Ázsia tarolt a Cirkuszfesztiválon

Publikálás dátuma
2018.01.16. 06:48
Fotók: MTI/Kovács Tamás

A kínai Chinese National Acrobatic Troupe és a mongol Nomuna csoport nyerte a vasárnap véget ért XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A magyar versenyzők, Fehér Ádám és Kassai Benjámin bronzérmesek lettek. Az európai cirkuszművészet születésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi évet nyitó, egy hetes rendezvényre több mint tizenötezren voltak kíváncsiak- derül ki Fekete Péternek, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának az MTI-nek adott interjújából.

A győztes kínai csapat diabolo számmal nyert, de a társulat előadott egy esernyőprodukciót is, amelyben az színes esernyők a kínai képzőművészetben gyakran ábrázolt lótuszvirágzást szimbolizálják. A mongol csoport ugródeszkaszámmal aratott sikert, és a nemzetközi zsűri több díjjal is értékelte a Without Socks nevű orosz bohóctrió produkcióját. A Kassai Benjámin és Fehér Ádám alkotta magyar páros rúdszámmal nyerte el a bronz elismerést.

Kassai Benjámin és Fehér Ádám

Kassai Benjámin és Fehér Ádám

A díjakról a nemzetközi szakmai zsűriben Eugene Chaplin elnökségével Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója; Laszlo Endresz, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója, Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Lyudmila Schevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkuszigazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója döntött.

A fesztivál legjobb produkcióiból válogató Győztesek karneválja című előadást január 20-tól március 11-ig láthatják a nézők a Fővárosi Nagycirkuszban.

Szerző

Fogyatkozó kórus

Publikálás dátuma
2018.01.16. 06:47

Hegyi Gyula Gyilkosság a templomlépcsőn már a címével is felkelti az olvasó érdeklődését, hiszen a regényében ábrázolt bűntény meglehetősen szokatlan helyen történik. A szerző nemcsak újságíróként ismert: egy időben az MSZP képviselőjeként Brüsszelben is tevékenykedett, itthon pedig pártja vallásos tagozatának szervezőjeként kissé naivan arra gondolt, hogy a keresztények és a szociáldemokraták között értelmes párbeszéd alakulhat ki. Amikor kitelt képviselősége, visszatért az újságíráshoz, a műfaj elismert, sokoldalúan művelt képviselőjeként. Most detektívregény futott ki tolla alól, s a kritikus természetesen nem adhat számot a cselekmény minden fordulatáról, az azonban elárulható, hogy a bűnös elnyeri büntetését, ezzel azonban a történet nem zárul le, folytatása azonban már inkább idill lehet.

A képernyőn rengeteg könyvből már jól ismert nyomozó tűnik fel, s ha Babits Mihály élne, bizonyára lelkesen nézné a mindentudó Poirot leleményes észjárásával kiderített bűneseteit, neki azonban még csak az olvasás izgalma jutott osztályrészül. A tény azonban jelzi, hogy a jó detektívregény gondolkodásra késztet, a cselekmény bonyolításához komoly írói fantáziára van szükség. Hegyi Gyula ráadásul két dimenzióban gondolkozik, egy kórus két tagjának meggyilkolása közben zenei ismereteit is mozgósítja. Főhőse a tényekből következtetésekre jutó nyomozó, aki megküzd minden lépéséért, mígnem a megoldásig jut. Ráadásul többé-kevésbé egyedül kell nyomoznia: a rendőrség minden energiáját leköti a közvéleményt izgalomban tartó másik bűneset, egy diplomata meggyilkolásának felderítése. Ennek a megoldásnak előnye, hogy alaposan megismerhetjük a nyomozó százados egyéniségét, bizonyos részvétet érzünk iránta magányossága miatt, s megcsodáljuk kitartását.

A gyilkosságok indítéka Einstein kézzel írt levele, amelyhez a Zrínyi Ilona kórus egyik hölgytagja csak mások élete árán juthat hozzá, hogy eladásával rendbe tegye szélhámos férje vállalkozásának zavaros ügyeit. Érdemes volt? – kérdi az olvasó s a fejét rázza. A könyvet azonban érdemes elolvasni.

Szerző

Hihetünk-e a szemünknek?

Publikálás dátuma
2018.01.16. 06:46
Fotók: Szalmás Péter
Maróan ironikus és nagyon is mai előadást hozott létre első rendezéseként Dankó István a Katona József Színház fiatal színésze, Gogol Holt lelkek című művét vitte színpadra a Katona Sufni játszóhelyén.

Intim és sajátos a Holt lelkek Kálmán Eszter által tervezett díszlete a Katona József Színház legkisebb játszóhelyén, a Sufniban. A nézők két oldalról veszik körül a játékteret, mint egy lelátó, akár sportpályán is érezhetnénk magunkat, a szereplők is egy zöld felületen lépdelnek. Dankó István már az egyetemen is foglalkozott Gogol művével és most a Katonában is lehetőséget kapott, hogy színre vigye, első rendezésként. Szakonyi Károly színpadi adaptációját használja, csakhogy az összes szerepet négy színésszel játszatja. Lestyán Attila, Elek Ferenc és Mészáros Blanka több figurát kelt életre. A magát kollégiumi tanácsosnak és földbirtokosnak kiadó Csiscsikovot Vizi Dávid egyetemi hallgató játssza.

Ez a megoldás és az, hogy egy jócskán összehúzott, tömörített változatot látunk, kifejezetten izgalmas eredményt hoz. Az egyes jelenetek, olyanok, mint valami sűrítmények, rögtön a lényeget kapjuk. Már az elején elhangzik, hogy ebben a kormányzóságban „becsületből itt nem él meg az ember.”. Nem kell különösebb fejlettebb asszociációs rendszer ahhoz, hogy ne a mai mindennapjaink jussanak eszünkbe. És az is jó, amikor a pincértől azt kérdezi Csicsikov, hogy miért beszél terebélyes fákról a parkban, amikor azok vézna göcsörtös husángok. A válasz pedig így hangzik: Megírta az újság, hogy terebélyesek! Kormányzónk atyai gondoskodásából… Így hát tudjuk, hogy szépek és terebélyesek. Aki nem olvas újságot, hanem csak a szemének hisz, azt könnyen megtévesztik a látottak…

A Holt lelkek története egyébként is sokkolóan mainak hat, hiszen arról a kisstílű velejéig korrupt rendszerről szól, ami számunkra is ismerős lehet. Mondhatnánk Gogol ugyan nem most írta ezt a művet, de azóta szinte semmi sem változott. Olyan az egész előadás, mintha apró részleteket kinagyítanánk - az együttes kép pedig önmagáért beszél. Nagyon pontos látlelet. A hatalomban lévőket és a hatalomban tartókat egyaránt éles kontúrral ábrázolja és nem tesz különbséget abban, kinek van nagyobb felelőssége, hogy ez az egész fennmarad. Az előadást záró gondolat előtt pedig egy apró mozzanattal, miután a kényelmetlenné váló holt lelkeket vásároló Csicsikovot a hatalom birtokosai kiiktatták, a kormányzó a zöld felületre becsúsztat egy apró játékfutballkaput, majd azt mondja: "De mi, uraim, emelt fővel nézhetünk az emberek szemébe, lesz minden ami kell, de főleg ami nem, hiszen napnál világosabb ártatlanságunk…"

Szerző