Előfizetés

Terézváros rászállt az Airbnb-re

Publikálás dátuma
2018.01.11. 11:59
Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Ha valaki az új szabályok alapján Airbnb-re akar bejegyeztetni lakást a VI. kerületben, minden szobáért egyszeri, akár másfél millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie - írja az Index.

A szabályváltoztatást nem nehéz az Airbnb megnehezítésére irányuló intézkedésnek tekinteni, ugyanis a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és még akkor is fizetnek parkolási díjat, ha autóval érkeznek.

A portál megkereste a terézvárosi önkormányzatot az új szabályozással kapcsolatban: a településkép védelméről szóló helyi rendelet 2018. január 1-től előírja, hogy ha egy lakásban rendeltetést váltanak (pl. szálláshelyre), akkor előtte településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni. Ennek részeként kell a parkolóhely biztosítását megoldani.

A VI. kerület képviselő-testülete a parkolóhely létesítésre és megváltásra is külön rendeletet alkotott. E szerint az eredeti rendeltetéshez az építési szabályokban előírt parkolóhely mennyiségét adottságnak kell kezelni, majd venni kell az új rendeltetéshez az építési szabály szerint szükséges parkolóhelyek számát, majd a kettőt egymásból kivonva kapott parkoló mennyiséget kell biztosítani (ez a parkolási mérlegszámítás).

Azonban a VI. kerületben a zártsorú épületek miatt új parkolóhelyet általában nem lehet építeni, ezt pénzben kell megváltani. Egy parkolóhely költsége 1,2 vagy 1,5 millió forint, a frekventált útvonalak mentén még drágább.

Így például egy 2 szobás lakáshoz az építési szabályok szerint 1 db parkolóhely tartozik elméletileg. Ha ebből a lakásból egy 2 szobából álló szálláshelyet alakítanak ki, az építési szabályok szerint szobánként 1, azaz összesen 2 darab parkolóhelyre lenne szükség. Ez alapján egy parkolóhely hiányzik, ezt kell pénzben kell megváltani.

Áder kitűzte a választás időpontját

Publikálás dátuma
2018.01.11. 11:15
Fotó: Népszava
Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel - külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki  - olvasható Áder János csütörtöki közleményében.

Megírtuk: Az utóbbi négy országgyűlési választás alkalmával Magyarország polgárai mindig április első felében nyilváníthattak véleményt. Legutóbb 2014. április 6-án szavazhattunk Áder döntése nyomán. A Népszavának korábban nyilatkozó szakértők is a most bejelentett időpontra időzítették a voksolást. 

– A Fidesz számára mozgósítási szempontból az a legjobb ütemezés, ha húsvét után, de majális előtt választunk. Orbán Viktor miniszterelnök még kiaknázhatja a legnagyobb keresztény ünnepben rejlő kampányerőt, elhangozhatnak az útbaigazítások a szószékről, ugyanakkor még hátravan a baloldal relatíve nagy ünnepe és közösségi élménye, a ligeti majális – vélekedett Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint Áder János továbbra is csak egy fideszes politikus, valószínű, hogy ilyen, a pártjának kedvező időpontot választ.

Juhász Attila a szavazás legvalószínűbb időpontjának április 8-át tartotta. A Political Capital vezető elemzője szerint a kormányoldalnak nem érdeke több időt adni a választási együttműködés kialakításával megkésett ellenzéki pártoknak, de ennek nincs különösebb jelentősége.

A választáshoz kapcsolódó határidőket a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően. A választási eljárásról szóló törvény szerint a Nemzeti Választási Iroda a szavazás előtt 48 nappal mindenkit értesít arról, hogy kinek, hol, melyik szavazóhelyiségben kell leadnia a voksát. A hivatalos kampányidőszak a választás megelőző 50. napon kezdődik, április 8-ai választást feltételezve ez február 17. Juhász Attila szerint a legintenzívebb kampányszakasz a választást közvetlenül megelőző 1-2 hét, sok választó ugyanis csak ekkor kezd el figyelni a politikára, és gondolkodni azon, kire szavazzon.

Ceglédi viszont úgy vélekedett, nincs olyan, hogy „a” Fidesz kampánya. – 2010 óta a kormány faltól-falig, januártól-decemberig zajló kampányában élünk, ez az egyik fideszes kampányerő. Hazugság, hogy ez valami neutrális, közérdekű tájékoztatás lenne – hangsúlyozta a politikai elemző. Ceglédi szerint a másik ilyen a CÖF-fel és más álcivil szereplőkkel létrejövő, szintúgy fideszes kampány. A harmadik lenne maga a párt, erre van talán a legkevésbé szükségük a szakértő szerint, nem véletlen, hogy a kormányzati „tájékoztató” kampány már hivatalosan is össze-összefolyik a párt kampányelemeivel. Arra a kérdésünkre, hogy idén mi lehet a fajsúlyos elem, a politikai elemző azt mondta: az, hogy a Fidesz milyen negatív kampányba kezd, ki mellé kerül a bohóc, kit és hogyan, kivel akarnak kicsináltatni.

