Erőt mutat a német munkás - Egész napos sztrájk készül

Publikálás dátuma
2018.01.29 21:07
"Minden 11 percben magára marad egy munkásgyerek" - áll a molinón, az IG Metall január 24-i tüntetésén. Fotó: CARSTEN REHDER / D
Fotó: /

A legnagyobb német szakszervezet, a közel 3,9 millió munkást képviselő IG Metall szerdára szervezné a sztrájkot, közölte az MTI. Az eddigi pár órás sztrájkok helyett most 24 órás munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Ráadásul gördülő sztrájkról van szó: nem egyszerre, hanem üzemenként eltérő időpontokban tennék le a munkát, valamikor kedd estével, a műszak végével kezdve. A munkavállalói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) támogatásával működő kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln – IW) számításai szerint ez 62 millió euró, azaz 19,2 milliárd forint bevételkiesést is jelenthet.

A szakszervezet célja kiharcolni egy 6 százalékos béremelést, illetve azt elérni, hogy a több műszakban dolgozók, valamint a kisgyermekeket nevelő vagy idős hozzátartozók ellátásáról gondoskodó munkavállalók heti 28 órára csökkenthessék munkaidejük akár két évre, és az így kieső bérük egy részét pótolja a munkáltató. A munkaadók ezzel szemben csak 2% béremelést ajánlanak, egyszeri 200 eurós kifizetést, és a csökkentett helyett a heti 35 óránál hosszabb munkaidő vállalását segítenék inkább elő.

Ahogy Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke egy, a honlapjukon közzétett interjúban elmondta, mélyen csalódtak a munkáltatói oldal kompromisszumképtelenségében. Ötödik körben ültek tárgyalóasztalhoz a munkaadói oldallal, 16 órát tárgyaltak, mégsem jutottak egyezségre. Az IG Metall célja a tárgyalások folytatása, ehhez szükséges szerinte a sztrájk. Ha ezt megteszik, arra az esetre jogi fellépést is kilátásba helyeztek ellenük – ez Hofmann szerint a sztrájkjoguk korlátozásával lenne egyenértékű.

Németországban utoljára 2016-ban tartottak országos munkabeszüntetést.

Szerző
2018.01.29 21:07

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11