Előfizetés

Vizsgálóbizottságot eresztenének Tiborczra

Publikálás dátuma
2018.01.23. 17:03
Orbán és veje Forrás: Facebook
Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását fontolgatja az MSZP az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésének ismeretében. A szervezet a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. közbeszerzéses közvilágítási munkálatai nyomán a szabálytalanságok és csalás gyanúja miatt 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását is javasolta. A cég 2011-15 között elnyert 35 közbeszerzése kapcsán a Pest Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást.  

– Az ügyészségben nem bízunk – jelentette ki MSZP-s forrásunk, és utalt rá, volt már korábban is nyomozás, ami aztán bizonyára politikai okok miatt hamar elhalt. Most viszont a Tiborcz-ügyben a büntetőeljárás megindítása mellett a kormánynak azonnal el kellett volna rendelnie a közbeszerzéssel kapcsolatos vizsgálatot. A legmagasabb szintű politikai következtetések levonása az Országgyűlés hatáskörébe tartoznának, itt parlamenti vizsgálóbizottság – vagy a kampányra való tekintettel legalább a gazdasági bizottság – előtt kellene megvilágítani az Orbán-rendszert lényegét remekül leíró ügyet.

Ahhoz, hogy parlamenti vizsgálóbizottság összehívását kezdeményezzék, szükség volna a teljes OLAF-jelentésre. Lázár János hetek óta nyilvánosságra hozhatná, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tett ilyet, mondván: ehhez az OLAF engedélyére lenne szükség. A 4-es metró visszásságait taglaló jelentésnél – pontosabban kiszivárogtatásánál – Lázár és a kormány nem adott ennyit az „iratkezelés szabályaira”.

Most viszont Lázár hetek óta fegyelmezetten ül a jelentésen – miközben építi a menekülőutat. Kapásból deklarálta, hogy az EU és Magyarország közötti megállapodást a közvilágítás fejlesztéséről még a Bajnai-kormány idején kötötték; az Elios végezte például Hódmezővásárhelyen 2009-ben a felújítást (ahol Lázár volt a polgármester). Másrészt a kormánnyal lojális sajtó azt hangsúlyozza, hogy 2012 februárjától 2013 júliusáig a Közgép (azaz Simicska Lajos) volt az Elios többségi tulajdonosa. Azt Lázár már nem ecsetelte, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István 2009-től 2015-ig mindvégig igazgatósági tag volt. Az OLAF által kifogásolt időszakban (2011 és 15 között) pedig a dokumentumok tanúsága szerint összejátszott egy zárt cégháló szereplőivel.

A 2009-es hódmezővásárhelyi beruházás azért is érdekes, mert ez lett az Elios aduásza. Később, amikor LED-es közvilágítás-korszerűsítési ajánlatokat kértek a pályázó önkormányzatok, többnyire olyanok jelentkezhettek jó eséllyel, akik végeztek már ilyet máshol. Az Elios előnye bele volt kalibrálva a pályázatokba.

Az Elios sikerében fontos szerepet játszhatott az is – írta a Direkt36 –, hogy Tiborcz István üzlettársának és barátjának, Hamar Endrének a cége készítette elő több városban a pályázatokat. Hamar 2014 április végéig az Eliosnak is résztulajdonosa volt, egészen addig, amíg Tiborcz István át nem vette tőle a részesedését. Két közbeszerzést azonban még úgy nyert el az Elios, hogy Hamar egyszerre volt jelen az Elios-ban és a pályázatokat előkészítő cégben is.

Tiborcz neve egy rejtélyes hangfelvételen bukkant fel először 2012-ben, a trafikmutyit is kirobbantó későbbi LMP-s képviselő, Hadházy Ákos készítette. A szekszárdi honatyák még semmit sem tudtak arról, hogy a városban közvilágítás-korszerűsítésre lesz lehetőség, de az Elios már ugrásra készen állt. És úgy adott valaki ajánlatot telefonon Horváth István polgármesternek, hogy az állam még ki sem írta a pályázatot. A különös beszélgetés felvétele itt hallgatható meg.

