Kósa nyilvános ámokfutása

Publikálás dátuma
2018.01.17 06:02
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /

Továbbra sem adott érdemi magyarázatot Kósa Lajos a családja körüli furcsa vagyongyarapodásra: tegnapi sajtótájékoztatóján kitérő válaszokkal és személyeskedő megjegyzésekkel tért ki a kérdések elől a tárca nélküli miniszter.

Korábban megírtuk: Kósa Lajos felesége mindössze 6 millió forintért jutott egy pár hónappal korábban még 140 millió forintos eszközállományú céghez. Kósa korábban lapunknak azzal magyarázta a kiugróan alacsony vételárat, hogy az eladáskor a „cég eszközállományával megegyező mértékű hitel” terhelte a vállalkozást. Kósa annak a tudatában mondhatta ezt, hogy a vállalkozásnak csak fél év múlva kell benyújtani a mérlegét a cégbíróságra, így addig nem lehet leellenőrizni a miniszter állítását. Ilyen nagyságrendű hitelnek azonban nyoma sem volt a cég eladása előtti utolsó ismert mérlegében. Amikor a tegnapi sajtótájékoztatón újra arra kértük a minisztert, hogy igazolja a cég hitelét, akkor arra kitérő választ adott, és azt közölte: „a cég tulajdonosai nem közszereplők, azoknak a magánügyeiről pedig nem hajlandó nyilatkozni.”

Kósa abban sem lát problémát, hogy – mint megírtuk – a céget Fiák István ügyvéd, a diákmunka-szövetkezeti szektor egyik vezető figurája tőkésítette fel, majd adta el miniszter feleségének. Ami azért furcsa, mert Kósa számos olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely épp annak az ágazatnak kedvezett, amelyben Fiák érdekelt. Fiák ráadásul Kósa családtagjainak más cégében is ügyintéző ügyvédként járt el. A miniszter lapunknak elismerte: valóban számtalan olyan törvényjavaslatot kezdeményezett, amit a Fiák által vezetett Magyarországi Diákvállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (DiákÉsz) támogatott. Azonban Kósa szerint az ő törvényhozói működése az ügyben a „közjót” szolgálta. Kósa utalt rá: az, hogy a családja közben céget vett Fiáktól, nincs összefüggésben a törvényhozói működésével, ezért ez nem összeférhetetlen.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón lapunk tudósítójáról azt állította, hogy a jelenleg előzetes letartóztatás alatt lévő, korábban diákszövetkezeteket üzemeltető Czeglédy Csaba baloldali politikus érdekében és a Diákészt támadva kérdez. Kósa azt is mondta: azt olvasta valahol, hogy tudósítónk a baloldali politikus „fizetett alkalmazottja” volt. Amikor miniszternek jeleztük, hogy ez valótlanság, Kósa azzal védekezett: ő ezt csak az interneten „egy írásban” olvasta, ahol Czeglédy cégének munkatársa nyilatkozta ezt. Mivel az interneten nem bukkantunk ilyen írásra – és ezt külön kérésünkre sem mutatták be –, kérdéses, hogy Kósa honnan vehette ezt a valótlan állítást. További furcsaság, hogy ezzel a rágalommal néhány héttel korábban Fiák István és a Diákész képviselője próbálta lapunk vezetőségének küldött levelében lejáratni kollégánkat.

Nyíltan zsarol a miniszter
Elvileg 157 milliárd forint állami fejlesztési támogatásra számíthat a Modern Városok Program keretében Hódmezővásárhely 2022-ig – mondta el Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Ám a Magyar Nemzet kérdésre, hogy mi történik, ha a független Márki-Zay Pétert választják meg Kósa úgy reagált: nem meri kimondani, hogy ha ott megválasztják a függetlent jelöltet, akkor ugyanúgy érkeznek a pénzek. Kósa szerint ugyanis Márki-Zay Péter „hazudott a választóknak”, és ha ő lesz a polgármester, „akkor mindent kétszer-háromszor kell majd ellenőriznünk”- mondta a miniszter.

Lapunk arról is írt, hogy Kósa idős édesanyja nemrégiben egy mátészalkai sertéstelep résztulajdonosa lett, majd nem sokkal az után a vállalkozás 123 milliós uniós támogatást kapott. A miniszter a sajtótájékoztatóján sajtóérdeklődésre úgy fogalmazott: a szülei a rendszerváltás után visszaigényeltek nagyjából 30 hektárnyi földet, azon gazdálkodnak, illetve műveltetik. „Az pedig nem meglepő közben egyébként eközben egy mezőgazdasági vállalkozásnak is a tagjai lesznek.”

Trump legnagyobb magyar tanítványa
Donald Trump szokása, hogy személyeskedik a kellemetlen kérdést feltevő újságírókkal, illetve gyáván, később letagadható módon vádaskodik: "Csak mondom, én nem tudom, igaz-e..." Tegnap Kósa Lajos alkalmazta ezeket a nemtelen eszközöket, amikor a Népszava újságírójáról, Batka Zoltánról jelentette ki: "Én sem akadok azon fenn, hogy Czeglédy Csabának ön korábban fizetett alkalmazottja volt, nyilatkozta ezt a Human Operatorban dolgozó egyik munkatárs a sajtónak és Ön kérdez a Czeglédy érdekei mellett az egész Diákész ügyet támadva. Mert tudom, hogy az élet bonyolult, biztos nincsen semmi összefüggés." Szerkesztőségünk már találkozott ezzel a váddal. A Kósa és családja körül több cégvásárlási ügyben felbukkant - és a diákszövetkezeti piacon Czeglédyvel ellenérdekelt - Fiák István ügyvéd egyik munkatársától kaptunk ilyen értelmű e-mailt. Megírtuk neki, hogy sejtetése rágalom. A sajtóban nem találtuk nyomát a Kósa által említett nyilatkozatnak, így feltételezhető, hogy ő is Fiákéktól kapta az "információt". A további félreértések elkerülésére: kollégánk nem magánügyben jár el, hanem a szerkesztőségtől kapott feladatát végzi, amikor megpróbálja kideríteni, hogyan vett céget meglepően olcsón a miniszter felesége, illetve az édesanyja egy fél sertéstelepet. A közvéleménynek joga van tudni, hogy Kósa Lajos családja törvényesen gazdagodik-e. Minden más csak ködösítés és trumpizmus. 
HORVÁTH GÁBOR

Szerző
2018.01.17 06:02

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46