Bulvár;egészségügy;rejtély;csirkehús;

2018-01-05 13:22:00

Amikor a sötétben kéken világít a csirkehús

Rejtélyes kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt újév előtt, ő azonban ettől nem nyugodott meg. 

A jelenség a Kisalföld szerkesztőségében készült felvételen is jól látható. A hatóság laborvizsgálatok híján csak találgat, mitől világíthat a hús, de két lehetséges magyarázat azért megszületett.

Mondjuk a jelenség észlelése igen érdekes. Az ikrényi úr a csirkehússal történt "nulladik típusú találkozását" úgy írta le (amikor megkereste a győri újságot), hogy a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek felét elkészítette, a másik felét azonban szilveszter este véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, de aztán rájött, hogy a hús világít.

Felhívta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), és azt a választ kapta, nem lesz vizsgálat, mert a vásárlás óta sok idő eltelt, a termék otthon is szennyeződhetett valamivel. Ezért aztán két kis dobozban mintát vitt a szerkesztőségbe. A hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan – bár kissé kellemetlen szagot árasztott –, teljes sötétségben azonban még mindig kék fényt bocsátott ki.

Az esettel foglalkozott a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara is, ahol laborvizsgálatok nélkül nem kívántak találgatásokba bocsátkozni. És itt következett a fordulat!

A Nébih budapesti központja azt a választ adta a szerkesztőség megkeresésére, hogy "nem először találkoznak ilyen jelenséggel". De hozzátették, miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem – az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló – nyomon követéses vizsgálat, a valós ok csak feltételezhető.

De mi?

A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsa esetre. Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, ami az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak. Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele, és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.

A Nébih mindenesetre hangsúlyozta: ha a vásárlóban bármely ok miatt undort kelt  az élelmiszer vagy visszatetszőnek találja azt, nem szabad elfogyasztania, illetve belőle ételt készítenie.

Jelentkezzen, aki úgy érzi, hogy a kék csirkehús rejtélye ügyében okosabb lett!