Szita Károly ellen tüntettek Kaposváron

Publikálás dátuma
2018.01.23 19:17
Forrás: Együtt
Fotó: /

A kaposvári belvárosban, a Szivárvány Kultúrpalotába érkezők érdeklődve nézték a feliratot, mely mögött úgy kéttucatnyian tartották a magasba tábláikat. A bámészkodók közül néhányan beszólogattak az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik és a Momentum tagjaiból, szimpatizánsaiból álló demonstráló csoportnak, mely kedd délutánra, a városnapi ünnepi közgyűlés elé időzítette a Szita Károly-ellenes tüntetést.

„Szégyelld magad, Szita Károly!” – tette egyértelművé a demonstráció lényegét a molinó, a tüntetők szerint ugyanis a somogyi megyeszékhely polgármestere szégyent hozott a városra és lakóira, amikor a közelmúltban a budapesti Bálnába hívott össze településvezetőket, akiket a menekültek és a civil szervezetek elleni közös fellépésre biztatott.

- Akkor is lenne mit szégyellnie Kaposvár kétes múltú polgármesterének, ha eltekintenénk kommunista állambiztonsági múltjától – mondta első felszólalóként a demonstráció szervezője, Kerepesi Tibor, az Együtt kaposvári képviselőjelöltje. – Csak a közelmúltból itt a városba tervezett gumiégető ügye, vagy az erdőszélre kiszállíttatott színházi hulladéké, hogy a dunántúli megyeszékhelyek közül egyedül Kaposvár szorult állami segélyre tavaly. Ebből is látszik, hogy Patyomkin-várost épített. A Bálnában azonban városvezetőből pártkatonává változott, ráadásul hazudott, hiszen kiderült, a kormány csak az elmúlt évben 1300 oltalmazottat fogadott be, három esztendő alatt pedig háromezret. A belügyminiszter pedig elismerte, nem tud róla, hogy Soros György vagy az általa támogatott civil szervezetek szerveznék a menekültek betelepítését.

Kerepesi Tibor szerint gyűlöletkeltés helyett Szita Károlynak Kaposvár problémáival kellene foglalkoznia, például valós gazdasági intézkedéseket kidolgoznia, hiszen erre kapott felhatalmazást a választóktól.

- Krakus ügynök már a kommunistákat is ugyanúgy kiszolgálta, mint Orbán Viktor rendszerét – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke, aki szerint általános panasz Kaposváron, hogy a város helyben jár, nem véletlen, hogy az elmúlt években 15 ezren költöztek el a településről.

- Szégyelljék magukat! – kiabálta ekkor közbe a tüntetést végig hangosan kommentáló fél tucat nyugdíjas egyike. – Hazaárulók! Az ilyenek miatt csonkították meg az országot.

Amikor idáig ért, éppen elhangzott a demonstráció utolsó mondata: A sötétség nem tart örökké…

Sorosozó ünnepi beszéd
Szita Károly az ünnepi közgyűlésen elmondott beszédében is szóba hozta a menekültkérdést és Soros Györgyöt.
- Láthatjuk az almát körtének, a kiszipolyozót adakozónak, az inváziót menekültkérdésnek, miközben tudva tudjuk, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Ilyenkor fontos emlékezni az ősök bölcsességére: jobb megelőzni a bajt, mint utólag kétségbe esve menteni a menthetőt. Mert bizony, könnyen meglehet, hogy arra már nem lesz módunk – hangsúlyozta a városvezető.

2018.01.23 19:17

Befújtak valamit egy kormányablakba, az emberek köhögni kezdtek

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:27
illusztráció
Fotó: Népszava/
Az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületéhez a katasztrófavédelmet is kihívták, de mindenki megúszta a történteket.
Befújtak valamit az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületébe.  helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatott bennünket, hogy a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. A 24.hu-nak egy helyszínen tartózkodó olvasója elmondta, a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. "Annyit mondtak, hogy az ügyfélfogadás elmarad és kérdezték, hogy rosszul van-e valaki. Sokan köhögtek, de senki nem jelentkezett, az emberek elindultak haza" - idézi olvasóját a portál.

A 24.hu megkereste az ügyben a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Kolozsi Péter főhadnagy pedig elmondta: "bennünket azért hívtak ki, mert szúró szagot éreztek és köhögtek. A helyszínre érkező kollégáink hatvan embert kísértek ki az épületből. Mindannyian sérülés nélkül megúszták a történteket. A biztonság kedvéért helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. Méréseket végeztünk, de nem találtunk veszélyes anyagot a levegőben."
2019.01.16 18:27

Az MTA nem szeretné kutatói ösztöndíjakból fizetni a villanyszámlát

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:25
MTA-székház - illusztráció
Fotó: Népszava/
Cáfolja az Akadémia, hogy elegendő forrást kaptak volna Palkovics tárcájától az idei évre – a minisztérium által emlegetett összegeket ugyanis kutatók díjazására és hazacsábítására szánják.
Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium állítása, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt – írja az Akadémia, válaszként az ITM keddi közleményére.
A tárca  ugyanis azt fejtegette, hogy a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosítottak az idei feladatok ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, vagyis ösztöndíjakra szánták - hangsúlyozza az Akadémia.
Az MTA szerint az említett források – amiket például a legjobb magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó Lendület programra szánnak– csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja, a kutatóintézet-hálózat jelenleg is zajló átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül.
Mint hozzáteszik, a feltételes közbeszerzés sem oldja meg a kutatóközpontok problémáit, mert a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, és igen korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatok tekintetében. Az MTA arra is rámutat, hogy
Palkovics tárcájának 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék.
Ezt pedig  avonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre kérte a minisztert számos alkalommal az MTA vezetése,elnöksége, közgyűlése, sőt a miniszter által delegált hét, a kutatóhálózat átvilágításának módszertanát meghatározó, paritásos MTA elnöki bizottsági tag is.
2019.01.16 18:25
Frissítve: 2019.01.16 18:33