Alföldi rendezi Bástit

Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:49
Forrás: Centrál Színház

Január 5-én Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Centrál Színház Ibsen fájdalmasan keserű darabját, a Kísérteteket. Középpontjában a Básti Juli alakította középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és kompenzálta a társadalmi elvárások nyomására. A férfi halála után azonban minden elfojtás és hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül.

Szerző

Folytatódik a Kártyavár

Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:48

A Netflix a szexuális zaklatási vádak miatt rúgta ki Kevin Spacey-t, Kártyavár című sorozatuk főszereplőjét. A széria mégis folytatódik, az utolsó évad Frank Underwood feleségére, a Robin Wright alakította, az ötödik évadban elnökké választott Claire Underwood karakterére fókuszál majd - írja a Reuters. A forgatás 2018-ban kezdődik, a hatodik évad a szokásos 13 helyett csak nyolc részes lesz.

Szerző

Terroristák mint mártírok

Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:47

Hatalmas botrányt váltott ki egy dán művészcsoport Mártírmúzeum című installációja a berlini Kunstquartier Bethanien galériában - írja a The Guardian. A műalkotás húsz olyan személyt mutat fel a történelemből, akik a meggyőződésük miatt haltak meg. Martin Luther King és Szókratész mellett azonban a tablón van Omar Ismail Mostefai, a 90 halálos áldozatot követelő, 2015-ös párizsi bataclani mészárlás egyik terroristája és Mohammed Atta, az egyik 9/11-es gépeltérítő.

A The Other Eye of the Tiger nevű csoport installációját a berlini francia nagykövetség "mélységesen sokkolónak" tartja. Közölték, “miközben elkötelezettek a művészi kifejezés szabadsága mellett, elítélik a mártírság és a terrorizmus összekeverését.” A művészek kijelentették, ők is elítélik a terrort, az alkotással a mártír szó használatára akartak rávilágítani. Mindegyik szereplőt valamely állam, vallás vagy szervezet nevezte mártírnak és nem ők tulajdonítottak nekik ilyen státuszt. A berlini városháza elhatárolódott a projekttől és kijelentették, nem támogatták, pénzzel sem. 2016-ban már kiállították az installáció egy korábbi verzióját Koppenhágában, akkor fel is jelentették a művészeket, amiért terrorizmusra bátorítanak. 

Szerző