Kiprédikált pártpolitika

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:05
VÁSÁRHELY - Lázár János és mögötte a templom, amelyben hálásak neki FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY
A katolikusok szerint a kormány nem vár viszonzást a támogatásért. Az evangélikusok mindenesetre kiszámíthatóbb finanszírozást sürgetnek.

Soha nem merült fel annak igénye, hogy az egyházaknak adott támogatásokért politikai támogatást kérne a kormány – állította lapunknak Veres András győri püspök, a katolikus püspöki kar elnöke, amikor a Hódmezővásárhelyen történtekről kérdeztük.

A városban – mint arról beszámoltunk – a polgármester halála miatt időközi választást tartanak. Németh László plébános a hívek megrökönyödésére a templomban kampányolt a kormánypárti jelölt mellett a múlt vasárnap. A plébános az istentiszteleten kifejtette, hogy az egyházak „a második világháború óta” nem kaptak olyan jelentős támogatást, mint a mostani kormánytól. Közölte: Hódmezővásárhelyen a harmadik katolikus templomot kezdik építeni, a számlán már ott a pénz.

Veres Andrástól, a püspöki kar elnökétől egyebek mellett megkérdeztük, hogy a plébános eljárása megfelelt-e az egyház belső szabályainak. Veres püspök nem kívánt véleményt mondani, szerinte ugyanis a hódmezővásárhelyi esetet a helyi püspöknek kell értelmeznie. (A „területileg illetékes” Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nem reagált megkeresésünkre.)

Elküldtük kérdéseinket Bogárdi Szabó Istvánnak református püspöknek, a zsinat lelkészi elnökének és Fabinyi Tamásnak, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének is. Szerettük volna megtudni, a két protestáns egyházban elfogadható-e, hogy választás előtt a lelkészek pártpolitikai állásfoglalást tegyenek templomi rendezvényen.

Bogárdi Szabó Istvántól nem jött válasz, míg az evangélikus egyház elnöksége „egyeztetett választ” fogalmazott, amit Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója küldött el lapunknak. Az evangélikus egyház elnöksége hangsúlyozta, hogy más egyház istentiszteleti és stratégiai kérdéseibe nem szólnak bele. Az evangélikus lelkészektől általában azt kérik, hogy a gyülekezetek és az egyház egységének védelmében – különösen liturgikus alkalmak keretében – tartózkodjanak a pártpolitikai megnyilvánulásoktól.

A hódmezővásárhelyi plébános esete apropóján az is kérdés, érzékelhető-e olyan elvárás, hogy a valóban jelentős anyagi támogatásért cserébe a kormány politikai támogatást remél az egyházaktól. Veres András püspök erre válaszolta, hogy ilyen igény „soha nem merült” fel a kormány részéről. Az evangélikusok ugyanakkor azt szorgalmazzák, hogy „az egyházfinanszírozás rendje hosszabb távon és kiszámíthatóan váljék gyakorlattá”.

Választási körlevél
Veres András még nem tudta megmondani, hogy lesz-e katolikus választási körlevél: a püspöki kar csak március elején tartja soron következő ülését. Az evangélikusok arról tájékoztatták a Népszavát, hogy a 2018-as országgyűlési választások előtt az egyház vezetése – az eddig követett gyakorlatnak megfelelően – olyan körlevél kibocsátását tervezi, amelyben a választási részvételre buzdít, kérve, hogy a „hívek tájékozódjanak az induló pártok és személyek programjait illetően”.

Szerző

Nem vizitdíj, kényelmi díj

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:04
Shutterstock illusztráció

A pilisi önkormányzat olyan problémát látott a helyi szakorvosi ellátásban, amitől szenvedtek a helyiek, ezért indított térítéses szakrendeléseket – így magyarázta Hajnal Csilla polgármester azt az esetet, hogy a helyhatóság által fenntartott orvosi rendelőben 300 forintos egészségügyi költség-hozzájárulást kérnek a betegektől.

