Megroppanó nagyvárosok - Miskolc túl a 45 milliárdon

Publikálás dátuma
2017.12.29. 06:00

Pécs után Miskolc is szorult helyzetbe kerülhet: egy év alatt csaknem 12 milliárd forinttal nőtt a borsodi város cégeit összefogó holding kötelezettségvállalása. A polgármester cáfol, de a zrt. hitelkeretét növelik.

Egy év alatt majd 12 milliárddal növelte kötelezettségvállalásait a Miskolc Holding Zrt. (MH) – derül ki a miskolci önkormányzati cégeket összefogó, városi tulajdonban lévő MH Zrt. 2016-os beszámolójából. Az MH kötelezettségállománya a 2015-ös 34 milliárd forintról 45 milliárd forint felé emelkedett. A holding 45 milliárdos kötelezettségállománya háromszor haladja meg a részvénytársaság 12 milliárd forintos alaptőkéjét. „A vállalatcsoport eladósodottsági mutatója és az árbevételre vetített eladósodottság is kedvezőtlen irányban változott 2015-höz képest” – állapították meg az összefoglalóban.

Mindezek tükrében érthető, hogy Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere egyáltalán nem akart hírverést csapni a holding beszámolójának: a városüzemeltetési bizottság számára készített júniusi előterjesztését azzal zárta, minderről nem indokolt a sajtót tájékoztatni, mert a beszámolót letétbe helyezték, így azt bárki megtekintheti.

Noha az adatokat nem akarta a nyilvánossá elé tárni, megkeresésünkre a városvezető azt mondta, szó sincs nagy adósságról, és még véletlenül se keverjük össze az adósságot a kötelezettség-vállalással. „A Miskolc Holding pénzügyi helyzete stabil, tényszerűen nincs 45 milliárdos adósságállománya. A kötelezettségvállalás nem egyenlő az adóssággal. Folyószámla hitel 2010-ben 5,8 milliárd forint, 2016-ban pedig 5,1 milliárd forint volt." Mint mondta, a rövid lejáratú hitelek állománya a 2010-es 11,2 milliárd forintról, 8 milliárdra csökkent, a szállítóknak is kevesebbel tartoznak, 6,4 milliárd helyett már csak 4,7 milliárd forinttal. Kriza hangsúlyozta: a vállalatcsoport mérlegfőösszege a 2010-es 55 milliárd forintról, 2016-ra 101 milliárd Ft-ra nőtt.

– Lehet csűrni-csavarni a dolgot, a lényeg, hogy a 45 milliárdot ki kell fizetnie a miskolci önkormányzatnak illetve társaságának. A holdingnak a 2016-os adatai szerint közel 45 milliárd forint jövőben teljesítendő fizetési kötelezettsége áll fenn, bárhogy nevezzék is annak összetevő elemeit – értékelte az adatokat Atkári János, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa, aki 16 éven keresztül volt a főváros gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettese.

A szakember magyarázatként elmondta: „Kötelezettséget lehet például úgy vállalni egy beruházásra, hogy a várható költségek fedezetére az utolsó fillérig rendelkezésre áll a kötelezettségvállaló bankszámláján a pénz. Vagyis senkitől se kell hitelt vagy akár csak részletfizetési kedvezményt igénybe venni, azaz nem keletkezik belőle a hétköznapi értelemben vett adósság. De a beruházás költségeit akkor is ki kell fizetnie.”

A polgármester az MH tetemes fizetési kötelezettségének eredetét, a 2010 előtti időkre vetítette vissza. „A holdingot az önkormányzati adósságkonszolidáció nem érintette, ezért még mindig az előző, MSZP-s városvezetés idején felhalmozott tartozásokat dolgozzuk le. A holding tényleges hosszú lejáratú kötelezettsége nem éri el a 10 milliárd forintot. Ebből 3,2 milliárd Ft az MSZP-s városvezetés által, 2005-ben és 2006-ban kibocsátott kötvény miatti fizetési kötelezettség. További egymilliárd hitel, amit szintén a szocialista városvezetés vett fel. A fennmaradó összeg pedig a közösségi közlekedés fejlesztését szolgáló lízingkötelezettség.”

Az ugyanakkor tény: Miskolc tavalyi eladósodását a 75 darab CNG gázüzemű busz beszerzése dobta meg. A 12 milliárdos tételből a buszok 4,5 milliárd forinttal terhelték meg a holding költségvetését. Miskolc eladósodottsága ráadásul kisebb is lehetne, ha tisztán uniós forrásból szerezték volna be a buszokat. 2015-ben Kaposvár úgy vett autóbuszokat, hogy azok árának 97,7 százalékát fizette az EU, Miskolc viszont a 9,2 milliárdos lízinget választotta, amiből csak 1,8 milliárd volt állami támogatás.

