Nem kapcsolják ki a gázt az ünnepi időszakban

Publikálás dátuma
2017.11.28. 17:11
A kép illusztráció. FOTÓ: Hárs Katalin
Önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a lakossági földgázszolgáltatásra december 16. és 2018. január 7. között. 

A szolgáltató keddi közleménye hangsúlyozza, hogy a moratórium nem csak a védett fogyasztókra, hanem a 60 napon túli számlatartozást felhalmozó lakossági ügyfelekre is vonatkozik. Kóbor György, a társaság vezérigazgatója szerint azért döntöttek így, hogy az ünnepeket minden család nyugalomban tölthesse - írták.

A nemzeti közművek - a hagyományoknak megfelelően - a pénteken induló Mikulásgyárat is segíti: a jótékonysági akció gázellátását 2011 óta biztosítják, idén pedig az áramszolgáltatásról is gondoskodnak. A rászorulókat emellett ajándékgyűjtéssel és ételosztással is támogatják, az adományok szétosztásában pedig önkéntes munkával vesznek részt a társaság alkalmazottai. A szolgáltató Feszty Árpád úti telephelyén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2010 óta jelképes összegért hajléktalanszállót üzemeltet - tették hozzá.

A nemzeti közművek a gazdasági és a társadalmi környezet alapján határozza meg támogatási politikáját, kiemelten figyelve a környezettudatosságra és a nehéz sorsú emberek megsegítésére - áll a közleményben.

Szerző

Havazás - Készültségben a közútkezelő

Szerdától beköszönthet a valódi tél, vasárnapig több megyében jelentős mennyiségű hó eshet - hívja fel az autósok figyelmét a közútkezelő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írta: a társaság szerda reggeltől az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendel el.

A társaság 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán léptetik életbe a négyfokozatú skála hármas fokozatát.

Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján szerdától az Északi-középhegységben és a Dunántúl északi megyéiben havazás várható, csütörtöktől pedig az ország nagy részén válhat téliesre az időjárás, és egyes helyeken jelentős mennyiségű friss hó hullhat. Leginkább télies időjárásra Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, továbbá a fővárosban, illetve leginkább a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, például a Bakonyban, a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben lehet számítani.

A havazásban érintett területeken szükség szerint még a téli időjárás beköszönte előtt megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon végeznek síkosságmentesítést.

Azt írták: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton a következő napokban 24 órás szolgálatban, folyamatosan látja majd el a hóeltakarítási munkákat - írta a társaság, kiemelve: arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Kiemelték, hogy akik még nem tették meg, cseréljék le járműveiken a nyári gumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra, továbbá vezessenek az út- és látási viszonyoknak megfelelően, s készüljenek esetlegesen lassabb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon. További hasznos téli közlekedési tanácsok és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos egyéb általános információk elérhetők a társaság weboldalán.

Szerző

Saller - Megvonnák az uniós forrásokat az Orbán-kormánytól

Publikálás dátuma
2017.11.28. 15:50
Jön az a saller, vagy nem? Juncker bizottsági elnök választ ígért a felvetésre. FOTÓ: THIERRY CHARLIER / AFP

A Magyarországnak járó uniós támogatások ideiglenes felfüggesztését kéri négy neves politikus az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek írt nyílt levelében, amelybe betekinthetett a Népszava tudósítója. Az aláírók csak azoknak az alapoknak a felhasználását engedélyeznék, amelyekről közvetlenül Brüsszel rendelkezik, a magyar kormány beleszólása nélkül. Juncker irodája megerősítette lapunknak, hogy az elnök megkapta a levelet, és válaszolni fog rá.

A francia Pascal Lamy, az osztrák Franz Fischler és a görög Yannis Paleokrassas volt európai biztosok, valamint Hans Eichel egykori német pénzügyminiszter szerint a magyarországi jogrendszer és intézményes struktúra olyan változásokon mentek át az utóbbi éveken, amelyek megkönnyítik az EU források jelentős részének közvetlen vagy közvetett odaítélését bizonyos üzleti és politikai csoportoknak, mit sem törődve azzal, hogy ez szembemegy a magyar társadalom érdekeivel és az EU céljaival is.

A levél aláírói szerint a kulcsfontosságú állami intézményekben – köztük a főügyészségben és az Alkotmánybíróságban – a Fidesz átvette a hatalmat. Azt állítják, hogy a média nagy részét a kormánypárt ellenőrzi, az egyetemek elveszítették önállóságukat, a civil szervezeteket évek óta zaklatják. “Árulkodó jelnek” tekintik, hogy Magyarország nem csatlakozott az EU korrupció-ellenes kezdeményezéséhez, az Európai Főügyészi Hivatalhoz.

Balról jobbra: a görög Yannis Paleokrassas, Hans Eichel egykori német pénzügyminiszter, a francia Pascal Lamy, valamint az osztrák Franz Fischler. FOTÓ: AFP, EP

Balról jobbra: a görög Yannis Paleokrassas, Hans Eichel egykori német pénzügyminiszter, a francia Pascal Lamy, valamint az osztrák Franz Fischler. FOTÓ: AFP, EP

A politikusok azért is sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, mert a magyar kormány bejelentette, hogy idén és jövőre le kívánja hívni a 2020-ig tartó költségvetési periódusban rendelkezésére álló EU-s pénzek oroszlánrészét. Ezzel az a célja, hogy a 2018-as tavaszi választásokon ismét hatalomra segítse a Fideszt, nem számolva azzal, hogy mi lesz azt követően – írja a négy politikus. A gazdaság efféle “cibálása” nem csak ellentétes az üzleti érdekekkel, de jelentősen növeli a korrupció veszélyét is.

“A helyzet megköveteli az EU-források ideiglenes felfüggesztését. A felfüggesztést meg lehet és meg kell szüntetni, mihelyst a demokratikus szabadságjogokat visszaállítják és megszüntetik a korrupciót. Erős meggyőződésünk, hogy a kevésbé fejlett régiók uniós pénzhez juttatását a 2020 utáni időszakban is ilyen feltételekhez kell szabni” – írják a szerzők, akik felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy feladata az EU pénzügyi érdekeinek a védelme. A testületnek haladéktalanul teljesítenie kell a kötelezettségét Magyarország ügyében – áll a volt uniós tisztségviselők és a német ex-pénzügyminiszter Junckernek írott levelében.