Kurd falvakat vett tűz alá a török hadsereg

Több kurd falut intenzív tüzérségi tűz alá vettek a török erők az északnyugat-szíriai Afrín térségében - jelentette pénteken a Törökország által terrorszervezetnek tekintett, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia. Rodzshat Rodzs, az YPG szóvivője Afrínból elmondta: ez a legintenzívebb támadás, amióta török politikusok azzal fenyegetőznek, hogy Ankara katonai akciót indít a térség ellen. A kurd fegyveresek az Afrínt érő minden támadásra a lehető legnagyobb erővel fognak válaszolni - tette hozzá. NÉPSZAVA

Szerző

Martin Schulz a túlélésre játszik

Publikálás dátuma
2018.01.20. 06:36
NINCS VISSZAÚT SCHULZNAK Csak a nagykoalíció lehet a mentőöv - FOTÓ: CHRISTOF STACHE/A
Vasárnap dönt a német SPD rendkívüli kongresszusán a mintegy 600 küldött arról, jóváhagyják-e a német uniópártokkal kötött előzetes nagykoalíciós megállapodást. 

Ha zöld utat adnak ehhez, akkor már hétfőn megkezdődhetnek a tényleges nagykoalíciós tárgyalások. Ugyanakkor már a vasárnapi kongresszus rámutathat a szociáldemokraták súlyos válságára. A szász-anhalti tartományi szervezet például a nagykoalíció ellen foglalt állást, miként a párt balszárnya is. A szociáldemokrata polgármesterek, parlamenti képviselők viszont közös nyilatkozatban tettek hitet a nagykoalíció folytatása mellett. Martin Schulz, az SPD elnöke azt közölte, hogy a szakszervezetek támogatását is maga mögött tudhatja.

Az SPD jelenlegi helyzetét Andrea Nahles, a párt frakcióvezetőjének kijelentése illusztrálja a legtalálóbban. Mint fogalmazott, nincs B-terv. Valóban nem létezik alternatíva, hiszen a kisebbségi kormányzásról Angela Merkel kancellár hallani sem akar, az előrehozott választás pedig biztos bukás lenne az SPD számára. Az INSA, illetve a Forsa ügynökség a héten már 18-18,5 százalékon mérte, ami azt jelzi, hogy a párt népszerűsége folyamatosan apad. Az INSA-nál ráadásul a szociáldemokraták előnye már csak 4,5 százalék a jobboldali radikális, bevándorlásellenes Alternatívával (AfD) szemben.

Martin Schulz számára sincs más megoldás, csak a nagykoalíció folytatása. Bár az SPD-nél egyelőre nincs szó arról, mi lenne akkor, ha a küldöttek nemet mondanának a kormányprogramról szóló tárgyalások megkezdésére, nyilvánvaló, hogy Schulz nem maradhatna a pártelnöki székben. Ez ugyanis már a sokadik nagy pofon lenne számára.

A szociáldemokratáknál a párt ifjúsági szervezete a nagykoalíció folytatásának legnagyobb ellenfele. Andrea Nahles kemény támadást intézett a „Juso” elnöke, Kevin Kühnert ellen, aki szerinte hamis információkat terjeszt az uniópártokkal való megállapodásról.

Szintén nekiment az uniópártokkal való együttműködés ellenfeleinek Malu Dreyer, Rajnavidék-Pfalz szociáldemokrata miniszterelnöke, aki kijelentette: mindazok, akik nem támogatják az együttműködést a CDU/CSU-val, „túlromantizálják” az ellenzéki szerepet. Hozzátette, ő is támogatja az SPD megújulását, ez azonban szerinte a kormányban is lehetséges.

Szerző

Elutasították Navalnij panaszát

Publikálás dátuma
2018.01.20. 06:35
FOTÓ: AFP/MLADEN ANTONOV

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus panaszát, hogy a testület vizsgálja felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson - jelentette pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség. A Központi Választási Bizottság arra hivatkozva utasította el tavaly a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának a megkezdését, hogy Navalnij, aki egyébként a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számít, gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát. 

Szerző