Vizsgálóbizottságot eresztenének Tiborczra

Publikálás dátuma
2018.01.23 17:03
Orbán és veje Forrás: Facebook
Fotó: /
Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását fontolgatja az MSZP az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésének ismeretében. A szervezet a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. közbeszerzéses közvilágítási munkálatai nyomán a szabálytalanságok és csalás gyanúja miatt 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását is javasolta. A cég 2011-15 között elnyert 35 közbeszerzése kapcsán a Pest Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást.  

– Az ügyészségben nem bízunk – jelentette ki MSZP-s forrásunk, és utalt rá, volt már korábban is nyomozás, ami aztán bizonyára politikai okok miatt hamar elhalt. Most viszont a Tiborcz-ügyben a büntetőeljárás megindítása mellett a kormánynak azonnal el kellett volna rendelnie a közbeszerzéssel kapcsolatos vizsgálatot. A legmagasabb szintű politikai következtetések levonása az Országgyűlés hatáskörébe tartoznának, itt parlamenti vizsgálóbizottság – vagy a kampányra való tekintettel legalább a gazdasági bizottság – előtt kellene megvilágítani az Orbán-rendszert lényegét remekül leíró ügyet.

Ahhoz, hogy parlamenti vizsgálóbizottság összehívását kezdeményezzék, szükség volna a teljes OLAF-jelentésre. Lázár János hetek óta nyilvánosságra hozhatná, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tett ilyet, mondván: ehhez az OLAF engedélyére lenne szükség. A 4-es metró visszásságait taglaló jelentésnél – pontosabban kiszivárogtatásánál – Lázár és a kormány nem adott ennyit az „iratkezelés szabályaira”.

Most viszont Lázár hetek óta fegyelmezetten ül a jelentésen – miközben építi a menekülőutat. Kapásból deklarálta, hogy az EU és Magyarország közötti megállapodást a közvilágítás fejlesztéséről még a Bajnai-kormány idején kötötték; az Elios végezte például Hódmezővásárhelyen 2009-ben a felújítást (ahol Lázár volt a polgármester). Másrészt a kormánnyal lojális sajtó azt hangsúlyozza, hogy 2012 februárjától 2013 júliusáig a Közgép (azaz Simicska Lajos) volt az Elios többségi tulajdonosa. Azt Lázár már nem ecsetelte, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István 2009-től 2015-ig mindvégig igazgatósági tag volt. Az OLAF által kifogásolt időszakban (2011 és 15 között) pedig a dokumentumok tanúsága szerint összejátszott egy zárt cégháló szereplőivel.

A 2009-es hódmezővásárhelyi beruházás azért is érdekes, mert ez lett az Elios aduásza. Később, amikor LED-es közvilágítás-korszerűsítési ajánlatokat kértek a pályázó önkormányzatok, többnyire olyanok jelentkezhettek jó eséllyel, akik végeztek már ilyet máshol. Az Elios előnye bele volt kalibrálva a pályázatokba.

Az Elios sikerében fontos szerepet játszhatott az is – írta a Direkt36 –, hogy Tiborcz István üzlettársának és barátjának, Hamar Endrének a cége készítette elő több városban a pályázatokat. Hamar 2014 április végéig az Eliosnak is résztulajdonosa volt, egészen addig, amíg Tiborcz István át nem vette tőle a részesedését. Két közbeszerzést azonban még úgy nyert el az Elios, hogy Hamar egyszerre volt jelen az Elios-ban és a pályázatokat előkészítő cégben is.

Tiborcz neve egy rejtélyes hangfelvételen bukkant fel először 2012-ben, a trafikmutyit is kirobbantó későbbi LMP-s képviselő, Hadházy Ákos készítette. A szekszárdi honatyák még semmit sem tudtak arról, hogy a városban közvilágítás-korszerűsítésre lesz lehetőség, de az Elios már ugrásra készen állt. És úgy adott valaki ajánlatot telefonon Horváth István polgármesternek, hogy az állam még ki sem írta a pályázatot. A különös beszélgetés felvétele itt hallgatható meg.

Hasonló dolog történt Zalaegerszegen is, ahol egymilliárdos beruházás keretében cserélték ki a régi izzólámpákat LED-esekre. De utána panaszáradat vette kezdetét, mert a gyalogosok nem láttak a járdán, és egy csomó helyen külön költségen plusz lámpákat kellett felszerelni. Balaicz Zoltán polgármester egy levélben arról írt, hogy "a tervezéskor nem végezték el a megfelelő vizsgálatokat", helyette megelégedtek azzal, hogy az új közvilágításról kikérjék olyan fideszes önkormányzatok véleményét, ahol az Elios Zrt. már dolgozott. Kritikus vélemény természetesen nem érkezett.

