"Orbán a kommunisták táskahordozója"

Publikálás dátuma
2017.11.30 17:45
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Fotó: /
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a visegrádi négyek országcsoporttal (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) kapcsolatban, a Die Zeit című liberális hetilap pedig a Kína és a kelet-, és közép-európai térség 16 országának budapesti csúcstalálkozójával kapcsolatban foglalkozott csütörtökön Magyarországgal.

A FAZ Az öntudatos Kelet címmel közölte Karl-Pe­ter Schwarz kommentárját, kiemelve, hogy a V4-csoport tagjai egykor "osztályelsők" voltak a térség uniós csatlakozásra törekvő országai között, de tagságuk 13. évében már "az unió számkivetettjei", és egyre nagyobb távolság választja el őket az EU korábbi tagjaitól. Így Orbán Viktor magyar kormányfőt Nyugaton "többnyire már csak Putyinnal és Erdogannal együtt emlegetik".

Kifejtette, hogy bizonyos fogalmakat másként értelmeznek Keleten és Nyugaton; az európai szolidaritás alatt az uniós országok többsége a "migránsok befogadásának kötelező kvótáját" érti, a V4-csoport pedig az "ázsiai és afrikai tömeges migráció elleni védekezés" valamennyi uniós tagállamra vonatkozó kötelezettségét, és szerintük "nem Merkel viselkedett szolidárisan, amikor megnyitotta a határokat, hanem Orbán, aki kerítéssel zárta el a migránsok útját Németország felé".

Hozzátette, hogy Közép-Európa keleti részének új keletű öntudatosságának anyagi és eszmei alapja van. A térségben robbanásszerűen fejlődik a gazdaság, és ebben a folyamatban az EU-t egyre inkább akadályozó tényezőnek, és nem esélynek tekintik. Ennél fontosabb azonban az emberek gondolkodásmódjában, "fejében történt változás" - írta a FAZ szerzője, kiemelve, hogy a térség népeit már kétszer megpróbálták átformálni, korábban "a kommunista társadalommérnökök áldozatai, aztán pedig az EU és az IMF neoliberális tervezőinek alanyai" voltak.

A Die Zeit Orbán Viktor - A kommunisták táskahordozója címmel közölte Ulrich Ladurner kommentárját, aki a budapesti csúcstalálkozóval kapcsolatban kifejtette, hogy a pekingi vezetés "kihasználja az EU-n belüli törésvonalakat", és "különösen közel áll hozzájuk Orbán Viktor Magyarországa".

A kormányfő "hídfőállássá akarja tenni országát Kína számára", és a kapcsolatnak az anyagi vonatkozású ügyek mellett ideológiai, politikai oldala is van - írta a Die Zeit szerzője, kiemelve, hogy "két politikai rendszer geopolitikai versenye" tapasztalható, és "Orbán nem titkolja, hogy melyik oldalon áll".

Idézte a kormányfő májusi pekingi nyilatkozatát, miszerint a globalizáció régi modellje véget ért, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé, és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból, és hozzátette: ez "éles támadás" volt a Nyugat értékrendje ellen, ami "zene a kínai kommunisták füleinek". Csomagjukban "nemcsak pénz van, hanem egy tekintélyelvű ideológia, Orbán pedig a táskahordozójuk" - áll a kommentárban.

Szerző
2017.11.30 17:45

Magyarországot bírálta a spanyol külügyminiszter, bekérették a nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:36
Josep Borell
Fotó: AFP/ MARCEL ANTONISSE / ANP
A KKM közölte, hogy Josep Borell egy nyilvános fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot.
Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló nyilatkozata miatt – írja az MTI. Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta, hogy kedden Josep Borell, a „szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást” intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon. Megjegyezte: lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, azonban ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, ráadásul úgy – tette hozzá –, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni. Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter ezen a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, valamint azzal, hogy a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is. Magyar Levente leszögezte: Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők. Érthető – tette hozzá –, hogy az Orbán–Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, és szinte minden kormány valamilyen módon reflektál a magyar politikára, de „ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni”. Az államtitkár jelezte azt is: Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják a spanyol külügyminisztert Budapestre.
2018.09.19 15:36
Frissítve: 2018.09.19 15:36

Az orosz Gérard Depardieu már török is lenne, nyilatkozta észak-koreai útja végén

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:32

Fotó: Getty Images/ Gareth Cattermole
Nem elégszik meg orosz és algériai állampolgárságával Gérard Depardieu - a francia színész most még egy török dokumentumot is beszerezne. Mindezt az után nyilatkozta, hogy Kim Dzsong Unnal találkozott.
A nemrég még Észak-Koreában tartózkodó színész útlevélhalmozó terveiről Phenjanban beszélt egy török lapnak szeptember 17-én - írja az Euronews.
"Októberben látogatok Törökországba és akkor beszélni fogok Erdogannal is"
- idézte a lap a 69 éves Depardieu-t, aki barátaival járt Kim Dzsong Un-nál.
Depardieu évekkel ezelőtt visszaadta francia állampolgárságát. Az ellen tiltakozott ezzel, hogy az állam komolyabb anyagi felelősségvállalást vár el a tehetősektől, mint a szegényebb állampolgároktól. Ekkor kapta meg az orosz állampolgárságot - Vlagyimir Putyinnal állítólag kifejezetten jó viszonyt ápol. Az orosz állampolgárságon kívül azonban egy algériai útlevele is van még.
2018.09.19 14:32