Megkérdeztük a polgármestert, a holding eladósodottsága miatt kérnek-e kormányzati beavatkozást. Megtörténhet-e az, ami a nyár végén Pécsett, hogy a város eladósodottsága miatt gyámság alá helyezték polgármestert? Kriza Ákos kizártnak tartotta ezt, mivel a cég működése stabil, eredményei egyre javulnak. „Az elmúlt évek munkájának eredményeként a kötelezettségek megoszlásában előnyös változás következett be, hiszen a hosszú lejáratú, vagyis a fejlesztéseket támogató kötelezettségek aránya jelentősen emelkedett a rövid lejáratú, működést finanszírozó kötelezettségekkel szemben.”

A holding stabil működéséről szóló polgármesteri kijelentéseknek ellentmond ugyanakkor, hogy 2012-ben 6 milliárd forintos folyószámla hitelkeretet nyitottak a cégcsoport számára. Ráadásul ez sem bizonyult elégnek. Idén októberben, arra hivatkozva, hogy „a vállalatcsoport folyamatos működőképességének fenntartását biztosítsák”, a hitelkeretet 1 milliárd forinttal megemelték.

Mindeközben a város éppen újabb terhet vállalhat fel kormányzati segítséggel. A kabinet ugyanis a december 27-i döntésével hozzájárult ahhoz, hogy a város összesen mintegy 2,6 milliárd forintos fejlesztési hitelt vegyen fel.

Szerző

Elhunyt az olimpiai bajnok úszó

Publikálás dátuma
2017.12.28. 21:37
Fotó: Shutterstock
Elhunyt Littomeritzky Mária úszó, aki az 1952-es olimpián a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett.

A család arról tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját, hogy a volt sportoló - aki tavaly került a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába - december 24-én este, 90 éves korában halt meg.

Littomeritzky Mária 1927. május 12-én született Szegeden, 1943 és 1958 között 23 magyar bajnoki címet nyert, a Szegedi UE, a Csepel, majd 1949 után a későbbi BVSC színeiben, gyors- és pillangóúszásban. Három olimpián szerepelt 1948 és 1956 között, 1952-ben tagja volt a 4x100 méteres gyorsváltónak, amely aranyérmet nyert Helsinkiben.

Az olimpián kívüli legrangosabb eredménye az 1954-es, torinói Európa-bajnokságon a 4x100 méteres gyorsváltóval szerzett aranyérem, illetve az 1947-es párizsi főiskolai világbajnokságon 100 méteres gyorsúszásban elért ezüstérem. A gyorsváltóval kétszer is világcsúcsot javított.

Gyógyszerészi diplomája megszerzése után a szakmájában is dolgozott, és a BVSC úszószakosztály vezetőedzőjeként is kitűnt.

A magyar úszósport halhatatlanjának búcsúztatására 2018. január 19-én 11.15 órakor kerül sor a Farkasréti temető Makovecz-termében.

Szerző

Cáfolja az MLSZ a szövetségi kapitányok tízmilliós havi fizetését

Publikálás dátuma
2017.12.28. 20:11

Cáfolt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), mindenki megnyugodhat, a válogatott szövetségi kapitányai nem kerestek csillagászati összegeket, ahogy azt a Sport Plusz állította. A hetilap szerint 2010 óta összesen 1 milliárd 254 millió forintért múlták alul egymást a szakemberek a nemzeti együttes kispadján. Az MLSZ azonban tisztázta a helyzetet, egyetlen szövetségi kapitány sem vitt haza havonta tízmillió forintnál többet. Ráadásul a szövetség azt is leszögezte, nem közpénzből fizette a trénereket, akik maradéktalanul eleget tettek a járulékfizetési kötelezettségeiknek. Már tényleg csak az a kérdés, hogy a kapitány kiválasztásánál mikor lesz szempont a jogkövető magatartás mellett a szakmai hozzáértés is? Sikerül-e találni olyan kapitányt, aki nemcsak az egészségügyi hozzájárulást és a nyugdíjelőleget fizeti be határidőre, hanem képes felkészíteni a válogatottat is egy selejtezőre, mondjuk Andorra ellen? Az MLSZ azt is kijelentette, hogy senki sem ült ingyen a nemzeti együttes kispadján. Dárdai Pál is kapott juttatást a válogatott mellett végzett munkájáért. Így legalább sikerül felmutatni valakit, aki nem érdemtelenül vett fel havonta valamivel kevesebb pénzt, mint tízmillió forintot.

Szerző