Plakátkampány - Ezúttal nem a gyűlölet, hanem a segítés érdekében

Publikálás dátuma
2017.12.15. 16:45
Illusztráció/Shutterstock
Több száz, az életmentés helyes módszerét bemutató „citylight” plakátról tanulhatnak újraélesztést a járókelők, vagy járműveken utazók holnaptól, Magyarországon. A közterületi plakátok jól érthetően, ábrákkal magyarázzák el a laikus újraélesztés, az életmentés folyamatát, valamint az október közepétől elérhető, immáron országosan is használható, közösségi életmentő „Szív City” applikációt is népszerűsítik a reklámfelületek- informált a kezdeményezésről az Országos Mentőszolgálat.

A plakátokat a mentőszolgálatnak nyújtott támogatásként az ország vezető outdoor média vállalata, a JCDecaux Hungary Zrt. helyezi ki. A kampány célja a lakosság életmentő ismereteinek, segítségnyújtási készségének fejlesztése, amivel akár sok száz emberélet megmenthető lehet.

A mentőszolgálat közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Az elmúlt években sokat tettünk a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, de még most sem lehetünk elégedettek, a kiérkező mentők csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

A helyzet javításának érdekében októberben különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.

Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is. A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek számára idén az Újraélesztés Nemzetközi Napján (október 16.), az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain országszerte lehetőséget biztosítottunk az újraélesztéshez szükséges mellkaskompressziók begyakorlására, civil elsősegélynyújtóink számára pedig ezután rendszeresen megnyitjuk a megyeszékhelyeken található mentőállomások kapuit, hogy a mentők segítségével gyakorolhassák az újraélesztés helyes mozdulatait.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy - ugyancsak az újraélesztés ügyét szolgálandó - ősszel az Országos Mentőszolgálat az Emmi támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével elindított egy fiataloknak szóló országos és újszerű kampányt. A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokhoz, nagyobb ifjúsági rendezvényekhez csatlakozva oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. A mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíti. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lett az újraélesztők zenéje, miután a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek ajánlotta és a rendezvények keretében mindig elő is adja.

Szerző

Joggal szenvednek a férfiak az influenzától

Publikálás dátuma
2017.12.14. 06:16
Fotó: Shutterstock
Az „erősebb nem” biológiai és evolúciós okok miatt bizonyul kevésbé ellenállónak az influenza támadásával szemben.

A tekintélyes brit orvosi szaklap, a British Medical Journal legfrissebb, könnyebb hangvételű számában kapott helyett Kyle Sue, a kanadai Újfundlandi Egyetem munkatársának tanulmánya, amely meggyőzőnek szánt magyarázatot ad arra, miért nem egyenlő arányban szenvednek férfiak és nők a megfázásos tünetektől. A férfiak mindeddig női partnereik szűnni nem akaró csipkelődésének voltak kitéve, és a társadalom nagy része is úgy tartotta, hajlanak elhanyagolható tüneteik dramatizálására. Maga a férfi influenza, vagy férfi nátha kifejezés is pejoratívnak számít.

Sue alaposan végigrágta magát a vonatkozó kutatásokon és tanulmánya szerint bizonyítékokat talált arra, hogy a nőkkel összehasonlítva a felnőtt férfiak gyakrabban kerülnek kórházba és magasabb arányban halnak bele az influenza szövődményeibe. A Kanadában tevékenykedő kutató azt tapasztalta, hogy a „férfiak immunrendszere gyengébb választ ad a közönséges vírusos légúti fertőzésekre és az influenzára. Súlyosabb tüneteket produkálnak, tovább tart a betegségük, több időt töltenek a kórházban, sőt nagyobb a veszélye annak, hogy onnan ki sem kerülnek”.

A tudományos kutató evolúciós szempontokkal is indokolja a reálisan létező férfi influenzát. Elképzelhetőnek tartja, hogy barlanglakó őseink számára a túlélésért folytatott férfi-férfi elleni harcban elsőbbséget élvezett a tesztoszteron izomépítő hatása annak az ellenállóképességre gyakorolt feltehetőleg negatív befolyásával szemben. Kimondottan előnyös lehetett, hogy a legyengült ősembert gyengesége, levertsége otthon tartotta, és ezzel megúszta, hogy ragadozók áldozatává váljon.

