Kettős könyvelés

Nem mindegy, hogy ki adja a pénzt? Ez volt a címe a Népszava pénteki cikkének, amelyben arról volt szó, hogy a Magyar Művészeti Akadémiával szemben kritikus, sok esetben minimális nyugdíjból élő művészeket morális dilemma állítja a kormány: művészjáradékot kaphat minden 65. évét betöltött, magasabb elismerésben részesült művész, de csak ha kérelmezi a pénzt az MMA-tól.

Az Akadémia legitimálását jelenti és árulóvá tesz a kérelmezés, vagy csak adminisztráció, és nem áll a hatalom mellé az, aki megteszi? Erre a kérdésre jó választ aligha lehet adni, és ez csak egy az olyan morális és egyben a létfenntartást érintő helyzetek közül, amelyekbe a hatalom sokszor nem is látványosan belevezeti az embert. A (politikai) hatalomnak ehhez nem kell diktatúrának lennie: amikor egy döntés esetében valamifelé hatalom áll a másik oldalon, az mindig egyenlőtlen helyzetet jelent. De a személyes mozgástér annál nagyobb és a morális teher annál kisebb, minél kevésbé elnyomó az adott hatalom.

Kevesen vannak olyanok, akik a hasonló helyzeteket egész életükben elkerülik. Kompromisszumot kötünk azért, hogy megmaradjon a munkánk. Racionális érveket sorakoztatunk fel igazságtalan helyzetek elfogadáskor, hogy felmenthessük magunkat. Kettős könyvelést vezetünk, magunkkal szemben is ügyeskedünk. Ki ítélkezhet így a másik döntése fölött? Kompromittálódnak, érvénytelenednek-e az ellenállás formái, ha közben elfogadom a hatalom pénzét, könnyítéseit, ajánlatait, amikre amúgy szükségem van, mert be kell fizetni a számlákat, az albérletet, el kell tartani a gyereket?

Lehetnek kényszerítő körülmények (virtuális és szélsőséges az a helyzet, amikor nincsenek), de valaki nem csupán áldozat, kényszerpályán. Ha elfogadjuk és támadjuk a rendszert egyszerre, akkor valamilyen szinten fenn is tartjuk. De az arányok fontosak. Több irányban, több közösségben cselekszünk többféle körülmény szerint, és a saját kis közösségeken belül minden esetben van lehetőség a hatalmat ellensúlyozó cselekvésre. Ha ezeket nem használjuk ki, akkor van igazán baj.

2018.01.22 07:08

Megint lecsapott az ÁSZ: csak egy napig örülhetett a Momentum és a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:05

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Újra felfüggeszti a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatását az Állami Számvevőszék – közölte a szervezet.
A döntés annak fényében meglepő, hogy tegnap az ÁSZ még azt válaszolta lapunknak, hogy mivel biztosította a két ellenzéki párt az elérhetőségét, feloldják a tilalmat, és újra kapnak majd pénzt. Ehhez képest szerdán már a két párt kampánypénzeinek ellenőrzései kapcsán találtak problémákat az ÁSZ ellenőrei. A Párbeszéd – az ÁSZ szerint – „a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát”. Míg a Momentumnak járó költségvetési támogatás felhasználás „nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható.” 
Szerző
2019.01.16 15:05
Frissítve: 2019.01.16 15:06

Kora tavaszias időt hoz a csütörtök

Publikálás dátuma
2019.01.16 14:38
Illusztráció
Fotó: AFP/
Akár 13 fokot is mérhetünk. Öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd miatt.
Nyugat, délnyugat felől egyre enyhébb, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik térségünk fölé, és tovább erősödik a nappali felmelegedés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Csütörtökön, északon a köd a legtöbb helyen feloszlik, és ott is változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a délutáni óráktól észak felől megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól, estétől egyre több helyen várható eső, záporeső, és többfelé megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 13, az északkeleti megyékben a tartósabban ködös tájakon 2 és 8 fok között alakul. A tartós, sűrű köd miatt a fővárosra és PestBorsod-Abaúj-Zemplén, HevesKomárom-Esztergom, valamint Nógrád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Pénteken kezdetben borult lesz az ég és délelőttig sokfelé várható eső, a Dunántúlon havas eső, a magasabb részein helyenként havazás is. A déli óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet, és a csapadék – amely a vége felé már többfelé válthat havas esőre, hóra – kelet és dél felé szorul. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 2 és 6 fok között várható.
Szombaton többnyire fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, majd délután délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúl déli felén elszórtan havazás, hószállingózás várható. A keleties szél többfelé élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között valószínű.
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, főként délen és keleten szórványosan számíthatunk havazásra, hószállingózásra is. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.
2019.01.16 14:38
Frissítve: 2019.01.16 14:49