Visszapillantó - Polárórák, teakonyha Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.01.04. 06:52
Fotó: Népszava
A tehetségek kiválasztására és menedzselésére létrehozott Puskás Akadémia felnőtt labdarúgócsapata tele van légiósokkal, magyar fiatal nem kap lehetőséget.

A korábbi évekhez hasonlóan a Népszava sportrovata ismét elkészítette visszatekintőjét. Összeállításunkban hónapról hónapra haladva felidéztük a legemlékezetesebb, a sportrajongókat leginkább foglalkoztató eseményeket. Sorozatunk befejező részében decemberre tekintünk vissza.

Nyugodtan telt a hónap a honi futballrajongók számára, nem lépett ugyanis pályára a válogatott, így nem borzolta újabb vállalhatatlan vereség a drukkerek 2017-ben alaposan megtépázott idegeit. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azért kitett magáért, amikor december 28-án "megnyugtatta" a közvéleményt: a magyar válogatott kispadján egymást alulmúló szövetségi kapitányok közül senki sem keresett havonta tízmillió forintnál többet, ráadásul csak olyan szakvezetőt szerződtetett az MLSZ, aki pontosan eleget tett járulékfizetési kötelezettségeinek. Lehet, már erősen szilveszteri hangulatban volt, aki ezt a közleményt készítette, mindenesetre a közvélemény belenyugvással vette tudomásul, hogy humánerőforrás tekintetében a szövetségnél is van még lehetőség az előrelépésre.

A szövetségi közlemény mindenesetre méltó lezárása volt a magyar futballévnek.

Geroge F. Hemingway, az NBI-ben címvédő Budapest Honvéd tulajdonosa is nyilatkozott a pénzről, elmondta, hogy klubjában senki sem keres havonta ötezer eurónál többet, más kérdés, hogy az élvonalban és az európai porondon mutatott játékért havi ezer euró sem járna...

Más a helyzet Felcsúton, ahol az 5,4 milliárdos tao-támogatásból polárórákat is vásárolt a Puskás Akadémia, azt pedig minden futballbarát kitörő örömmel fogadta, hogy a magyar utánpótlás fellegvárának megálmodott akadémián az első csapat külföldi légiósai felújított, kényelmes teakonyhákban tudják két edzés között a mikróban megmelegíteni a csirkemellet.

Fotó: AFP/Mladen Antonov

Fotó: AFP/Mladen Antonov

Ami az igazi labdarúgó-világot illeti: Moszkvában, a Kremlben kisorsolták a nyári világbajnokság csoportbeosztását, eldőlt, hogy július 14-én Oroszország - Szaúd-Arábia találkozóval kezdődik a torna. A Real Madrid megvédte címét a klub-világbajnokságon, a spanyol bajnokság szuperrangadóján azonban egy nappal karácsony előtt hazai pályán megalázó 3-0-ás vereséget szenvedett a Barcelonától.

A hónap elején igazi sportnagyság kitüntetéséről adhattunk hírt: sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin, kajak-kenu mesteredző, olimpiai-és világbajnok sportolók felkészítője kapta meg a Prima Primissima-díjat, melyet minden területen csak a legnagyobbak vehetnek át. A szakember versenyzőként olimpiai ezüstérmes volt 1968-ban Mexikóban, edzőként olyan világklasszisokat vezetett el a csúcsig, mint Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztia, Kovács Katalin, Kozák Danuta Kőbán Rita, Szabó Gabriella és a férfi kajaknégyes (Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid). Jelenleg Csipes Tamarával veszi célba a 2020-as tokiói nyári olimpiát.

Decemberben derült ki, hogy az előzetes szóbeli ígéret ellenére mégsem jut hely a curlingnek a 43 milliárd forint közpénzből felépülő Nemzeti Korcsolyázó Központban, ahol épül egy tízezer néző befogadására alkalmas fedett gyorskorcsolya-pálya. A tervek szerint azért, hogy Magyarország is részese legyen az Ausztriával közös téli olimpiai rendezésnek. "Apró szépséghiba", hogy az osztrákok népszavazás után úgy döntöttek, nem is pályáznak a 2026-os játékok rendezésére. Így lesz egy csodálatos aréna az országos bajnokságra kilátogató 50 néző számára.

Tragikus hírrel ért véget 2017: december 30-án, 49 éves korában elhunyt Szalay Gyöngyi, aki 1989 és 1999 között minden alkalommal tagja volt a hét világbajnokságot nyerő párbajtőrcsapatnak , olimpián 1996-ban Atlantában érte el a legjobb eredményt, amikor egyéniben bronzérmes lett.

Bottal üthetik a riválisok a Manchester City nyomát

Publikálás dátuma
2018.01.04. 06:51
Fotó: AFP/Paul Ellis
Karácsonykor korábban egyetlen együttes sem vezette akkora előnnyel az angol labdarúgó-bajnokságot, mint a Manchester City, a fór pedig az ünnepek alatt csak nőtt.

Miközben ilyentájt a világ meghatározó futballbajnokságainak főszereplői megérdemelt pihenőjüket töltik, a briteknél az óév utolsó és az újév első napjaiban sincs leállás: Angliában a december 22. és január 3. között eltelt alig két hétben nem kevesebb, mint négy-négy mérkőzést játszottak a csapatok. Mostanra csillapodni látszanak a kedélyek, a résztvevőkre a hazai kupasorozat hétvégi játéknapjai után egy teljes hétnyi pihenő – pontosabban: meccsmentes időszak – vár, így eljött a számvetés ideje.

