Ezekről a kérdésekről sem lesz népszavazás

Megtagadta három népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a kérdések közül kettő az európai ügyészségről szóló együttműködéshez csatlakozásról szólt.

Az első kérdést Soproni-Szabó Benedek Zsolt nyújtotta be, a kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészségről (EPPO) szóló Európai Uniós együttműködéshez?" Az NVB 9:2 arányban e kérdés hitelesítését arra hivatkozva tagadta meg, hogy népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet tartani, a kérdés azonban valójában a kormány hatáskörébe tartozó kérdést kíván népszavazás tárgyává tenni.

A bizottság arra is hivatkozott, hogy az eredményes népszavazás érintené az ügyészség alaptörvényben rögzített függetlenségét és közvádlói monopóliumát, erről azonban nem lehet népszavazást tartani. Mindezeken túl a csatlakozás érintené az ügyészek jogállását is, hiszen a csatlakozás után az európai ügyészségnél dolgozó ügyészeket nem a legfőbb ügyész nevezné ki.

Az NVB szerint a kérdés megtévesztő is, mivel azt a látszatot kelti, hogy a csatlakozás egyoldalú nyilatkozattal megvalósítható, miközben ahhoz a jelentkezésen túl bizonyos feltételek teljesítése szükséges.

Patyi András, a bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, az NVB nem arról döntött, egy indítvány helyes-e, hanem, hogy van-e jogi akadálya a kérdés hitelesítésének.

Témájában hasonló volt Kónya Péter független országgyűlési képviselő magánszemélyként benyújtott kérdése: "Akarja-e, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséggel (EPPO) való, úgynevezett megerősített együttműködéshez?" Az NVB 9:2 arányban ennek hitelesítését is megtagadta az előző kérésnél már felhozott indokokkal, kiegészítve azzal, hogy a kérdés azt sugallja, létezik egy ügyészi szervezet, amihez Magyarország csatlakozhat, miközben más tagállamok megerősített együttműködéséről van szó.

A harmadik kérdést Szécsi István magánszemély nyújtotta be, ez úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa és kiegészítse a 2011. évi CLXII. törvényt (továbbiakban Bjt.) akként, hogy a Bjt. 106-109. §-ában foglalt bírák elleni fegyelmi eljárás megindításának szabályait az 1871. évi VIII. törvénycikk 1-2; és 37-43. §-ának megfelelően szabályozza, illetve, hogy a Bjt.-nek a bírók kártérítési felelősségét szabályozó IX. fejezetét az 1871. évi VIII. törvénycikk 65-67. §-ában foglalt rendelkezésekkel egészítse ki?"

Az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg a hitelesítést, részben arra hivatkozva, hogy a kérdés nem egyértelmű, részben pedig arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a hatályos alaptörvénnyel ellentétes szabályokat kellene bevezetni, a népszavazás azonban nem eredményezhet alaptörvény-módosítást.

Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Szerző
2017.11.30 18:02

Titokban avattak Horthy-szobrot Hajdúböszörményben

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:41

Fotó: Facebook/
Az eseményen felszólalt Kiss Attila fideszes polgármester is.
Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn, az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is – írja a Magyar Narancs. Az eseményről Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldala tudósított, tőle tudhatjuk – illetve a közzétett fotók alapján kiderül –, hogy az avatóünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”. Eltérően a korábbi hasonló eseményekhez, Horthy Miklós szobrának szombati avatását semmiféle tiltakozás nem előzte meg, nem kísérte, de még visszhangja sincs – talán azért, mert a meghívottakon kívül senki nem tudott róla – teszi hozzá a lap.
2018.09.19 18:41

Most Ferencvárosban lakoltattak ki egy családot

Publikálás dátuma
2018.09.19 18:27

Fotó: Facebook/ A Város Mindenkié
A Város Mindenkié csoport élőlánccal próbálta ezt megakadályozni, de nem jártak sikerrel.
A Ferencvárosi Önkormányzat szerdán elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy párt kiskorú gyermekükkel, abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek – közölte a Város Mindenkié csoport. A közlemény szerint a családot vasárnap szóban tájékoztatták a rendőrök a kilakoltatás időpontjáról, írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor – tették hozzá. Mint írták, a volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.
„Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, a Város Mindenkié szerda reggel élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást – sajnos sikertelenül. A rendőrök egyenként szakították ki a több mint negyven aktivistát egymás karjaiból, eltávolították őket a lakás elől, amelyből aztán a családot kilakoltatták”
–fogalmaztak.
Kitértek arra is, hogy az élőlánc egyik résztvevőjét a kilakoltatás során az önkormányzat által odarendelt egyik költöztető bántalmazta. Úgy tudják, a költöztető ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás. Az AVM aktivistái közül többen „Családok éve” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, később azonban ezeket a rendőrség eltávolította – tették hozzá.
A család jelenleg megfizethető albérletet keres. A közleményben kiemelték, hogy miközben az önkormányzat azzal próbálta igazolni a kilakoltatást, hogy ők „a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben” támogatták a családot, éppen a legfontosabb törvényi kötelezettségének nem tett eleget: a hajléktalanná válás megelőzésének.
„Eközben az önkormányzat egyetlen, a fidesz helyi embereinek átjátszott lakáson tízszer annyit – tízmilliókat – veszít, mint amennyivel a család valaha tartozott. Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban”
– fogalmaztak.

Reagált az önkormányzat

A hírekre szerdán reagált az önkormányzat, közleményükben azt írták: a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16 660 forint lakásdíjért, és bérleti szerződésüket az önkormányzat 2000 és 2008 között tartozás miatt több alkalommal felmondta. Közölték, hogy határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt, hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó. A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott – tették hozzá. H-né 2016-ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1 millió 750 ezer forintos tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti. Azt írták, a megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A gyerek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába – olvasható a közleményben.
2018.09.19 18:27
Frissítve: 2018.09.19 18:31