Előfizetés

Elbukott az orvosi kamara tagdíjemelési terve

Publikálás dátuma
2017.12.02. 16:30
A csütörtöki sajtótájékoztató, ahonnan Éger István sietősen távozott. Fotó: Tóth Gergő

Mindenki győzött, s az orvosok spóroltak évi 20 ezer forintot – így foglalható össze a Magyar Orvosi Kamara szombati közgyűlésének eredménye.

A rendes évi küldöttgyűlés témái közül egyetlen volt amely előzetesen is komolyabb izgalmat keltett a tagok és küldöttek körében, a havi tagdíj 2300 forintról 4000 forintra emelése. A hivatalban lévő elnökség avval érvelt, hogy van akkora szerepük az orvosok mostanában tapasztalható jövedelemnövekedésében, hogy méltányos lehet egy ilyen „visszacsorgatás”. És egyébként szükség van erre a több mint 500 millió forintos többletre a szervezet stabil gazdálkodásához. A javaslat ellen három területi szervezet is formálisan tiltakozott és számos csoport, és orvos adott hangot nem tetszésének a közösségi fórumokon. A legtöbben úgy érveltek, hogy a kamara gazdálkodását korábban sem tudták áttekinteni, s megítélésük szerint eddig sem kaptak semmit a befizetett pénzükért. A felforrósodott hangulat hatására Éger István elnök kevéssel a közgyűlés előtt külön sajtótájékoztatót is tartott, ahol azt igyekezett bizonyítani, hogy minden rendben, szabályosan gazdálkodnak.

A fogorvosok közül, akik különösen is elégedetlenek a kamara értük tett erőfeszítéseivel, egy csoport a kilépését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a közgyűlés megszavazza a tagdíjemelést. Ilyen előzmények után került sor a szombati öt órás tanácskozásra, melynek egyetlen izgalmas pontja a tagdíj kérdése volt. Végül a küldöttek 51 százaléka támogatta az emelést, ám ez kevés volt a kétharmadot igénylő döntéshez. Éger István számára, akinek elnöki beszámolóját nagy többséggel fogadták el, évek óta ez volt az első komoly közgyűlési presztízs veszteség, egy vereséggel felérő győzelem.

Juhász tévétroll, Harangozó ironikus

Hogy ki lesz a bűnbak egy választási vereség esetén – így summázta az ATV műsorvezetője, Krug Emília annak a vitának az értelmét, amit Juhász Péter provokált ki az Egyenes Beszédben. Ez esetben a provokált szó elsődleges jelentése a mérvadó, ugyanis a csatorna két külön beszélgetésre hívott vendégeket: az első diskurzus Harangozó Tamás MSZP-s honatyáé lett volna, a második az Együtt elnökéé. Ám Juhász Péter váratlanul berobogott a stúdióba és magához ragadta a szót – pont akkor, amikor Harangozó azt fejtegette: pikáns, hogy az Együtt, amelyik korábban deklarálta, hogy nem működik együtt a múlt pártjaival (értsd: MSZP) és embereivel (lásd: Gyurcsány Ferenc), most a Demokratikus Koalícióval párban szólította fel a szocialistákat, hogy tárgyaljanak végre arról, miképp lehet elérni, hogy az egyéni választókerületekben a demokratikus ellenzék egyetlen jelöltje induljon.

A stúdióba becsörtető Juhász azzal magyarázta a fordulatot, hogy ő csak alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz. Akkor ki változtatja egy-két havonta a véleményét? – kérdezett vissza Harangozó, amit az Együtt elnöke elengedett a füle mellett, és azt bizonygatta, hogy a kormányváltás egyetlen módja, ha egyetlen ellenzéki jelölt fut neki a választókerületeknek. Harangozó szerint azonban ebben a kérdésben nem ártana végre igazat mondani, ami annyit tesz, hogy egyrészt, ha minden választókerületet koordinál az ellenzék, akkor eleve veszít 30 körzetet, másrészt pedig semmiképp nem lesz egyetlen jelölt, ugyanis a Momentum és az LMP mindenképp rajtvonalhoz állítja saját emberét. És ekkor, Juhász, aki többször hangsúlyozta, hogy minden pártnak tárgyalóasztalhoz kellene ülnie, elengedte a Momentumot és az LMP-t, valami olyasfajta magyarázattal, hogy a realitás az, miszerint az ő véleményüket nem lehet megváltoztatni.

Hogy az MSZP véleményét miért nem tartja ilyen tiszteletben, arra nem tért ki. Ahogy Harangozó azon érvére sem reagált, hogy önmagában sem az MSZP, sem a DK nem elég a kormányváltáshoz, de még a két párt összefogása is kevés – azaz hiba lenne lemondani az összes szereplőről. A szocialista politikus szerint pártja abban bízik, hogy ezt a többi formáció is belátja, és hogy erre legyen elég idő, na épp azért halasztotta el kongresszusát az MSZP.

Miközben felpörgeti a tárgyalásokat a DK-val. Azt persze Harangozó értette, hogy Juhász mindenkivel együtt szeretne leülni, de szerinte az a célszerű, ha támogatottsági sorrendben tárgyalnak a szocialisták a többi balos formációval, úgyhogy első a DK.

Ami pedig a fent említett bűnbakkeresést illeti, hogy melyik pártra gondol, azt a műsorvezető nem mondta ki. Így a nézőket csak saját észlelésük igazíthatja el. Egy másik beszélgetésre hívott vendég berobban a stúdióba, emelt hangon kioktató stílusban nekimegy az épp beszélő politikusnak, majd érdemben egyetlen felvetésére sem válaszol. A másik fél érvelő vitát folytat, nem kéri ki magának mondandója széttrollkodását, mindössze egy ironikus mondatra szorítkozik: Péter, kérlek, vezesd a műsort akkor.  

Használhatatlan az új BKK-remíz?

Nem tudják használni a villamosok a BKK vadonatúj kocsiszínét Albertfalván, mert egy felsővezetéktartó oszlopot úgy építettek be, hogy a járművek nem férnek el mellette a remízbe menet - közölte Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében.

A nevetséges hiba azért is érthetetlen, mert a villamosok a kocsiszín megtervezése és kivitelezése előtt sem voltak kisebbek, mint ma, a járművek mérete tehát aligha érhette meglepetésként a BKK-t. A Budafok kocsiszín átépítése több mint 5,7 milliárd forintból valósult meg.

Ez az eset is kiválóan példázza a BKK vezetésének hozzá nem értését. A használhatatlan webshop, az utasok személyes adatainak kiszivárgása vagy épp a 3-as metró orosz szerelvényeinek fakockái után ideje lenne levonni a következtetéseket és belátni, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni - zárul a közlemény.