A "zajos" zalaegerszegi beruházás során az Elios elismerte, hogy a város több pontján a világítás nem érte el a korszerűsítés előtti értékeket. A cégből Tiborcz akkor szállt ki, amikor a 2014-es forgalom után az Elios 470 millió forintos osztalékot fizetett a tulajdonosoknak – írta akkor az Index. A 3,5 milliárd forintos bevételből 2,9 milliárdot hoztak az állami és önkormányzati megrendelések.

Szerző
2018.01.23 17:03

Gender-ügy: közzétette a CEU a Magyar Rektori Konferenciának írt válaszát

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:30

Fotó: Népszava/
A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, ráadásul hamis érvekre hivatkozva tenné ezt a kormány.
Közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban - írja a hvg.hu.
A Társadalmi Nemek Tudománya képzést következetlenül, több irányból támadja a kormánykommunikáció - ezek egyike, hogy a Fidesz képzeletében létező gazdaságban ez nem egy "hasznos" tudás. Semjén Zsolt például még hétfőn nyilatkozta: "senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell".
A CEU a levélben hangsúlyozza, hogy ez egyszerűen nem igaz. Mint írják:
"A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot".
Emellett tényszerű tévedésen is kapták az EMMI-t és az Igazságügyi Minisztériumot. Ezek előterjesztésükben azt írták, az egyetem évi 1-4 diákot vesz fel a szakra; holott az évi átlag 16, és gyakorlatilag lemorzsolódás sincs a hallgatók között.
Témák
genderCEU
2018.08.16 20:30

Milliárdos visszaélést gyanít Hadházy

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:12

Fotó: /
Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a független képviselő, ugyanis egy határozatból kiderült, hogy a BKK olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárdos plusz megrendelést, amit egyszer már kifizetett.
Feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt Hadházy Ákos független képviselő, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly év végi határozatából kiderült, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) olyan szolgáltatásért adott 2,5 milliárd forintnyi plusz megrendelést a T-Systemsnek, amiért egyszer már fizetett a közcég.
A BKK még 2013 őszén kötött szerződést a T-Systemsszel, utóbbi azt vállalta, hogy jegykiadó automaták telepít 5,5 milliárd forintért. 2017 őszén azonban arra hivatkozva, hogy „rongálás” során sorozatosan eltömítődtek az automaták, szerződést módosítottak az automaták gyors megjavítása érdekében: legfeljebb 2,5 milliárddal megemelve a szerződéses keretösszeget. Azonban a döntőbizottság szerint ez jogszerűtlen volt, mivel a T-Systemsnek az eredeti szerződés alapján eleve a lehető leggyorsabban el kellene hárítani az ilyen jellegű "üzemzavarokat". Sajátos körülmény, hogy a BKK éppen néhány héttel azután volt ilyen gáláns a céggel, hogy az súlyos presztízsveszteséget okozott a közcégnek: tavaly nyáron ugyanis súlyos biztonsági problémák miatt bedőlt a T-Systems-nek a BKK számára fejlesztett online jegy-és bérleteladási szolgáltatása. Hadháy éppenséggel azt gyanítja: így kárpótolták a céget a jegyeladások elmaradt hasznáért. Mint emlékezetes, tavaly nyáron az úszó vb nyitányára időzített online jegyrendszer egy hét után lebénult, közben több ezer vásárló privát adatai kerültek ki a hálózatból. A BKK webshopja azóta sem működik. Bár az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálódott, a rendőrök sajátos módon arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, mivel a BKK csak bérleti díjat fizetett volna a T-Systemsnek az online szolgáltatásért, ám mivel az online jegyeladó rendszer beszakadt, végül nem is utalt át pénzt a cégnek. Azaz: senkit sem ért kár. Hadházy szerint azonban az indoklás sántít, a hatóságok ismét csak a korrupciót mosdatják: a közbeszerzési döntőbizottság ezt a beszerzést is jogsértőnek látta, ezért 80 millió forintra büntette a BKK-t, azaz nagyon is kár érte a közösséget. Az viszont a képviselő szerint megdöbbentő, hogy a rendőröknek nem szúrt szemet a T-Systems-szerződés (döntőbizottság által is jogsértőnek talált) 2,5 milliárdos módosítása sem. Az online jegy-és bérlet rendszer kialakítása és a T-Systemsnek plusz milliárdokat hozó beszerzés is ugyanannak a kontraktusnak a része, azaz: szerintük a rendőröknek látniuk kellett a mutyit.

2,4 milliárdból újítják meg a kisföldalattit

A Főmterv Zrt tervezheti meg az M1-es metró fejlesztését, és a cég faladata a szükséges engedélyek megszerzése is. Minderre, a BKK 2,49 milliárd forintot szán. A teljes, öt kilométeres szakasz fejlesztését három ütemre osztották, így az elsőben felújítanák a meglévő vonalat, illetve meghosszabbítanák a Vigadó térig, a másodikban a Kassai térig (amihez meg kellen nyújtani a 3-as villamos jelenlegi pályáját is) bővítenék a pályát, végül pedig a XV. kerületi Marcheggi hídi csomópontig vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

2018.08.16 20:12