Inkubátorház startupoknak

Becslések szerint jelenleg Magyarországon mintegy ezer úgynevezett startup, vagy ahogyan régen nevezték, garázscég lehet. Közülük 250-300 már valamilyen szinten megvalósította azt az alapötletet, amire vállalkozást építhetett. Gazdasági szakértők szerint ezeknek a startup cégek megjelenése és felkarolása fontos, mert innovatív ötleteikkel, megoldásaikkal élénkítik a versenyt. E kis cégek támogatók nélkül viszont meglehetősen lassan haladnak a megvalósítás felé.

A Kereskedelmi Bank tavaly év végén négy startup vállalkozással próbaüzemmódban beindította Start it@K&H elnevezésű inkubátorház-programját. A jellemzően 2-3, többnyire fiatal alapító a logisztikától, a speciális igényű gyermekek számára fejlesztett játszóterétől a beltéri navigáción át az energetikai megoldásokig indított vállalkozást. Az üzemszerű működés beindításáról a bank tegnapi sajtótájékoztatóján Németh Balázs, a pénzintézet változáskezelési divíziójának vezetője elmondta, 10-12 startup vállalkozás jelentkezését várják, ágazati megkötés nélkül. A szakember megjegyezte, a startup lényege, hogy az adott feladatra teljesen új választ igyekszik adni. Ezek a próbálkozások akkor sikeresek, ha sok vállalkozásnak, illetve fogyasztó számára jelent megoldást. Ezek a cégek többnyire kilépnek a nemzetközi piacra is. A startup cégek jelentős része nem jut túl az ötleten, sokat felvásárolnak befektetők, vagy nagyvállalatok, de akad néhány, mint például a legnagyobb közösségi oldal, vagy online keresőrendszer, amelynek kidolgozója startup vállalkozásból vált világcéggé.

Az európai startup vállalkozások 60 százaléka főleg az informatika és a szoftverfejlesztés, illetve a szoftver- és szervizmegoldások terén működik. Sok induló vállalkozás jelent meg a mesterséges intelligencia fejlesztésekben. Egyelőre kevés az olyan startup cég, amelyik közvetlenül a fogyasztó, a végfelhasználó számára dolgoz ki megoldásokat, kivételt jelenthetnek például az okostelefonokra alkalmazható applikációk.

A K&H inkubátorházát 6 hónapig ingyenesen használhatják a kezdő startup cégek, infrastruktúrával, marketing tanácsadással, iparági mentorokkal. Indokolt esetben még egyszer fél évvel meghosszabbítható a támogatás ideje.

Horváth-Magyary Nóra, a bank kommunikációs ügyvezető igazgatója elmondta: a K&H anyabankja, a belga KBC már évekkel ezelőtt elindította saját inkubátorprogramját, amely mára Belgium legsikeresebb inkubációs programja lett.

A program költségvetésére vonatkozó újságírói kérdésre Németh Balázs nem kívánt válaszolni. A Népszava felvetésére viszont elmondta, a programban résztvevő startup cégek további sorsát igyekeznek figyelemmel kísérni.

Szerző

A Nemzeti Közműveké az ÉGÁZ-DÉGÁZ

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagja az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába került. Az eladó a korábbi GDF-Suez, az ENGIE International Holding B.V. volt. A társaság eszközei mellett 23 125 kilométernyi földgázelosztó hálózat is állami tulajdonba került. 

Szerző

A kormánylapnál Matolcsy az év embere

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét nevezte meg a 2017-es év embereként a Figyelő. A Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója érdekeltségébe tartozó lap a méltatás szerint „a 2010-es évek elején végrehajtott gazdaságpolitikai fordulatot és annak eredményét” díjazta.

Szerző