Előfizetés

Év végi visszapillantó - Emlékezetes csatát hozott a Super Bowl

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:53
Fotó: AFP/Timothy A. Clary
A New England Patriots 25 pontos hátrányból fordítva minden idők első hosszabbítással zárult Super Bowlján 34-28-ra legyőzte az Atlanta Falconst.

A korábbi évekhez hasonlóan a Népszava sportrovata ezúttal is elkészíti hónapokra lebontva idei visszatekintőjét. Összeállításunkban felidézzük a legemlékezetesebb, a sportrajongókat leginkább foglalkoztató eseményeket. Ezúttal februárra tekintünk vissza.

A hónap első napján bejelentette a Veszprém férfi kézilabdacsapata, hogy a nyártól Ljubomir Vranjes veszi át a csapat irányítását. A svéd tréner a későbbiekben Aron Pálmarsson ügye miatt sokat szerepelt az újságok hasábjain, ugyanis az izlandi sms-ben jelezte felé, hogy szerződése ellenére nem kíván visszatérni a bakonyi egylethez.

Február másodikán Heidi Löke kétéves szerződést írt alá norvég Storhamar csapatával, így távozott a Győri Audi ETO KC együttesétől. A győriek két héttel később bejelentették Anne Mette Hansen érkezését, továbbá Görbicz Anita és Kiss Éva szerződéshosszabbítását.

Sokan éreztek késztetést arra, hogy az év második hónapjában jelentsék be visszavonulásokat. Elsőként Frank Lampard, a Chelsea legendás játékosa közölte, hogy huszonegy évnyi sikerekben gazdag profi pályafutás után felhagy az aktív labdarúgással.

Néhány nappal később Philipp Lahm, a Bayern München klasszisa körül alakult ki kommunikációs zűrzavar. Noha bejelentette visszavonulását, a klub cáfolta azt. Végül a szezon végeztével valóban szögre akasztotta cipőjét.

Hasonlóan cselekedett Risztov Éva is. A 2012-es londoni olimpián nyílt vízi úszásban aranyérmes sportolónő úgy érezte, eljött az idő, hogy a civil életben érjen el hasonló sikereket. Fa Nándor február 8-án a nyolcadik helyen ért célba a Vendée Globe földkerülő versenyen. A kivételes sportember a 93 napos hajózás után közölte, ez volt az utolsó versenye.

Fucsovics Márton négyszettes csatában, bravúrral legyőzte Martin Klizant a Szlovákia-Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában. Fucsovicsék később Oroszország felülmúlásával visszajutottak a világcsoportba. Jövő februárban az idei döntős belgákkal meccselnek idegenben.

A New England Patriots 25 pontos hátrányból fordítva minden idők első hosszabbítással zárult Super Bowlján 34-28-ra legyőzte az Atlanta Falcons együttesét a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjében. Tom Brady, a New England irányítója - aki rekordot jelentő 466 passzolt yarddal zárt és a legértékesebb játékos (MVP) lett - pályafutása ötödik bajnoki győzelmét ünnepelte, ezzel a posztján az első. Pedig úgy tűnt, az Atlanta simán hozza a meccset, a harmadik negyedben 28-3-ra is vezetett, a New England azonban kiharcolta a hosszabbítást, amit meg is nyert.

Ezüstérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a Tüske Uszodakomplexumban rendezett négycsapatos nemzetközi tornán. Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese először Szlovákiát győzte le 20-5-re, majd 9-4-re kikapott a későbbi aranyérmes Montenegrótól.

A hónap közepén véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája téli álma. A nyolcaddöntőben a PSG és a Barcelona csatája maradt emlékezetes, a franciák február 14-én 4-0-ra diadalmaskodtak. Egy hónappal később viszont a katalánok revánsot vettek.

Csötönyi Sándor elnök távozott a Magyar Ökölvívó Szövetség éléről. A sportvezető Erdei Zsoltot támogatta, mint lehetséges utód, s áprilisban kívánsága meghallgatásra talált.

A bíróság másodfokon is kimondta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak ki kell fizetnie a maratoni kajak-kenusoknak járó jutalmat – ezt hirdette ki a Fővárosi Ítélőtábla február 21-én. A maratoni kajak-kenusok azért fordultak a bírósághoz, mert 2013-ban a kolumbiai Caliban megrendezett Világjátékokon öt arany- és két ezüstérmet szereztek, ám a jutalmakat más sportolókkal szemben nekik nem fizették ki.

A hónap végén az első helyen kiemelt Babos Tímea nyerte a 250 ezer dollár összdíjazású budapesti női keménypályás tenisztornát, miután a döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a másodikként rangsorolt cseh Lucie Safarovát.

Piaristák a Várban

K.Sz.
Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:48

Hitre, tudásra címmel a Budapesti Történeti Múzeum mutatja be a piaristák szerepét a magyar művelődéstörténetben. Piarista diákok - köztük Öveges József - személyes tárgyai mellett például Lénárd Ödön cigarettapapírra írt börtönversei is láthatók.

Piaristák a Várban

K.Sz.
Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:48

Hitre, tudásra címmel a Budapesti Történeti Múzeum mutatja be a piaristák szerepét a magyar művelődéstörténetben. Piarista diákok - köztük Öveges József - személyes tárgyai mellett például Lénárd Ödön cigarettapapírra írt börtönversei is láthatók.