Kettős könyvelés

Nem mindegy, hogy ki adja a pénzt? Ez volt a címe a Népszava pénteki cikkének, amelyben arról volt szó, hogy a Magyar Művészeti Akadémiával szemben kritikus, sok esetben minimális nyugdíjból élő művészeket morális dilemma állítja a kormány: művészjáradékot kaphat minden 65. évét betöltött, magasabb elismerésben részesült művész, de csak ha kérelmezi a pénzt az MMA-tól.

Az Akadémia legitimálását jelenti és árulóvá tesz a kérelmezés, vagy csak adminisztráció, és nem áll a hatalom mellé az, aki megteszi? Erre a kérdésre jó választ aligha lehet adni, és ez csak egy az olyan morális és egyben a létfenntartást érintő helyzetek közül, amelyekbe a hatalom sokszor nem is látványosan belevezeti az embert. A (politikai) hatalomnak ehhez nem kell diktatúrának lennie: amikor egy döntés esetében valamifelé hatalom áll a másik oldalon, az mindig egyenlőtlen helyzetet jelent. De a személyes mozgástér annál nagyobb és a morális teher annál kisebb, minél kevésbé elnyomó az adott hatalom.

Kevesen vannak olyanok, akik a hasonló helyzeteket egész életükben elkerülik. Kompromisszumot kötünk azért, hogy megmaradjon a munkánk. Racionális érveket sorakoztatunk fel igazságtalan helyzetek elfogadáskor, hogy felmenthessük magunkat. Kettős könyvelést vezetünk, magunkkal szemben is ügyeskedünk. Ki ítélkezhet így a másik döntése fölött? Kompromittálódnak, érvénytelenednek-e az ellenállás formái, ha közben elfogadom a hatalom pénzét, könnyítéseit, ajánlatait, amikre amúgy szükségem van, mert be kell fizetni a számlákat, az albérletet, el kell tartani a gyereket?

Lehetnek kényszerítő körülmények (virtuális és szélsőséges az a helyzet, amikor nincsenek), de valaki nem csupán áldozat, kényszerpályán. Ha elfogadjuk és támadjuk a rendszert egyszerre, akkor valamilyen szinten fenn is tartjuk. De az arányok fontosak. Több irányban, több közösségben cselekszünk többféle körülmény szerint, és a saját kis közösségeken belül minden esetben van lehetőség a hatalmat ellensúlyozó cselekvésre. Ha ezeket nem használjuk ki, akkor van igazán baj.

2018.01.22 07:08

Távkonfrontáció Lázár és Márki-Zay között: abcúgozás és mozgalom

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:11

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Rendezvény és ellenrendezvény satujában ünnepelt Hódmezővásárhely: a politikai ring egyik sarkában a regnáló polgármester, Márki-Zay Péter beszélgetett ellenzéki közéleti figurákkal, míg a másik sarokban Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője, jelenlegi dohánybiztos szólt be Márki-Zaynak egy díjátadón. "Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak" - üzente Lázár.
A dohánybiztos azután ragadta magához a szót, hogy egy idős orvosházaspár megkapta az idén alapított Boldog Gizella díjat, írja a hvg.hu. Az exminiszter az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához való csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó kontinens megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is jobb hely legyen,  Lázár szerint a meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása (értsd: Vásárhely esetében ez a polgármesteri poszt hiányát jeleni) nélkül sem tértek le a Szent István kijelölte útról. A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése. A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne. Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.
2018.08.20 11:11
Frissítve: 2018.08.20 15:16

Hét tonna tűzijáték borítja fénybe Budapestet

Publikálás dátuma
2018.08.20 10:44
Tűzijáték 2017. augusztus 20-án, Budapesten
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Két hónapig dolgoztak a produkción az augusztus 20-ai tűzijáték szervezői: 21 ezer látványos fényeffekt robban hétfőn este a főváros felett.
Hatvan ember majdnem kéthavi munkája zárul ma este kilenc órakor. Ekkor indítják Budapesten a hagyományos augusztus 20-ai tűzijátékot, az időjárás pedig kifejezetten kedvez az ünneplésnek - írja összefoglalójában az atv.hu.
A pirotechnikai show több szempontból is a legek gyűjteménye lesz: összesen hét tonna tűzijáték – ebből 2500 kilónyi robbanóanyag – repül hétfőn este a a levegőbe.
A fényjátékban a magyar trikolór színei és az arany dominálnak, a 21 ezer effekt pedig különféle virágformákat, fűzfa ligetet formáz majd, de kirajzolódik majd arany színnel a korona is.
a technikusok annyi kábelt használtak fel, hogy az gond nélkül lefedné a Budapest-Hatvan távolságot.

Nézelődni jó lesz, utazni kevésbé

2018.08.20 10:44