Nagy Népszava-körkép: könyv

Publikálás dátuma
2017.12.29 06:45
Kazuo Ishiguro átveszi az irodalmi Nobel-díjat Fotó: AFP/TT News Agency/Jonas Ekströmer
Fotó: /
Mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2017-ben? Szakértőket kértünk fel, hogy osszák meg velünk szakmai és személyes élményeiket, összegezzék az évet. Harmadik rész: könyv
Melyik könyv borítója volt a legjobb 2017-ben?

Falcsik Mari, költő, műfordító: Verskötetet mondok, Terék Anna: Halott nők (Forum-Kalligram), itt teljes harmóniában van a könyv két eleme: versek és hordozójuk.

Hidas Judit, író: Én inkább azt mondom, nekem melyik keltette fel a legjobban az érdeklődésem. Ez Szeifert Natália: Az altató szerekről című könyvének borítója volt.

Kelen Károly, író, újságíró: Pataki Éva–Mészáros Márta–Törőcsik Mari: Aurora Borealis

Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője: Mozart Válogatott levelek – közreadja Kárpáti János – Rózsavölgyi és társa

Szöllősi Mátyás, író, fotóriporter, 2017 Margó-díjasa: Inkább egész könyvben gondolkodom, például ha illusztrációk szerepelnek benne, vagy ha maga a kötet egy könyvművészeti különlegesség, és Horváth Veronika Minden átjárható című verseskönyve, amit Szabó Imola Julianna tervezett, különlegesen szép, harmonikus, egyedi alkotás.

Mi volt az év legfontosabb magyar és/vagy külföldi irodalmi eseménye?

Falcsik Mari: Magyar: az Arany-év maga. Külföldi: Kazuo Ishiguro irodalmi Nobel-díjának kihirdetése.

Hidas Judit: Egyetlen esemény helyett szeretném megemlíteni az író-olvasó találkozók fontosságát, illetve minden olyan ember – könyvtáros, irodalomszervező és házigazda – munkájának jelentőségét, aki tesz azért, hogy a kortárs magyar szerzők kapcsolatba léphessenek az olvasókkal. Inspiráló és felszabadító kilépni a szűk szakmai keretek közül. Azt hiszem, az olvasó is másképp vesz a kezébe egy könyvet, ha az irodalmat nem tekinti szentnek és sérthetetlennek, és rálát az író esendőségére, emberi arcára is.

Kelen Károly: Nádas Péter: Világló részletek című könyvének megjelenése / Angliában és Amerikában is az (egyik) legfontosabb-legsikeresebb könyv George Saunders Lincoln és a bardo című regénye (megkapta a Man Booker-díjat is).

Kovács Zoltán: Margó Irodalmi Fesztivál

Szöllősi Mátyás: Ishiguro Nobel-díja szerintem mindenképp az, vagy Nádas Péter Világló részletek című könyve maga. De a Polcz Alaine és Mészöly Miklós közti levelezés megjelenése is.

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

Melyik volt a legizgalmasabb magyar és/vagy idén magyarul megjelent külföldi regény?

Falcsik Mari: Magyar: Nádas Péter: Világló részletek (Jelenkor), külföldi: Miljenko Jergovic: Diófa-házikó (L'Harmattan, ford.: Csordás Gábor)

Hidas Judit: A harmadik gyerekem megszületése miatt idén sajnos sokkal kevesebb időm jutott olvasásra, mint szerettem volna. De Totth Benedek Az utolsó utáni háború és Szécsi Noémi Egyformák vagytok című regényét, illetve Szeifert Natália előbb említett könyvét biztosan el fogom olvasni, és ajánlom az olvasók figyelmébe is!

Kelen Károly: Tooth Benedek: Az utolsó utáni háború / Roberto Bolano: 2666

Kovács Zoltán: Tompa Andrea: Omerta

Szöllősi Mátyás: Gyurkovics Tamás kettős regénye, a Mengele bőröndje / Josef M. két halála izgalmas, egyedi vállalkozás. Karl Ove Knausgård regényfolyamának Szerelem című része pedig még inkább.

Melyik, 2017-ben megjelent verseskötetet ajánlaná a Népszava olvasóinak?

Falcsik Mari: Kettőt is: Nagy Zsuka: Küllők, sávok (Orpheusz); Bíró Tímea: A pusztítás reggelei (Forum)

Hidas Judit: Turi Tímea Anna visszafordul című kötetét.

Kelen Károly: Turi Tímea: Anna visszafordul

Kovács Zoltán: Kántor Péter: Valahol itt

Szöllősi Mátyás: G. István László Nem követtem el című verseskötetét.

Mi volt az év legnagyobb irodalmi meglepetése?

Falcsik Mari: Számomra a Walther von der Vogelweide-összes Márton László fordításában (Kalligram).

Hidas Judit: Sokak számára nagy meglepetés volt Jászberényi Sándor Libri-díja. Rám nagy hatással volt a könyve, A lélek legszebb éjszakája, és nagyra értékeltem a zsűri bátorságát. Fiatal szerzőt választottak a befutott, nagy nevű írókkal szemben, működött a pártatlanság elve, és nem előjogok, elismertség vagy elfogadottság alapján született a döntés.

Kelen Károly: Meglepett, hogy olyan író nyerte a Nobelt, akire számítani lehetett: Kazuo Ishiguro.

Kovács Zoltán: Bödőcs Tibor paródiakötete

Szöllősi Mátyás: Ishiguro Nobel-díja, bizonyos értelemben, ha jól tudom, őt is jócskán meglepte. És számomra Horváth Veronika már említett, Minden átjárható című kötete, nagyon érett, szép, letisztult első verseskönyv.

2017.12.29 06:45

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36
Frissítve: 2018.09.25 21:56