Nemzeti tőkések

Történt egyszer, hogy a Közgép (akkoriban még a Fidesz pénztárcája) egyik rész-leányvállalata összeszólalkozott egy alvállalkozójával. 2013-at írtunk, dübörgött a nemzeti együttműködés, a lapok mégis arról írtak, hogy egy Elios nevű cég elfelejtette kifizetni a munkát becsületesen elvégző alvállalkozóját, az Asianetet, ráadásul az utóbbira még az adóhatóság is rászállt. Az Elios akkoriban kezdett ismert névvé válni a magyar gazdaságban, részben mint a miniszterelnök vejének vállalkozása, részben mint az intézményi napenergiás piacot botrányos körülmények között letaroló üzleti szereplő.

Magát a pályázatot, ami a közpénzes üzletet megelőzte, 2011-ben írták ki a Szegedi Tudományegyetem napelemes rendszerének megvalósítására. Az Elios kicsit későn, már az eredményhirdetés után jelentkezett, de a közgépes háttér megtette a hatását: végül úgy alakult, hogy mindenkit kizártak, a Tiborcz-cég pedig a legdrágább ajánlattal nyert. Hogy miért hívjuk Tiborcz-cégnek, annak oka van: az előd vállalkozásokat (ES Water, ES Gas, ES Audit és ES Light) Tiborcz István alapította egy barátjával, a Közgép pedig csak azért lépett be résztulajdonosként, mert meg kellett tolni egy kicsit a szekeret. 2013 nyarán a csendestárs ki is szállt – a korabeli sajtótudósítások szerint az akkor még Orbán-barát Simicska a feltuningolt, állami megrendelésekkel kistafírozott Eliost adta milliárdos nászajándékul a harcostárs, Orbán Viktor elsőszülött lányát feleségül vevő Tiborcz Istvánnak. (Nyilván az európai adófizetők nevében.) Olyannyira, hogy amikor az alvállalkozó átejtéséből per lett, a bíróság Tiborcz Istvánt idézte be.

Ha innen nézzük, megmosolyogtató az az igyekezet, amellyel Lázár János és a Magyar Idők megpróbálja Simicska Lajosra visszavarrni az uniós korrupciós botrányba keveredett Eliost. A közpénz és a közérdek szempontjából mindegy, hogy Simicska vagy Tiborcz a hunyó – amikor még az előbbi volt a „nemzeti tőkés”, pontosan olyan módszerekkel segítette őt az üzleti életben Orbán Viktor, ahogyan most Tiborcz Istvánt segíti. Ha az egyik gazdagodása törvénytelen volt (az OLAF, az EU csalás elleni hivatala most 12 milliárd eltulajdonított forintot keres, és a skandalum megtörténtét Lázár, illetve a kormánylap sem vitatta, csupán a felelősséget próbálták másra tolni), akkor a másik is legalább annyira necces.

Ez az egyetlen eset is kitűnően példázza, hogy a nemzeti tőkésosztály építése mint államcél a legprosztóbb, leghétköznapibb lopás fedőneve – de nem csak egy eset van. Onnantól, hogy a „nem korrupt” főváros közbeszerzéseinél Habony ügyvédje tüsténkedik, odáig, hogy a kormány százmilliárdos üzletekkel próbálja kifizetni és a pertől eltéríteni a paksi bővítés szabálytalanságai fölött átsikló amerikai, francia és osztrák cégeket, mindenütt azt látni, hogy amit mi korrupciónak érzékelünk, az valóban az Orbán-rendszer lényege. A tetteseknek pedig legfeljebb azért kell aggódniuk, mert egyre többen vannak Európában, akik szintén tolvajlásnak, és nem nemzetépítésnek látják, ha végül minden Orbán Viktor és a mindenkori „jó tőkések” zsebébe kerül.

2018.01.22 07:12

Hőség miatt adtak ki figyelmezetést a nemzeti ünnepre is

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:53
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hétfőn akár 33 fok is lehet, kedden pedig még magasabb hőmérsékletre számíthatunk. Itt-ott előfordulhat egy-egy zivatar is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap a sok napsütés mellett kevés gomolyfelhő is képződik, de csak kis eséllyel alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon olykor megélénkülhet, sőt záporok, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőre, vagyis augusztus 20-ra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az alföldi megyékre és Budapestre a várható hőség miatt (ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius fokot). A helyzet kedden csak rosszabb lesz, akkor már a Dunántúl egy részére is kiterjed a figyelmeztetés. 
Hétfőn az OMSZ szerint fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb délután, este északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között alakul.  Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, néhol zápor, zivatar kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. 
2018.08.19 08:53

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20