Előfizetés

Nagy Népszava-körkép: színház

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2018.01.02. 06:45

Mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2017-ben? Szakértőket kértünk fel, hogy osszák meg velünk szakmai és személyes élményeiket, összegezzék az évet. Ötödik rész: színház
Az év eseménye, amelyből akár kortárs dráma is születhetne

Jászay Tamás kritikus, a Revizor szerkesztője: Valami pozitív kellene ide, de csak a színházi szakmában felrobbant, sok áldozattal járó zaklatásbomba ugrik be. A magukat illetékesnek képzelő megmondóemberek szövegeiből simán kerekedne egy abszurd dráma.

Kovács Patrícia színésznő: Magam nagyon megnéznék egy olyan darabot, ami a #metoo-ügy kapcsán születne, de nem az áldozat, hanem a vádlott szemszögéből. Akiknek így vagy úgy, de 24 óra alatt megváltozik az élete. 

Lökös Ildikó dramaturg: Nyílt Fórum – a színházi dramaturgok megújult eseménye (a drámapályázatukra érkezett közel másfélszáz pályaműből kiválasztva nyolc, majd ezekkel műhelymunka a zalaegerszegi színházban, majd műhelybeszélgetések a debreceni kortársdráma-fesztiválon, majd felolvasásuk a Pécsi Országos Színházi Találkozón.)

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója: A Madách Színház igazgatójaként szeretnék a legcsekélyebb részlehajlás nélkül, kérlelhetetlen objektivitással válaszolni a feltett kérdésekre. A Shakespeare-fesztivál a Madách Színházban, nem kortárs drámának, inkább hősi eposznak ajánlom.

Veiszer Alinda televíziós szerkesztő-műsorvezető:  A #metoo természetesen.

Az év színházi dobása

Jászay Tamás: A HODWORKS Szólók című előadása csendesen foglalta el helyét a hazai kortárs tánc élmezőnyében. Hód Adrienn és táncosai ismerik az embert, a törékenyt, a félelmeteset, a gyönyörűt.

Kovács Patrícia: Ascher Tamásról és a színházi életünkről készíteni egy cudarul pofátlan és elemelten kitárulkozó darabot. Már az ötlet önmagában remek.

Lökös Ildikó: Migraaaansok – Matei Vişniec román-francia drámaíró új műve a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban, Zakariás Zalán rendezésében, a társulat 12 színészével, akik 44 szerepet alakítanak. A szerző dokumentumokat gyűjt újságíróként, majd fölmutatja az események mögötti embert.

Szirtes Tamás: A Szerelmes Shakespeare bemutatója a Madách Színházban.

Veiszer Alinda: Ádám almái / József és testvérei.

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában Fotó: Takács Attila

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában Fotó: Takács Attila

Amit feltétlenül látnunk kell

Jászay Tamás: Nyolc hónappal a budapesti premier után január elején a Trafóban újra Jerôme Bel Galája. Minden, amit tudni akartál a színházról és a táncról, de még csak gondolni se mertél rá. Kötelező darab. Tényleg.

Kovács Patrícia: Keresztes Tamást az Őrült naplójában.

Lökös Ildikó: Például a Trafóban bármit. Nemzetközi és hazai produkciókat, Brooktól Schillingig, Mundruczótól Frenákig és Horváth Csaba és Vajdai Vili… A pincében izgalmas fiatalokat, Znajkay Zsófi, Kelemen Kristóf, a próbateremben a Dollár Papá-t stb.

Szirtes Tamás: A Madách Színház jubileumi évadjának valamennyi ünnepi előadását. (1x3 néha 4 - 100., Mary Poppins 300., Les Misérables - A nyomorultak 100., Anna Karenina 100., Macskák 35 éves., Az Operaház Fantomja 15 éves, Mamma Mia! 300. előadás)

Veiszer Alinda: Pál Andris Petri estjét

Az év színházi kudarca

Jászay Tamás: Itt a legnagyobb a tolongás az első helyért, ezért csak egy friss szomorúságomat írom: Pintér Béla kortárs kabaréja a Katona József Színházban témaként, drámaként, színházként egyaránt csalódás.

Kovács Patrícia: Erről nem tudok nyilatkozni, mert nem láttam annyi darabot az elmúlt időben, hogy mérlegelni tudjak. És blöffölni nem szeretnék.

Lökös Ildikó: Jordán Tamásnak a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói kinevezése körüli vircsaft – bár ez kudarcnak kezdődött, aztán másképp végződött.

Szirtes Tamás: Ezt a kérdést egy másik színháznak kell feltenni.

Veiszer Alinda: A Vígszínház Facebook-élőzése.

Ami a zenés színpadon mindent vitt

Jászay Tamás: Kellemes meglepetés volt az Erkel Színház Olasz nő Algírban előadása. Szabó Máté frivol, okos, agyat-szemet gyönyörködtető produkcióval rukkolt elő. A hatszor játszott opera hosszú szériát élhetne meg.

Kovács Patrícia: Ezen sokat gondoltam, mert magam nagyon szeretem a zenés színházat, de amit mostanában láttam a kifejezetten a zenés színpadokon, az nem az én világom. Így nem tudok dönteni, hogy számomra mi az ami “mindent vitt”.

Lökös Ildikó: Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk (Vígszínház).

Szirtes Tamás: A Mamma Mia! turnéváltozatának őrjöngő sikerű bemutatója Debrecenben.

Veiszer Alinda: A Pál utcai fiúk.

Kerestek egy Mercedest

Egy montenegrói állampolgárságú férfi 2017. december 29-én délelőtt egy Mercedes Benz CLA200 típusú autó sofőrjeként akarta az országot elhagyni Csanádpalotánál. Az adattári ellenőrzés megállapította, hogy a személyautó szerepel a Schengeni Információs Rendszerben, azt Németország körözi. A magyar rendőrök a csaknem 10 millió forint értékű gépkocsit lefoglalták - írja a police.hu, ahol fotókat is látni az autóról.

Kerestek egy Mercedest

Egy montenegrói állampolgárságú férfi 2017. december 29-én délelőtt egy Mercedes Benz CLA200 típusú autó sofőrjeként akarta az országot elhagyni Csanádpalotánál. Az adattári ellenőrzés megállapította, hogy a személyautó szerepel a Schengeni Információs Rendszerben, azt Németország körözi. A magyar rendőrök a csaknem 10 millió forint értékű gépkocsit lefoglalták - írja a police.hu, ahol fotókat is látni az autóról.