Sue, akinek „már elege volt a túlreagálás állandó vádjából”, tényként kezeli, hogy a férfiak szervezete gyengébben reagál az influenza elleni védőoltásra, azután magukra a vírusokra is.

A világszerte nagy érdeklődést keltett tanulmányt sokan fogadták kétséggel. Közéjük tartozik Sabra Klein, a Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Közegészségügyi Intézetének munkatársa, aki úgy látja, és ezt a CNN-nek el is mondta, hogy ha létezik is férfi influenza, az csak a lakosság bizonyos alcsoportjaira, a serdülőkre és a 65 éven felüliekre vonatkozik. Azaz helyesebb lenne fiú- és öregember influenzáról beszélni és maradni a nemi egyenlőségnél.

A tévével magukra hagyott gyerekek

Publikálás dátuma
2017.12.12. 16:01
Illusztráció/Shutterstock
A gyerekek életük legfontosabb szféráiban magukra hagyottak, a sebek, amelyeket elsősorban a családi élet és az iskola kudarcai ütnek, kezeletlenül szorongásokká, indulatokká mérgesednek és ez a lelkiállapot fogékonnyá tesz a képernyőről áradó durva erőszakra, a könyörtelen agresszivitásra- írta Ranschburg Jenő Szemben a képernyővel c. tanulmányában. És valójában nem is kell ilyen tanult, okos, empatikus pszichológusnak lenni ahhoz, hogy ilyesmit magunktól, szülőként is végiggondoljunk. És, hogy nem könnyű ellenálni a kor kihívásainak, amit a viharos gyorsasággal, alig követhető módon változó, fejlődő médiafogyasztás jelent? De hát ki mondta, hogy bármi is könnyű egy gyerekkel. 

A szülők túlnyomó többsége semmilyen eszközzel sem szabályozza gyereke médiafogyasztását annak ellenére, hogy már sok hat év alatti gyereknek is van saját televíziója, számítógépe -  egyebek mellett ez derült ki a Kutatópont Kft. gyerekek médiahasználatát vizsgáló kutatásából. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a 20 év alatti fiatalok több mint harmadának van saját televíziója, 43 százalékuknak saját számítógépe vagy laptopja, 73 százalékuknak pedig tabletje. A hat év alatti gyermekek 15 százaléka televízióval, 39-39 százaléka pedig laptoppal vagy számítógéppel, illetve tablettel rendelkezik. A felmérésből kiderül, hogy a szülők mindössze 13 százaléka szabályozza valamilyen módon a televíziós és internetes felületeken megjelenő tartalmakat, és csak 10 százalékuk gondolkodott ezek kipróbálásán. A legelővigyázatosabbak a 7-13 éves gyermekek szülei, 19 százalékuk használ tartalomblokkoló eszközöket, 19 százalékuk pedig fontolóra vette ezek alkalmazását.

Egyes vizsgálatok szerint a 8-10 éves korosztály a legveszélyeztetettebb az agresszív tévéadások szempontjából, és felnőtt korukra nagyobb eséllyel lesznek erőszakos cselekmények elkövetői is. A tévé különösen fontos szerepet játszik életünkben, hiszen Közép-Kelet Európában néznek a legtöbben Tv-t világviszonylatban - hívja fel a figyelmet a várható következményekre ( amelyeket egyébként az egész társadalom kénytelen lesz viselni ) a webbeteg.hu. Aki rászokik a virtuális tévéadásokra, az elfelejt belső képeket készíteni, a valóságban eligazodni, valós konfliktusokkal szembesülni, érzéseket kifejezni, krízishelyzeteket megoldani. A gyerek dekoncentráltabbá válhat, amelynek kamaszkorban jelentkeznek legdrámaibban a következményei. Erőszaktól hemzsegő világunkban az a fő probléma, hogy magára hagyjuk a gyerekeinket sok mindenben, a képernyő elé ültetjük, és nem segítjük a látottak feldolgozásában. 

Szerző