Az ünnepnapokon sem lanyhuló őrületnek eleve komoly előnnyel nekivágó listavezető, a Manchester City ebben a félévben sorra dönti a rekordokat, kettőt az utóbbi napokban is átírt. Pep Guardiola csapata karácsonykor 13 pont előnnyel vezette a tabellát (hasonló dominanciára korábban sosem volt példa), az ünnepek után pedig 15 egységgel előzi meg városi riválisát, a Manchester Unitedet. Ráadásul a kékek kedden, a Watford ellen 3-1-re megnyert párharc alkalmával Raheem Sterling 38. másodpercben szerzett gólja révén megszerezték az idény leggyorsabb találatát is. Habár a fór vendégsiker esetén a 22. kört lapzártánk után lezáró Arsenal–Chelsea után lehet „csak” 14 pont is, ez még így is nagy szám, már-már behozhatatlannak tűnő hátrány az üldözők részéről.

A vizsgált időszakban a Bournemouth, a Newcastle és a Watford együttesét is legyőző City egyedül a Crystal Palace ellen, december 31-én került átmenetileg az élet árnyékos oldalára: az akkor 0-0-ra végző gárdának egyfelől megszakadt a 18 mérkőzést számláló győzelmi sorozata, másrészt a kékmezes csapat két sérülttel tudta le a londoni látogatást (a hazaiaknál szintén megsérültek ketten). Kevin de Bruyne és Gabriel Jesus közül utóbbi húzta a rövidebbet: a brazil válogatott támadójának a keresztszalagja sérült, várhatóan másfél, két hónapig nem számíthat rá Guardiola.

Az ünnepek idején kétségtelenül a City malmára hajtotta a vizet az elsőszámú üldöző hanyatló formája is. A Manchester United erejéből háromszor is csak döntetlenre futotta az év végén, pedig a vörösöket lefékező Leicester, Burnley, Southamton trió sincsen túl jó formában. A szintén a dobogóra vágyódó Chelsea és a Liverpool ugyan eredményes időszakot tudhat maga mögött, ám mindez csak a felzárkózásra volt elég: az éllovas az eddigiekben megállíthatatlannak bizonyult, a felektől inkább a Unitednek kell tartani.

Ha a továbbiakban is minden az eddigiek szerint folytatódik, a City háza táján aligha kell jövő szilveszterig várni a következő pezsgős koccintásra.

Harc a bennmaradásért
A West Ham és a West Bromwich 2-1-re végződő keddi összecsapása drámai körülmények között ért véget. A bajnokságban augusztusban óta nyeretlen, a játéknap előtt utolsó előtti West Brom halasztást kért, hiszen míg a vendégcsapat szilveszterkor is játszott, az előtte egy ponttal, szintén kiesőhelyen álló pályaválasztó előzőleg karácsony másnapján lépett pályára. A liga nem engedett, a szinte telt ház előtt, a megszokott színvonalon lejátszott találkozón pedig bár vezettek is a vendégek, a pontok sorsa végül a hosszabbításban dőlt el: a kifáradó vendégjátékosok őrizetlenül hagyták a házigazda első találatát is jegyző Andy Carollt, aki így a 94. percben szerezte meg azt a győzelmet csapata számára – ezzel a West Ham elmozdult a kiesőzónából. Angliában ilyen egy kiesési rangadó.

Szerző

Kiderült, mi okozta a vívónő halálát

Publikálás dátuma
2018.01.03. 14:10
Fotó a Balaton Vívóklub oldalán
Múlt szombaton a tapolcai kolbásztöltőversenyen lett rosszul és hunyt el Szalay Gyöngyi, olimpiai bronzérmes egykori párbajtőrvívó. Férje szerint egy vérrög okozta a halálát.

Az eset megrázta a tapolcaiakat, a városban a szilveszteri mulatságot törölték, több százan gyújtottak mécseseket és gyertyákat a Balaton Vívóklub vezetőjére, a település volt önkormányzati képviselőjére emlékezve - írta a Blikk.

Fotó a Balaton Vívóklub oldalán

Fotó a Balaton Vívóklub oldalán

Szalay Gyöngyit a férje és a rokonok mellett a barátai, volt csapattársai, edzői és tanítványai gyászolják. – Huszonhat évig éltünk boldog házasságban - mondta a férj, Horváth Ernő. - A tragédiát megelőző napokban fájt a vádlija, mondtam is neki, hogy pihenjen, ne erőltesse a lábát. Ő azonban sohasem panaszkodott, minden felkérésnek, meghívásnak eleget tett, ezek közé tartozott a kolbásztöltőverseny is. Valószínűleg vérrög alakult ki a lábában, ez vezetett a trombózishoz. Ugyanakkor pontos magyarázatot az értelmetlen halálra csak a patológiai vizsgálat ad majd” – idézte fel a férj.

Szalay Gyöngyit a Magyar Vívó Szövetség saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. 

Megírtuk, hogy a vívónőt a helyszínen és a mentőautóban is újraélesztették, majd helikopterrel a veszprémi kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. 

Szerző