Nem lesz cseh elnökcsere

Publikálás dátuma
2018.01.28 15:29
FOTÓ: RADEK MICA / AFP
Fotó: /
További öt évig Csehország elnöke lesz az öntörvényű államfő, aki azt ígérte, kevésbé lesz arrogáns, és nagyobb megértést tanúsít politikai ellenfeleivel szemben.

Nem egészen három százalékkal, több mint 150 ezer szavazattal előzte meg Milos Zeman, hivatalban lévő államfő kihívóját, Jirí Drahost a cseh elnökválasztás második fordulójában. Zeman 51,42, Drahos 48,57 százalékot szerzett. A megyék nagy részében is az államfő szerezte a több szavazatot, Drahos csak a fővárosban, a közép-csehországi, a libereci, valamint a hradec královéi megyében végzett az élen.

Zeman főhadiszállásán hatalmas üdvrivalgással fogadták, amikor a cseh állami televízió bejelentette: előnye már akkora, hogy nem veszítheti el a voksolást. Láthatóan nagy kő esett le támogatóinak szívéről. Pedig az előjelek nem feltétlenül azt mutatták, hogy Zeman a nagy esélyes. Az utolsó közvélemény-kutatás Drahos csekély előnyét mutatta, s arra lehetett számítani, hogy az első fordulónál magasabb részvétel is a Cseh Tudományos Akadémia volt elnökének kedvez.

A választási matematika, az előzetes jóslatok azonban nem váltak be. Zeman ismét bebizonyította, jól tud hajrázni. Győzelmét nagyban köszönhette az első, múlt kedden megrendezett televíziós vitának, amelyben jobban szerepelt ellenfelénél. Drahos hiába szerepelt sokkal jobban a csütörtöki második vitában, s bizonyult felkészültnek, a jelek szerint ez már nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze a bizonytalanokat arról: igenis alkalmas arra, hogy Csehország elnöke legyen a következő öt évben.

Zeman a két forduló között piszkos kampányt folytatott, s folyvást arról győzködte a közvéleményt, hogy Drahos be akarja engedni a bevándorlókat az országba. Különös, hogy a migránskérdés vált központi témává egy olyan államban, ahol alig él külföldi.

Zeman győzelmi beszédében azt közölte, a munkára fókuszál a következő öt évben, s továbbra is folyamatosan járja a vidéket. Ellenfelei azt rótták a szemére, hogy e vidéki vizitjeivel permanens kampányt folytatott. „Ígérem, ugyanúgy dolgozom majd, ahogyan azt eddig is tettem” – jelentette ki. Az újraválasztott elnök egyben ígéretet tett arra, hogy türelmesebb lesz azokkal szemben, akik más politikai véleményt képviselnek. Mint mondta, nem lesz annyira arrogáns, mint eddig.

Ami a további belpolitikai fejleményeket illeti, Zeman azt közölte, „több időt ad” Andrej Babisnak a kormányalakításra. Ezt azt jelenti, hogy a cseh belpolitikai bohózat, ahogy az várható volt, tovább folytatódik. Hiába nincs többsége a parlamentben a liberális populistának nevezett Babisnak, Zeman kitart mellette. Kérdés, mi van akkor, ha Babis kormánya másodszor sem tesz szert többségre a törvényhozásban, vajon Zeman harmadszor is őt bízza-e meg a kabinet életre hívásával.

Babis a Twitteren gratulált az elnöknek a választási győzelemhez. Örömét fejezte ki, hogy a személyét ért támadások „nem jártak sikerrel”. Elismerte a választási vereséget Jirí Drahos. Megköszönte az együttműködést és a támogatást minden segítőjének. Kampánystábjában érthető módon letörtség volt tapasztalható. Többen úgy vélték, rossz bizonyítványt állított ki magáról az ország.

Gratulált Zemannak a szélsőjobboldal Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű párt is, amely szerint a voksolással sikerült megvédeni Csehország szuverenitását, és ez segíti a közvetlen demokrácia felvirágoztatását. A Kalózpárt elnöke, Ivan Bartos közleménye már nem volt ennyire örömteli. Utalt arra, hogy mintegy kétmillióan a változásra szavaztak, és hogy Zeman folyamatosan feszegeti az alkotmány határait. Nem lenne szabad elfelejtkezni arról, hogy Csehország parlamentáris demokrácia - jegyezte meg.

2018.01.28 15:29

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07