Hasonló dolog történt Zalaegerszegen is, ahol egymilliárdos beruházás keretében cserélték ki a régi izzólámpákat LED-esekre. De utána panaszáradat vette kezdetét, mert a gyalogosok nem láttak a járdán, és egy csomó helyen külön költségen plusz lámpákat kellett felszerelni. Balaicz Zoltán polgármester egy levélben arról írt, hogy "a tervezéskor nem végezték el a megfelelő vizsgálatokat", helyette megelégedtek azzal, hogy az új közvilágításról kikérjék olyan fideszes önkormányzatok véleményét, ahol az Elios Zrt. már dolgozott. Kritikus vélemény természetesen nem érkezett.

A "zajos" zalaegerszegi beruházás során az Elios elismerte, hogy a város több pontján a világítás nem érte el a korszerűsítés előtti értékeket. A cégből Tiborcz akkor szállt ki, amikor a 2014-es forgalom után az Elios 470 millió forintos osztalékot fizetett a tulajdonosoknak – írta akkor az Index. A 3,5 milliárd forintos bevételből 2,9 milliárdot hoztak az állami és önkormányzati megrendelések.

Újabb pártokat vett nyilvántartásba az NBV

Publikálás dátuma
2018.01.23. 16:24
Népszava illusztráció.
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - közölte az MTI.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, amelynek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB a múlt héten már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 28 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül négyet.

A testület keddi ülésén további nyolc pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt (ÉBMP), Magyarországi Cigánypárt (MCP), Minden Szegényért Párt (MISZEP), Jóléti Magyarországot Párt (JMP), Modern Magyarország Mozgalom Párt, Elégedetlenek Pártja (EP), Haladó Magyarországért Párt (HAM), Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM).

Nyilvántartásba vették továbbá a nemzetiségi önkormányzatok közül az Országos Roma Önkormányzatot.

A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

A Soros-terv cechét a kormány állja

Publikálás dátuma
2018.01.23. 16:12
Fotó: Tóth Gergő
Még csak kedd van, de a héten másodszor bukik le a kormány: 2016-ban 700 milliót költött a „Soros-tervre”.

Mint megírtuk, akár a Belügyminisztérium is illegális menekültsegítőnek minősíthető az új Stop, Soros! törvénycsomag alapján: 2015-ben 82 milliót, 2016-ban több mint 700 millió forint pályázati pénzt osztott szét menekülteket segítő szervezetek közt a kormány.

A Magyar Nemzet szerint egy kifejezetten „sorosistának” bélyegzett egyesületnek is jutott 80 millió forint. A civiltörvény alapján „külföldről támogatott civil szervezetként” számon tartott Menedék Migránsokat Segítő Egyesületről van szó. A listán különben olyan más, "gyanús elemekkel" szerepel együtt, mint a Magyar Vöröskereszt vagy épp a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A civiltörvény törvényességét – mint azt itt megírtuk – már tárgyalja az Alkotmánybíróság.

Ami a Menedék Egyesületet illeti, már több, mint 20 éve működik. Nagyrészt a már Magyarországon élő külföldiek beilleszkedését segítik munkájukkal. Működésüknek csak kisebb részét teszi ki, hogy menekültekkel foglalkoznak. A szervezet a Nyílt Társadalom Alapítványtól 5,5 millió forint támogatást kapott. Akit bővebben érdekelnek a Menedék Egyesület projektjei és azok forrásai, a honlapjukon megtalálja mindet.

Az említett állami támogatást különben a Belügyminisztérium a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon (MMIA) keresztül juttatta el a civileknek. Az MMIA-s pénzek 75 százalékát az Európai Unió fizeti. És az uniós támogatás nagy részét – úgy 500 millió forintot – állami intézmények kapják.

Korábban azt is megírtuk, a kormány nem tud elszámolni 1300 menekült befogadásával sem. Menekültek számára a fővárosnak lakhatást segítő titkos programja is van. Mégis, mindezek ellenére a Fidesz-kormány milliárdokat költ azoknak a civileknek a megbélyegzésére, akik ugyanezeknek az embereknek segítenének.