Előfizetés

Penészes "fitness" marhahúst akartak eladni a vásárlóknak - Videó

Publikálás dátuma
2018.01.30. 09:28
Forrás: Nébih videó
Egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító üzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését - olvasható a hivatal honlapján.

Az egység az általa gyártott termékek nyomon követhetőségét nem biztosította, a nyomon követési dokumentációt nem vezette. Az ellenőrzés során 66 tétel, kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg a hatóság, és elrendelte forgalomból kivonásukat és megsemmisítésüket. A forgalomból kivont tételek döntő többségükben nem voltak nyomon követhetőek, és az egységben jelentős mennyiségű, penészes, érlelés alatt lévő tételt találtak az ellenőrök. Az érlelés befejeztével a penészréteget eltávolították, majd a terméket értékesítésre csomagolták. Az eltávolított penészes részeket egy állatmenhely szállította el.

A nyomon követhetőség hiánya miatt a szakemberek elrendelték az egység által gyártott termékek forgalomból történő visszahívását. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - írja a hatóság.

Divat lett a lízingelés

A legjelentősebb európai lízingcégeknél tavaly 1,9 százalékkal növekedett a forgalom - ez derült ki a Leaseurope legfrissebb - nem végleges adatokon nyugvó - összesítéséből. Ugyanakkor a magyar piacon 2017-ben az első, a második és harmadik negyedévben sorrendben  23, 15, illetve 19 százalékkal nőtt, szeptember végén pedig meghaladta a 428 milliárd forintot. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta, a terven felüli növekedésben fontos szerepet játszott az, hogy a személyautóknál és a haszongépjárműveknél is nőtt a finanszírozott összeg.

Rekordot dönthet a használtautó piac

A 2018-as év új rekordot hozhat: a JóAutók.hu becslése szerint a belföldi használtautó átírások száma egészen 750 ezerig is emelkedhet. Tavaly ez a szám már elérte a 688 ezret, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Kév alatt több mint negyedével nőtt a gazdát cserélő használt autók volumene. Ennek eredményeként tavaly a teljes forgalomban lévő 3,4 milliós hazai gépjárműállománynak immár több mint 20 százaléka megfordult a piacon. A gépjármű-importőrök az idén 7-8 százalékos bővülést várnak az újautó-piacon.