Nemzeti tőkések

Történt egyszer, hogy a Közgép (akkoriban még a Fidesz pénztárcája) egyik rész-leányvállalata összeszólalkozott egy alvállalkozójával. 2013-at írtunk, dübörgött a nemzeti együttműködés, a lapok mégis arról írtak, hogy egy Elios nevű cég elfelejtette kifizetni a munkát becsületesen elvégző alvállalkozóját, az Asianetet, ráadásul az utóbbira még az adóhatóság is rászállt. Az Elios akkoriban kezdett ismert névvé válni a magyar gazdaságban, részben mint a miniszterelnök vejének vállalkozása, részben mint az intézményi napenergiás piacot botrányos körülmények között letaroló üzleti szereplő.

Magát a pályázatot, ami a közpénzes üzletet megelőzte, 2011-ben írták ki a Szegedi Tudományegyetem napelemes rendszerének megvalósítására. Az Elios kicsit későn, már az eredményhirdetés után jelentkezett, de a közgépes háttér megtette a hatását: végül úgy alakult, hogy mindenkit kizártak, a Tiborcz-cég pedig a legdrágább ajánlattal nyert. Hogy miért hívjuk Tiborcz-cégnek, annak oka van: az előd vállalkozásokat (ES Water, ES Gas, ES Audit és ES Light) Tiborcz István alapította egy barátjával, a Közgép pedig csak azért lépett be résztulajdonosként, mert meg kellett tolni egy kicsit a szekeret. 2013 nyarán a csendestárs ki is szállt – a korabeli sajtótudósítások szerint az akkor még Orbán-barát Simicska a feltuningolt, állami megrendelésekkel kistafírozott Eliost adta milliárdos nászajándékul a harcostárs, Orbán Viktor elsőszülött lányát feleségül vevő Tiborcz Istvánnak. (Nyilván az európai adófizetők nevében.) Olyannyira, hogy amikor az alvállalkozó átejtéséből per lett, a bíróság Tiborcz Istvánt idézte be.

Ha innen nézzük, megmosolyogtató az az igyekezet, amellyel Lázár János és a Magyar Idők megpróbálja Simicska Lajosra visszavarrni az uniós korrupciós botrányba keveredett Eliost. A közpénz és a közérdek szempontjából mindegy, hogy Simicska vagy Tiborcz a hunyó – amikor még az előbbi volt a „nemzeti tőkés”, pontosan olyan módszerekkel segítette őt az üzleti életben Orbán Viktor, ahogyan most Tiborcz Istvánt segíti. Ha az egyik gazdagodása törvénytelen volt (az OLAF, az EU csalás elleni hivatala most 12 milliárd eltulajdonított forintot keres, és a skandalum megtörténtét Lázár, illetve a kormánylap sem vitatta, csupán a felelősséget próbálták másra tolni), akkor a másik is legalább annyira necces.

Ez az egyetlen eset is kitűnően példázza, hogy a nemzeti tőkésosztály építése mint államcél a legprosztóbb, leghétköznapibb lopás fedőneve – de nem csak egy eset van. Onnantól, hogy a „nem korrupt” főváros közbeszerzéseinél Habony ügyvédje tüsténkedik, odáig, hogy a kormány százmilliárdos üzletekkel próbálja kifizetni és a pertől eltéríteni a paksi bővítés szabálytalanságai fölött átsikló amerikai, francia és osztrák cégeket, mindenütt azt látni, hogy amit mi korrupciónak érzékelünk, az valóban az Orbán-rendszer lényege. A tetteseknek pedig legfeljebb azért kell aggódniuk, mert egyre többen vannak Európában, akik szintén tolvajlásnak, és nem nemzetépítésnek látják, ha végül minden Orbán Viktor és a mindenkori „jó tőkések” zsebébe kerül.

2018.01.22 07:12

Napsütéses, igazi nyári időt hoz a hosszú hétvége

Publikálás dátuma
2018.08.17 15:18
Illusztráció
Fotó: Shuttestock/
Csak helyenként fordulhat elő zivatar, 30 fok feletti maximumokat mérhetünk.
Igazi nyári időnk lesz a következő napokban: sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként alakulhat ki csapadék. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, de helyenként – főként északkeleten és délen – zápor, zivatar alakulhat ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhat elő átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de a városokban ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben pedig hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű. Vasárnap is napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű, az északi, északkeleti szél viszont helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 33 fok között alakul. Hétfőn ugyancsak derült, napos idő várható, majd késő délelőttől gomolyfelhők képződhetnek. Délután, estefelé az ország északi felén egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, és megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között lehet.
2018.08.17 15:18
Frissítve: 2018.08.17 15:18

Órákig hagyták haldokolni - A nyomozás szerint nem a sürgősségi hibájából halt meg

Publikálás dátuma
2018.08.17 14:55
Illusztráció
Fotó: / Molnár Ádám
Lezárult a nyomozás a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán történt egyik tragédia kapcsán. Az eredmény szerint akkor is meghalt volna a férfi, ha nem vár fél napot az ellátásra.
Fél napi várakozás után került műtőbe egy beteg még januárban, aki délután már vért hányt, ám a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán ez nem adott okot a sietségre: fájdalomcsillapítót sem kapott, és műtétre is csak órákkal az után került sor, hogy megállapították, a hasi artériája elzáródott. A férfi másnap életét vesztette.
Az 58 éves férfi haláláról szóló hírek kapcsán Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély bejelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt - írja a 24.hu. Az ügyben mostanra született határozat.
nem történt bűncselekmény, megszüntették a nyomozást.
Mint megállapították, az első triázsolás (betegek „rangsorolása” a sürgősségin) ugyan késedelmesnek és nem megfelelőnek volt minősíthető, de a szükséges és indokolt vizsgálatokat elvégezték, később pedig minden a szakma szabályai szerint történt. A beteg eleve olyan állapotban került kórházba, hogy gyakorlatilag menthetetlen volt.

Nem ő az egyetlen

Februárban is meghalt egy ellátatlan asszony a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán. Az idős asszonyt vérmérgezés gyanújával utalta be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa. Ott megvizsgálták, hazaküldték - majd mire másnap a mentők visszaszállították, már nem lehetett segíteni rajta.
Egy háziorvos ekkor már azt nyilatkozta: a Honvéd Kórház ellátóhelye mára amolyan no go zonává vált, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

2018.08.17 14:55