Előfizetés

Lezsák szerint Horthy "politikai karaktergyilkosság áldozata"

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.01.30. 14:35
Népszava fotó/Vajda József
Tiltakozást váltott ki, hogy január 27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján misével emlékeznek Horthy Miklós kormányzóra a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban. A meghívóban az szerepelt, hogy Boross Péter volt miniszterelnök és Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is emlékbeszédet mond.

Minden évben megemlékezést, imádságot, szentmisét tartunk Horthy Miklós kormányzó úr halálának évfordulója környékén. A dátum kiválasztásakor eszünkbe sem jutott, föl se vetődött senkiben, hogy azon a napon van Auschwitz felszabadításának az évfordulója – nyilatkozta Osztie Zoltán plébános a botrány kirobbanása után a Népszavának. Lapunk megírta: a rendezvényt végül Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek „határozott kérésére” mondták le.

Most kiderült: Lezsák Sándor egész biztosan tudta, hogy január 27-e a holokauszt emléknapja. A Magyar Hírlap keddi száma közli ugyanis azt a beszédet, amit Lezsák a katolikus templomba meghirdetett Horthy-megemlékezésen akart elmondani. A beszéd egyik mondata bizonyítja, az Országgyűlés alelnöke nem csupán tisztában volt azzal, hogy a holokauszt emléknapján tartják a Horthy-misét, hanem ezt „természetes gesztusnak” tekintette. Idézzük: „Nem botrány tehát – inkább természetes gesztus –, hogy az iszonyú és embertelen holokauszt, a vészkorszak emléknapján, szentmise keretében katolikus hívőként emlékezünk Magyarország kormányzójára, családjára is”.

Ezt követően Lezsák Sándor úgy vélte: „Zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták.”

Az Országgyűlés alelnöke elmaradt beszéde nem szól Horthy történelmi felelősségéről és bűneiről, ellenben kritika nélkül dicsőíti a volt kormányzót: „Horthy Miklós történelmi, politikai karaktergyilkosság áldozata, akinek személyiségét, életútját tudatosan bemocskolták, eltorzították”.

Lezsák Sándor amúgy példaképként tekint Prohászka Ottokár katolikus püspökre, aki a Páva utcai holokauszt emlékközpont kiállításán a „konzervatív antiszemita ideológia egyik vezéralakjaként” szerepel. Lakiteleken, Prohászka mellszobrának 2008-as avatásán – Balog Zoltán mostani miniszter társaságában – Lezsák azért méltatta a püspököt, mert „szót emelt a kozmopolita-parazita réteg visszaszorításáért, a magyarság felemelkedéséért”.

Az Országgyűlés alelnökének Csurka Istvánnal sem volt gondja, 2012 áprilisában pedig a fővárosban részt vett Tormay Cécile – a szélsőjobboldalon antiszemita nézetei miatt népszerűségnek örvendő írónő – mellszobrának avatásán. Ilyen előzmények után nem kis megrökönyödést keltett, hogy Lezsák Sándor (bár az eredeti meghívóban nem szerepelt a neve) kevéssel később a vészkorszak áldozataira emlékező Élet Menetén is színpadra kíván állni.

Lezsák végül – minden bizonnyal a felháborodás hatására – visszalépett. Ebben az esetben utólag sem derült ki, milyen beszéddel készült. A 2012-es Élet Menetéről emlékezetes maradt viszont Erdő Péter bíboros felszólalása. A katolikus egyházi vezető kijelentette: a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal, az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel.

Erős idegzetűek itt a teljes beszédet elolvashatják.

Összefogás nélkül marad a szégyen - Közismert személyiségek nyílt levele

Publikálás dátuma
2018.01.30. 13:57
Forrás: Orbán Viktor/Facebook
Nem csak a Klubrádióba betelefonálók, hanem közismert személyiségek is meg vannak győződve arról, hogy mindössze egyetlen lehetőség mutatkozhat a Fidesz-kormány leváltására. Legalábbis azok mindenképp az összefogás hívei, akik aláírták a Magyar Nemzet által közzétett nyílt levelet, amit most mi is megosztunk olvasóinkkal: 
Abban a meggyőződésben fordulunk önökhöz, hogy mára felismerték: külön-külön egyikük sem képes a mostani kormány eltávolítására. Ezért felszólítjuk önöket, ne akadályozzák a változást sürgető állampolgárok akaratának érvényesülését!
Hangolják össze választási stratégiájukat, mert ez az egyetlen esélyünk a demokratikus jogállam rendjének helyreállítására, a közpénzen hizlalt Fidesz-kleptokrácia elszámoltatására, valamint a kitörésre abból az elszigeteltségből, amelybe Orbán Viktor felelőtlen és cinikus külpolitikája juttatta hazánkat. Országos szégyen, hogy 2018-ban ez a politika – a választási rendszer jóvoltából – harmadszor is bizalmat kaphat. Hogy ez bekövetkezhet, rossz fényt vet ellenzékére is.
Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között.
Tegyék egyértelművé választóik előtt, hogy a programjukat nem adják fel, egymást egyebekben változatlanul politikai ellenfeleiknek tekintik, és átmeneti szövetségük az előttünk álló feladat megoldására korlátozódik.
Harminc évvel a pártállam lebontása után egy új pártállam kiépülésének vagyunk tanúi. A történtekért viselt felelősségben valamennyi politikai irányzat osztozik. Kérjék választóik bizalmát az elkövetett hibák helyrehozatalához. Az első lépést ezen az úton most együtt kell megtenniük.
Budapest, 2018. január 29.

