Már itt lehet az ausztrál influenza

Publikálás dátuma
2017.11.25. 11:21
A kép illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő
Idén a tavalyinál komolyabb influenzajárványra kell készülnünk egy Ausztráliában azonosított vírustörzs miatt. A szezon nálunk decemberben kezdődik, de a vírus feltehetően már itt van - írja a 24.hu.

A hírekből „ausztrál influenzaként” ismerjük azt az új vírustörzset, amely a déli kontinensen idén 137 ezer embert fertőzött meg, és amely elkerülhetetlenül megjelenik Magyarországon is a soron következő szezonban. Amit eddig tudunk:

- a tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell felkészülni egész Európában;
 -a védőoltás nem nyújt 100 százalékos védelmet, de aki beadatja, annál a betegség nem lesz súlyos lefolyású;
- az oltás után körülbelül két hét szükséges a védettség kialakulásához;
- az influenzaszezon december vége felé kezdődik, a mostani légúti megbetegedéseket még nem ez okozza.

Annyira érdemes megijedni, hogy minél többen beoltassák magukat, ez nemcsak egyéni, de társadalmi érdek is. Az ausztrál influenza minden bizonnyal már itt van, csak még „gyenge”. 

Az influenza embert leginkább érintő B vírusát egyébként megjelenése, azaz 1940 óta ismerjük, ennek egy szezonális változata jelent meg Ausztráliában – ennyiben új. Valamint abban, hogy az ottani tapasztalatok szerint súlyosabb és több embert érintő megbetegedést okoz, mint az elmúlt évek influenzái.

Szerző

Stresszoldás nyulakkal

Publikálás dátuma
2017.11.21. 06:18

Nyuszik segíthetik a kisdiákok stresszoldását, kommunikációját és közösségi életét. A Kaposvári Egyetem most kezdődött kísérlete során három általános iskola egy-egy osztályába vittek nyulat terápiás céllal, abban bízva, hogy nyuszik segíthetik a kisdiákok stresszoldását, kommunikációját és közösségi életét.

A kutatást a Kaposvári Egyetem gyógypedagógiai intézete, valamint a vadbiológiai és etológiai tanszék együttműködésével valósul meg. A gyerekekhez hetente érkeznek az egyetem hallgatói, akik foglalkozásokat is tartanak és a gyerekeket is vizsgálják, és megfigyeléssel, illetve kérdőívekkel követik a változást – írta a Sonline.

A gyermekek részéről azt várjuk, hogy nyugodtabbak lesznek, a stressz szintjük lecsökken, így a különböző stresszből, idegeskedésből adódó tünetek elmúlhatnak vagy nem jelennek meg. Az állatok részéről arra leszünk kíváncsiak, hogy mennyire bírják a kiképzést, amit itt a sok gyermek okoz számukra- mondta a portálnak Molnár Marcell,a Kaposvári Egyetem docense.

A másfél éves projekt során a nyúllal és nyuszi nélkül is eltöltenek hónapokat a gyerekek, hogy a kutatóknak legyen összehasonlítási alapjuk. A tapasztalatokat pszichológusok összegzik majd.

Szerző

Gondolta volna? Sok ezer ember nem is tudja, miért lett cukorbeteg

Publikálás dátuma
2017.11.17. 16:23
Illusztráció: Shutterstock
A Magyarországon nyilvántartott közel 800 ezer cukorbeteg közül legalább tízezer körülire tehető azoknak a cukorbetegeknek a száma, akiknek a betegségét egyetlen gén mutációja okozza. Akiben megvan ez a mutáció, az már biztosan cukorbeteg - vagy az lesz élete során.

Ha kiderül a betegség monogénes háttere, a továbbiakban a napi többszöri inzulininjekció helyett napi egy gyógyszer bevétele elegendő a megfelelő kezeléshez. Egy ilyen kezelésváltás igen komoly mértékű javulást jelenthet a beteg életminőségében.

A genetikai vizsgálat segítségével meg lehet határozni azt is, hogy a gyerekek közül ki örökölte a cukorbetegséget.

A szükséges genetikai vizsgálatok teljesen ingyenesek. Bár a magyarországi monogénes cukorbetegek száma 10 ezer körüli lehet, ugyanakkor jelenleg csak mintegy 200 hazai esetet diagnosztizáltak. Így sok ezer hazai cukorbeteg számára különösen fontos lenne a betegség okát tisztázó genetikai vizsgálat.

Szerző
Témák
cukorbetegség