Állami támogatással repül a Wizz Air a Balkánra

Publikálás dátuma
2017.12.04. 10:22
Fotó: Népszava
Évi 1,4 milliárdos állami támogatás kellett ahhoz, hogy öt nyugat-balkáni városba újra közlekedjenek repülőjáratok Budapestről. A MALÉV csődjével szűnt meg a légiösszeköttetés többek közt Koszóvóval, Montenegróval, vagy éppen Albániával – írta a 444.

Hetekig tartó levelezés után derült ki, mibe fáj a magyar adófizetőknek, hogy újra van légi összeköttetés öt nyugat-balkáni város és Budapest között. Az Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia és Montenegró fővárosai a MALÉV csődje óta nem voltak közvetlen járattal megközelíthetőek Budapestről.

A helyzeten a magyar kormány úgy változtatott, hogy koncessziós pályázatot írt ki az említett városokba indítandó járatokra, amin a a Wizz Air nyert. Az állami támogatásnak hála nagyjából a piaci ár feléért lehet eljutni Szkopjébe, Podgoricába, Szarajevóba, Tiranába és Pristinába. Az öt járat működtetéséhez évi 1,4 milliárd forintot biztosít a magyar állam, így akár 12 ezer forintért is vásárolható retúrjegy az említett várásokba. 

Szerző
Frissítve: 2017.12.04. 11:05

Tőzsde - Emelkedés várható Európában

Lendületes indexemelkedésre lehet számítani hétfőn az európai tőzsdék nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti és a párizsi tőzsdék egy százalékot meghaladó indexemelkedéssel kezdik a hétfői kereskedést, és Londonban is majdnem egy százalékos emelkedés várható nyitáskor.

Hétfőn a Sentix gazdaságkutató intézet decemberi euróövezeti üzleti hangulatindexe lehet hatással a tőzsdei árfolyamokra, valamint az Eurostat kimutatása a termelői árak októberi alakulásáról az euróövezetben.

Hétfőn ülésezik Brüsszelben az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup. Az ülésen megválasztják a testület új elnökét.

Pénteken nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdeindexek. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,19 százalékkal, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,74 százalékkal gyengült. Frankfurtban 1,25 százalék, Párizsban 1,04 százalék volt az indexcsökkenés, a londoni FTSE-100 index 0,6 százalékkal csökkent. Madrid 1,23 százalékkal, Milánó 1,17 százalékkal végzett alacsonyabban.

A pénteki kereskedés egyik legnagyobb vesztese a korábban nagy nyereségeket felhalmozó technológiai szektor volt Európában, mutatója több mint másfél százalékkal csökkent. Az autóipari mutató 1,8 százalékkal gyengült, a csökkenést a német autógyártók részvényei vezették.

Pozitív tartományban pénteken csak az utazási és szabadidő ágazati, az olaj és gázipari, valamint a nyersanyagipari papírok végeztek.

Az olaj ára pénteken emelkedett, miután az OPEC és a nagy olajtermelők megállapodtak arról, hogy a jövő év végéig meghosszabbítják a termeléskorlátozási megállapodás határidejét. Hétfőn viszont az olajár már lefelé korrigált, de ezzel együtt is két és fél éves csúcs közelében tartózkodik. Az Egyesült Államokban ugyanis tovább nőtt a termelő olajkutak száma az elmúlt héten.

Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,44 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 63,45 dolláron. A WTI ára 0,65 százalékkal 57,98 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az arany ára csökkent. Az eurót 0,27 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1864 dolláron, az arany ára 0,41 százalékkal 1277,00 dollárra csökkent unciánként.

Szerző

Akár 100 milliárdot is elkölthetünk karácsonykor

Publikálás dátuma
2017.12.04. 06:22
Fotó: Shutterstock

A novemberi fekete pénteki leárazáskor sokan előrehozták az év végi vásárlást, de ettől még erős marad a decemberi költekezés a most kezdődő karácsonyi ajándékvásárlási időszakban - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára vasárnap a köztévében.

A kereskedelmi szövetség idén 100 milliárd forintos ajándékvásárlással számol, ami több mint a tavalyi volt. A főtitkár elmondta, hogy az idén is lesznek vásárlási akciók, de kevesebb, mint korábban, az igazi nagy leárazás pedig előreláthatóan a két ünnep között, illetve januárban lesz. A legnagyobb kereslet a játékok és a könyvek iránt mutatkozik, ennél a két termékkörnél a decemberi költés a teljes éves forgalom 40-45 százalékát is eléri.

Szerző