Brit aggodalmak: háborúra készülhet Moszkva

Publikálás dátuma
2018.01.23 10:47
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Meglepetésszerűen rohanhatják le a NATO-t, nyilatkozta a brit hadsereg parancsnoka, tudósít az Euronews.

A brit hadsereg parancsnoka, Sir Nick Carter szerint a nagyszabású hadászati fejlesztések arra utalnak, hogy Moszkva háborúra készül. Bár a NATO jelenleg még vissza tudna verni egy orosz támadást, szerinte a jövőben Nagy-Britannia csak úgy védheti meg magát, ha lépést tart Moszkva fegyverkezési költéseivel.

Hétfői sajtótájékoztatójában elmondta, Szíriában már bebizonyosodott, az orosz hadsereg akár 1500 kilométerről is képes rakétatámadások végrehajtására. Kiberhadserege pedig rendszeresen támad nyugati szervereket.

„Azt gondolom, hogy egy konfliktus esetén az oroszok sokkal előbb indítanának támadást mint mi, és nem is számítanánk rá” - fogalmazott Carter. Azt is elmondta, Moszkva a NATO kollektív védelemről szóló cikkelyét felhasználhatja arra, hogy lekösse valahol a nyugati haderőket, míg aztán lerohanja Európát. „Ennek nem szabad bedőlni”, tette hozzá, emlékeztetve arra is, az orosz hadsereg több hadgyakorlaton szimulálta már Európai Uniós országok lerohanását.

A londoni kormány szerint Carter mindössze azért tette apokaliptikus nyilatkozatát, hogy biztosítsa a biztonsági kiadások helyzetét a költségvetésben.

Szerző
2018.01.23 10:47

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29