Közel kétmilliárdot kapott Mészáros tűzhelygyára

Ezúttal a salgótarjáni Wamsler háztartástechnikai cég kötött 1,786 milliárd forintos támogatási szerződést az Nemzetgazdasági Minisztériummal. 

A salgótarjáni Wamsler SE háztartástechnikai cég pénteken 1 milliárd 786 millió forint összegű támogatási szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) - közölte a tulajdonos, az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A támogatási szerződést az "Intelligens gyártó és innovációs központ létrehozása a Wamsler SE Részvénytársaságnál a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében" nevű projekt megvalósítására írták alá. A Wamsler a mintegy 3 milliárd 572 millió forint összköltségű projekt megvalósításához veszi igénybe a támogatást. A projekt keretében a Wamsler SE termelési folyamat-reorganizációt hajt végre,  gyártócsarnokokat épít, korszerűsíti termelési eszközeit, bővíti kapacitását.

Az Opus Global Nyrt. igazgatósága kedden döntött az ázsiós alaptőke-emelésről és a 3,6 milliárd forintos fejlesztésről. A Wamsler SE 2016-ban 6,95 milliárd forint nettó  árbevételt ért el, 347 millió forint veszteség mellett. Az előző évben a nettó árbevétel 6,935 milliárd forint volt, az adózott eredménye 30,78 millió forint volt.

A cégbe az év elején szállt be Mészáros Lőrinc, aki a részvények 23,82 százalékát birtokolja, a Konzum PE Magántőkealappal és a Konzum Management Kft-vel azonban már többségi tulajdonos - írta a hvg.hu

Korábban megírtuk, Mészáros a Mátrai Erőműben szerzett többségi részesedést. A cseh Energeticky Prumyslovy Holdinggal történt társulásról a Budapesti Értéktőzsde honlapján Mészáros cége, az Opus Global Nyrt. jelentette be. Az Opus egyik magántőkealapja, a Status Energy közös vállalatot hozott létre a cseh EPH-val, ez a közös cég vásárolt 72,62 százalékos tulajdonrészt a visontai erőműben. A Mátra Energy-ben - közölte az index.hu. - Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, Mészáros Lőrinc két bizalmasával együtt. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.

Szerző

Szijjártó a Teslánál lobbizott

A látogatásról maga a külgazdasági és külügyminiszter miniszter számolt be a távirati irodának. 

Szijjártó Péter azt mondta, hogy húsznál több Szilícium-völgyi informatikai vállalat vezetőivel találkozott. Járt a Tesla Motors egyik gyárában is, tárgyalt az üzletfejlesztési és a jogi kérdések igazgatójával. Beszélt arról is, hogy átadott egy, a cég európai terveinek magyarországi megvalósítására ösztönző kezdeményezés keretében összegyűlt gyerekrajzokból készült montázst.  Szijjártó Péter szerint a közép-európai országok közül nálunk van a legtöbb elektromos autótöltő, és a tervek szerint még növelik is azok számát,  2019-re háromezernél is több a kitűzött cél. A miniszter az MTI-nek azt mondta,  a cég úgy döntött, Magyarországon két szupertöltő-állomást hoznak létre a következő esztendő végéig.

Szerző
Témák
Szijjártó Tesla

MSZP: legyen a Határ úti buszvégállomás Kispesté!

Az MSZP kezdeményezi, hogy a Határ úti buszvégállomás területe a jövőben tartozzon Kispesthez. A kerület szeretné befejezni az ott évek óta húzódó rekonstrukciós munkákat.

A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Gajda Péter, Kispest polgármestere indoklásként azt mondta, hogy a területen évek óta áldatlan állapotok uralkodnak. Hozzátette, hogy az ügyben interpellációt intézett Tarlós István főpolgármesterhez, akinek válaszából az derült ki, hogy nem várható a közeljövőben érdemi változás.

Gajda elmondta, hogy a buszvégállomás területe közigazgatásilag a IX. kerülethez, tulajdonjogilag pedig a fővároshoz tartozik. A rekonstrukciót 2014 nyarára kellett volna befejezni, a határidőt később idén december végére tolták ki. A főpolgármester tájékoztatása szerint ez sem lesz tartható - fogalmazott Gajda Péter.

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy Hiller Istvánnal közösen módosító javaslatot nyújtottak be a parlamentben. "Nem a területszerzés, nem a hódítás szándéka" vezet bennünket, azt szeretnénk elérni, hogy az emberek kényelmesebben tudjanak utazni - mondta Burány.

Hiller István úgy fogalmazott: javaslatuk nem fáj a kormánynak, nem fáj a fővárosnak, nincs benne pártpolitika, de ésszerű, mert előnyös a hétköznapi emberek számára. Az MSZP választmányának elnöke azt kérte, hogy fogadják el a javaslatot, éspedig azért, "mert jó".

Szerző