Előfizetés

Elmarad a Sahnazarov-beszélgetés

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:50

Változott az Anna Karenina filmbemutató előttre tervezett pódiumbeszélgetésről szóló program. Karen Sahnazarov filmrendező arról értesítette az Uránia Nemzeti Filmszínházat, hogy előre nem látható elfoglaltsága miatt január 20-i budapesti látogatását későbbi időpontra halasztja, így nem lesz jelen Anna Karenina – Vronszkij története című filmjének premier előtti vetítésén. A film 18 órára meghirdetett vetítést azonban megtartják.

Ezrek tüntetnek a jobb oktatásért

Több ezren vonulhatnak ma a Parlament elé középiskolás diákok felhívására, hogy ráirányítsák a figyelmet arra: az oktatási rendszer elavult, az eddigi intézkedések pedig nem javítottak, inkább csak rontottak a helyzeten. A délután négy órakor kezdődő demonstráció Facebook-oldalán több mint 13 ezren jelezték részvételüket, s számos oktatásban érintett szervezet is támogatásáról biztosította a diákokat.

A demonstráció hírére a kormánysajtó szinte azonnal sorosozásba kezdett, lejáratókampányt indított a szervezők, különösen a rendezvényt támogató Független Diákparlament képviselői ellen. A diákszervezet cáfolta a kormánymédia állításait, s jelezte: nem a kormány ellen, hanem a jobb oktatásért emelik fel a hangjukat.

Újra aktivizálja magát a 2016-os, országos demonstrációiról ismertté vált Tanítanék Mozgalom is. Bejelentették: január 28-án ők is utcára vonulnak, mert az olyan újabb intézkedések, mint a Honvédelmi Intézkedési Terv vagy a szakképzésben és az egyetemeken dolgozók elhallgattatása tovább nehezítik az oktatás helyzetét. "Békét akarunk! Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, a megfélemlítésből, a tiltásokból, a korszerűtlen és megterhelő iskolákból, gyermekeink lelkének mérgezéséből" – írták.

Ha nincs bérterápia, jön a sztrájk

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:02
ALACSONY BÉREK - Az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot vagy az azt alig meghaladó összeget keresi FOTÓ: M
Tizenöt pontos követelést juttatott el két egészségügyi szakszervezet a kormányfőnek. Ha elutasító választ kapnak, sztrájkot hirdetnek.

Mentést kér levelében két egészségügyi szakszervezet – a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az érdekvédők arra kérik a kormányfőt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket úgy, hogy a juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Azt is szeretnék, hogy foglalkoztatótól függetlenül valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők.

Mint írják, az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy az azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van aki 24 órát is lehúz egyhuzamban. Ez önmagában veszélyezteti betegbiztonságot. A két szakszervezet szót emelt az egészségügyi intézmények műszaki biztonságát, működését fenntartó dolgozókért is, akiknek az ágazati béremelésekből eddig nem jutott, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg.

A szakszervezetek a kormányfőnek írt levélben 15 pontos listába szedték követeléseiket. Ezek közé tartozik a két új bértábla is. Az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak, a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését kérik.

Zalatnai Zoltán, a FESZ alelnöke lapunknak azt mondta: február közepéig várnak arra, hogy a kormány lépjen. Ha addig nem történik semmi, megkezdik a sztrájk-tárgyalásokat. Mint megtudtuk, az ügyet támogató, az Összefogás az egészségügyben dolgozók béremeléséért címmel létrehozott Facebook-csoportnak 24 óra alatt több mint ezer követője lett. Zalatnai Zoltán hozzátette, megkerestek más szakszervezeti csoportokat is, köztük az EDDSZ-t is, ám együttműködés nem jött létre. Sőt, hiába jelezték többször, hogy bekapcsolódnának a bértárgyalásokba, még csak választ sem kaptak kezdeményezésükre.

A másik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke, Kusper Zsolt a Népszavának azt mondta: sokan elégedetlenek a novemberi béremeléssel, vannak akik úgy érzik, nem történt egyéb, minthogy azok, akik kiszámolták, játszottak a számokkal. Példaként annak a mentősnek a történetét idézte, aki több éves gyakorlattal diplomás mentőápolóként a legutóbbi, novemberi béremeléssel még mindig csak bruttó 165400 visz haza, ráadásul végül csak ötszázalékos többlet lett az ő tíz százalékos emelése.

Tiltakozás a Magyar Kultúra Napján
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetét (KKDSZ) vezető Csóti Csaba hétfőn petíciót ad át a kulturális államtitkárnak, hogy rábírja a humántárcát a bértárgyalások megkezdésére. Egy 20 méteres íven sorakozó több ezer aláírás arra figyelmezteti Hoppál Pétert, hogy általános bérrendezésre van szükség a könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési területen. Most ugyanis szinte egységesen mindenki a garantált bérminimumot kapja. Ha továbbra sem kapnak érdemi választ, februárban a KKDSZ megkezdi a sztrájkhajlandóság felmérését.