A bukaresti példa

Mielőtt nagyon fellelkesedne a kedves olvasó, hogy a székelyzászló mellé székelyeket is fellógatni szándékozó román miniszterelnököt megbüntette pártja, vagy megverte az isten, mielőtt átsuhanna gondolatain, hogy lám-lám mégiscsak van igazság, és minden rosszindulatú pletyka ellenére mégiscsak demokráciává kezd válni térségünk is, szólnék, túl korai az öröm.

Mihai Tudose vígan miniszterelnök maradhatott volna otromba, a sarki kocsmák színvonalához illő kijelentése ellenére, ha nem lépett volna a pártelnök tyúkszemére, és pártja épp nem azon dolgozna, hogy bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe. Már tavaly júniusban is jelezte ebbéli szándékát, amikor hat hónap után saját miniszterelnökét buktatta meg bizalmatlansági indítvánnyal a Szociáldemokrata Párt (PSD). Tudoset ugyan nem bizalmatlansági indítvánnyal menesztették, maga mondott le, miután pártja megvonta tőle a bizalmat, de ez semmit sem von le e politikai teljesítmény értékéből. Adott egy kormány stabil parlamenti többséggel, jó gazdasági és diplomáciai eredményekkel, egy kormánypárt, amelynek semmit sem kellene tennie, csak kényelmesen elkormányozgatnia négy éven át, és szinte markában érezhetné a következő mandátumot is, mégis inkább tálcán kínálja fel magát az enyészetnek.

Ők főzték, ők egyék, mondhatnánk, de a tragikomikus történet néhány üzenetét érdemes megjegyezni. Mindenekelőtt azt, hogy ha egy pártban nem sikerül időben megfékezni a belső hatalmi harcot, az előbb-utóbb nem egy-két ember pozícióját, hanem magát a pártot zabálja fel, bármekkora legyen is az. Ha egy pártban kétes tisztaságú, kétes műveltségű vezetők kerülnek az élre, ahol az okos kompromisszum fogalmát hírből sem ismerik, ahol a pártelnök kézi irányításra vált, ott előbb-utóbb a jelenlegi Bukarest-szindróma üti fel a fejét. Nem kell kerítés, csak józan ész a kivédéséhez.

Szerző
2018.01.17 07:07

Napsütéses, igazi nyári időt hoz a hosszú hétvége

Publikálás dátuma
2018.08.17 15:18
Illusztráció
Fotó: Shuttestock/
Csak helyenként fordulhat elő zivatar, 30 fok feletti maximumokat mérhetünk.
Igazi nyári időnk lesz a következő napokban: sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként alakulhat ki csapadék. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, de helyenként – főként északkeleten és délen – zápor, zivatar alakulhat ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhat elő átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de a városokban ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben pedig hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű. Vasárnap is napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű, az északi, északkeleti szél viszont helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 33 fok között alakul. Hétfőn ugyancsak derült, napos idő várható, majd késő délelőttől gomolyfelhők képződhetnek. Délután, estefelé az ország északi felén egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, és megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között lehet.
2018.08.17 15:18
Frissítve: 2018.08.17 15:18

Órákig hagyták haldokolni - A nyomozás szerint nem a sürgősségi hibájából halt meg

Publikálás dátuma
2018.08.17 14:55
Illusztráció
Fotó: / Molnár Ádám
Lezárult a nyomozás a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán történt egyik tragédia kapcsán. Az eredmény szerint akkor is meghalt volna a férfi, ha nem vár fél napot az ellátásra.
Fél napi várakozás után került műtőbe egy beteg még januárban, aki délután már vért hányt, ám a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán ez nem adott okot a sietségre: fájdalomcsillapítót sem kapott, és műtétre is csak órákkal az után került sor, hogy megállapították, a hasi artériája elzáródott. A férfi másnap életét vesztette.
Az 58 éves férfi haláláról szóló hírek kapcsán Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély bejelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt - írja a 24.hu. Az ügyben mostanra született határozat.
nem történt bűncselekmény, megszüntették a nyomozást.
Mint megállapították, az első triázsolás (betegek „rangsorolása” a sürgősségin) ugyan késedelmesnek és nem megfelelőnek volt minősíthető, de a szükséges és indokolt vizsgálatokat elvégezték, később pedig minden a szakma szabályai szerint történt. A beteg eleve olyan állapotban került kórházba, hogy gyakorlatilag menthetetlen volt.

Nem ő az egyetlen

Februárban is meghalt egy ellátatlan asszony a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán. Az idős asszonyt vérmérgezés gyanújával utalta be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa. Ott megvizsgálták, hazaküldték - majd mire másnap a mentők visszaszállították, már nem lehetett segíteni rajta.
Egy háziorvos ekkor már azt nyilatkozta: a Honvéd Kórház ellátóhelye mára amolyan no go zonává vált, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

2018.08.17 14:55