Erős földrengés Alaszkánál, cunamiriadót rendeltek el

Publikálás dátuma
2018.01.23. 13:11
Illusztráció: AFP
Erős, a Richter-skála szerinti 7,9-es, egyes források szerint 8,2-es erősségű mértek Alaszka déli partjainál, cunamiriadót is elrendeltek. 

Az amerikai geológiai központ jelentései szerint a rengés epicentruma Kodiaktól 300 kilométerre délkeletre és 10 kilométer mélyen volt. A BBC szerint 7,9, míg a CNN információi szerint 8,2 volt a földmozgás Richter-skála szerinti erőssége. A várost evakuálták.  A helybeliek beszámolója szerint a rengést nagyjából egy percig lehetett érezni. Az ATV a CNN-re hivatkozva azonban azt írja, egy halász a hajóján percekig észlelte a rázkódást.

Fotó: NWS Tsunami Alerts/Twitter

Fotó: NWS Tsunami Alerts/Twitter

A földrengés miatt cunamiriadót adtak ki, Alaszka déli és délkeleti részére, Kanada nyugati államára, illetve az USA három államára, Washingtonra, Oregonra és Kaliforniára is, valamint Hawaii szigetére. A lakosságot arra kérik, keressenek menedéket lehetőleg magasan fekvő területeken - írja a BBC.

Szerző

Örülnek az extrém fagynak a gyerekek

Publikálás dátuma
2018.01.23. 11:50
AFP fotó
A rendkívüli hideg miatt Oroszország nyolc régiójában, 1500 iskolában szünetel a tanítás, és csaknem 400 ezer iskolás tért át a távoktatásra - közölte kedden a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma.

A "szociális védelemben nem részesülő" lakosság számára az ország 21 távol-keleti, szibériai és uráli régiójában - ahol a napi középhőmérséklet mínusz 56 fokra süllyedt - 166 menedéket alakítottak ki, több mint hétezer fős befogadóképességgel. Emellett 64 mobil és 1363 kitelepült melegedő és étkező működik.

A legnehezebben járható és a legveszélyesebb autóútszakaszokon 133 operatív csoport teljesít szolgálatot. Az elmúlt nap leforgása alatt több mint 290 helyközi buszjáratot töröltek az Altaji területen, Novoszibirszk, Omszk és Tomszk megyében, valamint a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben. A vonatok ugyanakkor menetrendszerűen közlekednek, a vasútvonalak folyamatos ellenőrzése mellett. A vészhelyzetek elhárítására 124 ezer ember és 40 ezer munkagép készült fel. Közülük 12 ezer ember a rendkívüli helyzetek minisztériumának állományához tartozik. (MTI)

Szerző

Gázszivárgás miatt zártak le egy környéket Londonban

Publikálás dátuma
2018.01.23. 11:49
Charing Cross, a gázszivárgás által érintett környék. A kép illusztráció. Fotó: Manuel Cohen/AFP
Több, mint 1400 embert evakuáltak kedd hajnalban.

Kedd reggelre zárták le a londoni Trafalgar tér közelében lévő Charing Cross metróállomás környékét, értesült az Euronews. A biztonsági intézkedést azzal indokolták, hogy gázszivárgás történt.

A tűzoltókat hajnali két órakor riasztották (magyar idő szerint hajnali háromkor), akik kiérkezésük után nagy mennyiségű földgázt mértek a levegőben. A rendőrség ekkor zárta le a környéket. Több szállodát és egy szórakozóhelyet is kiürítettek, összesen 1400 embert érintett az intézkedés.

A környéket addig tartják lezárva, míg a tűzoltóság meg nem oldják a gázszivárgás problémáját.

Szerző