A 168 óra számolt be arról, hogy hiába kérnek a pilisi rászorulók, nem kapnak felmentést az egészségügyi szolgáltatásokért fizetendő 300 forintos „vizitdíj” alól. A polgármester lapunknak azt mondta: az alapellátás Pilis városában térítésmentes. Az önkormányzat vérvételi labort, fizikoterápiát, fül-orr-gégészetet és ortopédiát működtet saját költségén. Ezeket a szolgáltatásokat a pilisek kényelméért szervezték meg, hogy ne kelljen ezekért a szolgáltatásokért Budapestre vagy Ceglédre utazniuk. A négy szolgáltatásból kettőt térítésmentesen vehetnek igénybe az itt élők. A másik kettőért – a laborért és a fizikoterápiáért – kérnek alkalmanként 300 forintot. A két ellátás évente 11 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, melyből a 300 forintos hozzájárulási díjjal a lakosság 2 milliót közvetlenül maga fizet.

„Ahhoz, hogy a betegeknek ne kelljen vérvételre Ceglédre utazniuk, csak a laborban két alkalmazottat kell fizetnünk, van egy helyiség, amelynek nyilván a fűtése, rezsije, takarítása is beletartozik. Mindezek felett még benne vannak az eszközök: a vérvételi csövek, a tűk, a fertőtlenítő szerek, a mintavételhez szükséges tesztanyagok, és még a gépkocsi, illetve a gépkocsivezető bére is ebbe beletartozik” – mondta a polgármester. Hozzátette: aki tudja igazolni, hogy ez a 300 forint megterhelő, nem tudja kifizetni, az kérhet segélyt. Például azok, akiknek hetente van szükségük a laborvizsgálatra, vagy mozgásukban korlátozottak kaptak felmentést a díjfizetés alól. A labor beutaló mellé bárki kérhet a háziorvostól utazási költségtérítési igazolványt. Ezzel térítésmentesen juthat el bárki Ceglédre vérvételre.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen 300 forintot kérnek, a polgármester azt mondta: ez a díj korábban több mint ezer forint volt, ezt az összeget csökkentették fokozatosan 300 forintra. A nem pilisi lakosoknak most 1500 forintot kell fizetniük, ha oda mennek vérvételre.

Szerző

Kósa nyilvános ámokfutása

Publikálás dátuma
2018.01.17. 06:02
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Továbbra sem adott érdemi magyarázatot Kósa Lajos a családja körüli furcsa vagyongyarapodásra: tegnapi sajtótájékoztatóján kitérő válaszokkal és személyeskedő megjegyzésekkel tért ki a kérdések elől a tárca nélküli miniszter.

Korábban megírtuk: Kósa Lajos felesége mindössze 6 millió forintért jutott egy pár hónappal korábban még 140 millió forintos eszközállományú céghez. Kósa korábban lapunknak azzal magyarázta a kiugróan alacsony vételárat, hogy az eladáskor a „cég eszközállományával megegyező mértékű hitel” terhelte a vállalkozást. Kósa annak a tudatában mondhatta ezt, hogy a vállalkozásnak csak fél év múlva kell benyújtani a mérlegét a cégbíróságra, így addig nem lehet leellenőrizni a miniszter állítását. Ilyen nagyságrendű hitelnek azonban nyoma sem volt a cég eladása előtti utolsó ismert mérlegében. Amikor a tegnapi sajtótájékoztatón újra arra kértük a minisztert, hogy igazolja a cég hitelét, akkor arra kitérő választ adott, és azt közölte: „a cég tulajdonosai nem közszereplők, azoknak a magánügyeiről pedig nem hajlandó nyilatkozni.”