Választás előtti határidők
FEBRUÁR 9  - A csaknem 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosult állampolgárt ezen a napon kezdik értesíteni arról, hogy felvették őket az országos választási névjegyzékbe.
FEBRUÁR 17 - A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart.
MÁRCIUS 5 - A jelöltek a hivatalos kampányidőszak megkezdése után két hétig gyűjthetik az ajánlásokat. Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges.
MÁRCIUS 6 - A pártok országos listáit legkésőbb a szavazást megelőző harmincharmadik napon kell bejelenteni a Nemzeti Választási Irodának (NVI).
MÁRCIUS 24 - A 2014-es választásokhoz hasonlóan, idén áprilisban is leadhatják voksaikat a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok. Ők legkésőbb két héttel a választások előtt vetethetik fel magukat a központi névjegyzékbe.
ÁPRILIS 6 - Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, eddig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.
ÁPRILIS 7 - A határon túliak levélszavazatainak eddig az időpontig kell megérkezniük az NVI-hez.
ÁPRILIS 8 : A szavazás napja

Krokodilgyík, csigaevő teknős, patkósdenevér

Publikálás dátuma
2018.01.11. 11:00
Fotók: WWF
Képregényt megihlető krokodilgyík, thaiföldi piacon felfedezett csigaevő teknős és egy Star Wars-filmekbe illő patkósdenevér - ez csupán három abból a 115 fajból, amelyeket 2016-ban fedeztek fel tudósok a Mekong térségben. A kutatás adatait 2017 végén összesítették - írja a WWF.

Az Ismeretlen fajok című jelentés több száz, a világ minden tájáról származó tudós munkáját dokumentálja, akik 88 növényfajt, két halfajt, 11-11 kétéltű-, illetve hüllőfajt és három emlősfajt fedeztek fel Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban.

Az új felfedezések között található például egy gyönyörű, színes békafaj, amelyre Vietnam karszthegységeiben bukkantak rá, két vakondféle, amelyet vietnami és orosz tudósok találtak, valamint egy csíkos, hosszú testű halfaj Kambodzsából. Ezekkel együtt a régióban 1997 óta felfedezett növények, madarak, emlősök, hüllők, halak és kétéltűek száma eléri a 2524-et.

A 2016-ban felfedezett fajok között szerepel többek között egy patkósdenevér is, amelyet Laosz és Thaiföld hegyeinek örökzöld erdeiben találtak. Jellegzetes, patkó alakú arcszerkezete miatt olyan érzést kelt, mintha a Csillagok Háborúja legendássá vált tatuini kantinjelenetéből bukkant volna fel.

Egy másik faj, a vietnami krokodilgyík egy közepes termetű gyíkféle, amely Dél-Kína és Észak-Vietnam településektől távoli édesvizeiben és örökzöld erdeiben él. A fajt olyannyira fenyegeti élőhelyének elvesztése, a szénbányászat és az állatok kereskedelmi célú begyűjtése, hogy becsült adatok szerint körülbelül 200 példány maradhatott fenn Vietnamban. A krokodilgyíkot azóta egy Shini című képregényben is megrajzolták: ő segít elmagyarázni a kisdiákok számára, hogy miért fontos a gyíkfélék védelme.

A csigaevő teknősre érdekes módon nem egy folyóban vagy az erdőben leltek rá, hanem Északkelet-Thaiföld két helyi élelmiszerpiacán. Az árusok elmondták, hogy egy közeli csatornában találták őket. Alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a faj fennmaradását súlyosan veszélyezteti a gátépítés, ezért a kutatók sürgetik a védelem alá helyezését Thaiföldön.

A két, Észak-Vietnam folyóhálózatában felfedezett vakondféle bepillantást enged az indokínai emlősök történelmébe és kialakulásába. A felfedezők egyike, dr. Alexej Abramov elmondta, ezek az állatok azért képesek stabil populációt fenntartani, valamint az orvvadászok elől elbújni, mert védett területeken, ráadásul a föld alatt élnek.

Észak-Vietnam karsztvidékének erdeiben öt különböző állatfajt is felfedeztek 2016-ban: az egyik közülük egy vibráló színekben pompázó békafaj. Azonban az ő életük sem zavartalan: fennmaradásukat a kőfejtés és az útépítés veszélyezteti.

Kambodzsában egy hosszú testű, fekete-barna csíkos halfajt fedeztek fel, Mianmarban pedig egy béka- és négy növényfajt.

Az új felfedezések kritikus időszakban történtek: a Mekong térségben ugyanis intenzív fejlesztések helyeznek óriási nyomást a környezetre: bányászat, út- és gátépítések fenyegetik annak a természeti környezetnek a fennmaradását, amely ilyen egyedivé teszi a térséget.

Emellett az illegális vadkereskedelem további veszélyeket rejt magában: számos faj kipusztulhat, mielőtt egyáltalán felfedeznék őket. Ez a törvénybe ütköző tevékenység tizedeli a Mekong térség vadpopulációit, főként az Arany-háromszögben, ahol Laosz, Thaiföld és Mianmar találkozik, de Ázsia- és Afrika-szerte súlyos problémát okoz.

"A Mekong térségben élő állatok és növények a természet műalkotásai, és megérdemlik a védelmet. A gyűjtők akár több ezer dollárt is képesek fizetni a legritkább, legegyedibb és legveszélyeztetettebb fajokért - mondta Stuart Chapman, a WWF Mekong térségi természetvédelmi vezetője. - Az Arany-háromszög piacai büntetlenül, mindenki szeme láttára működnek, így rendkívül fontos, hogy a régió kormányai határozottan fellépjenek az orvvadászat ellen, illetve bezárják az illegális vadkereskedelemnek helyet adó piacokat, valamint a tigris- és medvefarmokat is."

A WWF és partnerei fajvédelmi jogszabályokkal, határokon átnyúló együttműködésekkel és a rendvédelem hatékonyságának javításával dolgozik a súlyosan fenyegetett fajok - mint az elefántok, tigrisek és orrszarvúk - kereskedelmének csökkentéséért.