kárpátaljára a kormánytól

Publikálás dátuma
2017.11.20. 18:01

 

Az MTI fotóján (Nemes János) Egressy Miklós görögkatolikus parókus látható, amint megáldja a magyar kormánytól kapott teherautókat Kárpátalján, a Makkosjánosi Mezőgazdasági Líceum udvarán 2017. november 20-án. A szakoktatást szolgáló, korszerű két teherautót Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében. 

Szerző

Kell-e nekünk euró? - Megkérdezték a népet

Publikálás dátuma
2017.11.20. 17:08
Illusztráció/AFP
Készen áll-e az ország az euró bevezetésére? A polgárok az ahhoz szükséges költségvetési hiány csökkentését vagy az oktatásba, egészségügybe történő beruházásokat tartják fontosabbnak? Miután az utóbbi hetekben szakmai és politikai körökben ismét megindult a vita az euró bevezetésének realitásáról és lehetőségéről, az IDEA Intézet - az ATV által publikált kutatása  - felmérte a lakosok, a pártprefrenciáktól sem független álláspontját a kérdésben.  

E szerint a megkérdezettek többsége (45%) szerint Magyarország még nem áll készen az euró bevezetésére. Negyvenegy százalék gondolja viszont azt, hogy hazánk megfelel a bevezetés feltételeinek. A „készen állók” a programjukban is erőteljesen az euró bevezetésének pártján álló Moma- és DK-szavazók körében vannak a legtöbben (79-79%), de ez utóbbi a Jobbikot (30%) és a Fidesz-KDNP-t (28%) leszámítva az, egyébként retorikájukban és programjukban szintén erőteljes uniós elkötelezettségű baloldali-liberális pártok szavazóira is jellemző. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP- (64%) és a Jobbik szavazóinak (49%) többsége szerint Magyarország még nem áll készen az új pénznem bevezetésére. 

Ami az iskolázottságot illeti, leginkább a felsőfokú végzettségűek körében tapasztalható az  „euróelkötelezettség” (41%), míg az alap- és középfokú végzettségűek körében a „türelmesebbek” vannak többségben (44%, illetve 48%). 

Pártpreferenciától, illetve iskolázottságtól, életkortól függetlenül, meggyőző többségben vannak azok, akik szerint az euró esetleges bevezetésénél ( illetve az ezzel járó költségvetési hiány csökkentésénél, ami megszorításokkal járhat ) lényegesen fontosabb lenne befektetni az egészségügybe és az oktatásba.

Leginkább a MoMa és a DK szavazói körében találhatók azok, akik az euróbevezetéséhez szükséges költségvetési szigor pártján állnak. ( MoMa-szavazók 80%, DK-szavazók 70%)  A Fidesz-KDNP (83%) és a Jobbik (54%) szavazói utasítják el legmarkánsabban azt a véleményt, hogy az euró mielőbbi bevezetése érdekében fel kell áldozni az önálló pénzügypolitikát.

A teljes cikk a diagramokkal itt olvasható. 

Jelenleg 19 uniós ország tagja az eurózónának, és a lényeges döntések bizony az euró klubban dőlnek el. Aki nem ül az asztalnál, az nem is szólhat bele a dolgok alakulásába. Bárki kerüljön is hatalomra 2018-ban, érdemben el kell azon gondolkodnia, hogy Magyarországnak hol a helye, az eurózónában vagy azon kívül. Ilyen hangok érdekes módon kormányzati és ellenzéki oldalon egyaránt elhangzanak - ezt Vértes András mondta a Népszavának adott interjújában.

Szerző

Hűha - Amikor László Petra és a Jobbik összecsap

Hogy ki László Petra, megvan?  A "dicső" tett után a Jobbik-közeli N1TV elbocsátotta, de a hírhedtté vált magyar asszony képességeire szükség mutatkozott egy kormányközeli bulvárlapnál. Most tehát a Pesti Srácok nevű képződménynél operatőrösködik, és a hírek szerint megint nem bírt magával. Ezúttal a parlament folyosóján nem rugdosott, hanem anyázott. Legalábbis ezt állítja sértődött közleményében a Jobbik. 

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője írja: 

A mai napon példátlan eset történt a Parlament folyosóján. Szilágyi György képviselőtársam édesanyját keresetlen, nyomdafestéket nem tűrő módon illette a Pesti Srácok című kormányzati bulvárlap operatőre, a migráns-rugdosás kapcsán "hírnevet" szerzett László Petra. A Jobbik nem hagyja következmények nélkül ezt az alpári stílust, ezért a mai napon frakcióvezetőként kezdeményezem Kövér László házelnöknél, hogy a fent említett sajtónak nem minősíthető bulvárpropagandát, azaz a Pesti Srácokat zárják ki a Parlament épületéből. Mint ismeretes korábban az Index és a 444 újságíróit ehhez nem hasonlítható, pitiáner okok miatt tiltották ki például, hogy nem megengedett helyen forgattak. Bízom benne, hogy ebben a példátlan és felháborító esetben mi is számíthatunk a házelnöki szigorra. Továbbá a Jobbik képviselői a Pesti Srácok című kormányzati bulvárlapnak a mai naptól kezdve sem írásban, sem szóban nem fognak nyilatkozni. A Jobbikról rendszeresen hazudozó fideszes médiákkal szemben a Jobbik politikusai eddig mintegy nyolcvan sajtópert nyertek. 

Hát így.

Szerző