Kósa abban sem lát problémát, hogy – mint megírtuk – a céget Fiák István ügyvéd, a diákmunka-szövetkezeti szektor egyik vezető figurája tőkésítette fel, majd adta el miniszter feleségének. Ami azért furcsa, mert Kósa számos olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely épp annak az ágazatnak kedvezett, amelyben Fiák érdekelt. Fiák ráadásul Kósa családtagjainak más cégében is ügyintéző ügyvédként járt el. A miniszter lapunknak elismerte: valóban számtalan olyan törvényjavaslatot kezdeményezett, amit a Fiák által vezetett Magyarországi Diákvállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (DiákÉsz) támogatott. Azonban Kósa szerint az ő törvényhozói működése az ügyben a „közjót” szolgálta. Kósa utalt rá: az, hogy a családja közben céget vett Fiáktól, nincs összefüggésben a törvényhozói működésével, ezért ez nem összeférhetetlen.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón lapunk tudósítójáról azt állította, hogy a jelenleg előzetes letartóztatás alatt lévő, korábban diákszövetkezeteket üzemeltető Czeglédy Csaba baloldali politikus érdekében és a Diákészt támadva kérdez. Kósa azt is mondta: azt olvasta valahol, hogy tudósítónk a baloldali politikus „fizetett alkalmazottja” volt. Amikor miniszternek jeleztük, hogy ez valótlanság, Kósa azzal védekezett: ő ezt csak az interneten „egy írásban” olvasta, ahol Czeglédy cégének munkatársa nyilatkozta ezt. Mivel az interneten nem bukkantunk ilyen írásra – és ezt külön kérésünkre sem mutatták be –, kérdéses, hogy Kósa honnan vehette ezt a valótlan állítást. További furcsaság, hogy ezzel a rágalommal néhány héttel korábban Fiák István és a Diákész képviselője próbálta lapunk vezetőségének küldött levelében lejáratni kollégánkat.

Nyíltan zsarol a miniszter
Elvileg 157 milliárd forint állami fejlesztési támogatásra számíthat a Modern Városok Program keretében Hódmezővásárhely 2022-ig – mondta el Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Ám a Magyar Nemzet kérdésre, hogy mi történik, ha a független Márki-Zay Pétert választják meg Kósa úgy reagált: nem meri kimondani, hogy ha ott megválasztják a függetlent jelöltet, akkor ugyanúgy érkeznek a pénzek. Kósa szerint ugyanis Márki-Zay Péter „hazudott a választóknak”, és ha ő lesz a polgármester, „akkor mindent kétszer-háromszor kell majd ellenőriznünk”- mondta a miniszter.

Lapunk arról is írt, hogy Kósa idős édesanyja nemrégiben egy mátészalkai sertéstelep résztulajdonosa lett, majd nem sokkal az után a vállalkozás 123 milliós uniós támogatást kapott. A miniszter a sajtótájékoztatóján sajtóérdeklődésre úgy fogalmazott: a szülei a rendszerváltás után visszaigényeltek nagyjából 30 hektárnyi földet, azon gazdálkodnak, illetve műveltetik. „Az pedig nem meglepő közben egyébként eközben egy mezőgazdasági vállalkozásnak is a tagjai lesznek.”

Trump legnagyobb magyar tanítványa
Donald Trump szokása, hogy személyeskedik a kellemetlen kérdést feltevő újságírókkal, illetve gyáván, később letagadható módon vádaskodik: "Csak mondom, én nem tudom, igaz-e..." Tegnap Kósa Lajos alkalmazta ezeket a nemtelen eszközöket, amikor a Népszava újságírójáról, Batka Zoltánról jelentette ki: "Én sem akadok azon fenn, hogy Czeglédy Csabának ön korábban fizetett alkalmazottja volt, nyilatkozta ezt a Human Operatorban dolgozó egyik munkatárs a sajtónak és Ön kérdez a Czeglédy érdekei mellett az egész Diákész ügyet támadva. Mert tudom, hogy az élet bonyolult, biztos nincsen semmi összefüggés." Szerkesztőségünk már találkozott ezzel a váddal. A Kósa és családja körül több cégvásárlási ügyben felbukkant - és a diákszövetkezeti piacon Czeglédyvel ellenérdekelt - Fiák István ügyvéd egyik munkatársától kaptunk ilyen értelmű e-mailt. Megírtuk neki, hogy sejtetése rágalom. A sajtóban nem találtuk nyomát a Kósa által említett nyilatkozatnak, így feltételezhető, hogy ő is Fiákéktól kapta az "információt". A további félreértések elkerülésére: kollégánk nem magánügyben jár el, hanem a szerkesztőségtől kapott feladatát végzi, amikor megpróbálja kideríteni, hogyan vett céget meglepően olcsón a miniszter felesége, illetve az édesanyja egy fél sertéstelepet. A közvéleménynek joga van tudni, hogy Kósa Lajos családja törvényesen gazdagodik-e. Minden más csak ködösítés és trumpizmus. 
HORVÁTH GÁBOR

Szerző