Ángyán József agrárközgazdász, volt államtitkár
Bojár Gábor vállalkozó
Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő
"Nem tudtam ellenállni a lelkiismeretem ösztökélésének"

Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő az elmúlt években egy Heves megyei kis faluban, Kerecsenden gazdálkodott.

Öt éve, 2013-ban, amikor kettészakadt az LMP, és úgy éreztem, egyik irányzatnak sincs igaza, visszavonultam az aktív politizálástól - mondta a Népszavának. A közíró szerint az utóbbi fél évtizedben beszűkültek a lehetőségek, zsugorodtak a szabad médiafelületek, s nem látott olyan politikai erőt, olyan forgatókönyvet, ami mellé nyugodt szívvel odaállt volna. Ezért inkább hátrébb húzódott, s azt mondta: "csináljátok nélkülem". Ám továbbra is azt tapasztalta, hogy "tehetetlenkedés" van a pártok és a véleményformáló értelmiség világában, s nem kristályosodik ki a segítő szándék, miközben a baj egyre nagyobb. Nem tudtam ellenállni a lelkiismeretem ösztökélésének, ezért léptem ki újra a "fényre", hogy nézeteimet, gondolataimat cikkekben, állásfoglalásokban és nyilatkozatokban megosszam. Aktív politikusként nem szeretnék jelen lenni a magyar közéletben, de közíróként vállalom az aktivitást, s megfogalmazom majd a gondolataimat - mondta lapunknak Elek István. (D.J.)

Ferge Zsuzsa szociológus
Fokasz Nikosz szociológus
Garay Klára környezetvédő
Hargitai Miklós újságíró
Heller Ágnes filozófus
Horgas Péter díszlettervező
Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter
Kaufer Virág környezetvédő, volt országgyűlési képviselő
Kincses Gyula egészségpolitikus, volt államtitkár
Kőszeg Ferenc publicista, volt országgyűlési képviselő
Lányi András filozófus
Majtényi László jogász
Málovics György közgazdász, egyetemi oktató
Mellár Tamás közgazdász
Mészáros Péter egyetemi oktató, volt országgyűlési képviselő
Mohácsi András képzőművész
Pusztai Erzsébet orvos, volt államtitkár
Szalay Kriszta színész
Tallár Ferenc filozófus
Ungváry Krisztián történész
Varga Andrea szakszervezeti vezető
Varga Zoltán könyvtáros, volt országgyűlési képviselő
Vásárhelyi Mária szociológus

"Akadálymentes" népszavazás - Jóváhagyta a Kúria

Publikálás dátuma
2018.01.30. 13:24
Illusztráció: Shutterstock
Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azon döntését, amellyel a testület hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást - írja az MTI a Kúria honlapjára kedden feltöltött végzést ismertetve. Tarlós István szerint értelmetlen a kezdeményezés.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője tavaly novemberben nyújtotta be kérdését hitelesítésre az FVB-hez. A kérdés úgy szólt: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?" Az FVB december 14-én a kérdést hitelesítette. A bizottság megítélése szerint a kérdés a választópolgárok és a döntéshozó számára is egyértelmű: a választópolgároknak arról kell dönteniük, kívánják-e, hogy a metrófelújítás során teljes körű akadálymentesítés történjen az összes állomáson, a döntéshozónak pedig arról, hogy - miként az akadálymentesítés mértékéről eddig is döntött - az akadálymentesítés teljes körű legyen.

Az FVB hitelesítő határozata ellen jogorvoslatot nyújtottak be a Kúriára, ebben a többi között arra hivatkoztak, hogy a kérdés nem egyértelmű, ezért nem hitelesíthető. A Kúria kedden azonban a felülvizsgálati kérelmet elutasította és helybenhagyta az FVB határozatát. A bíróság szerint a kérdés nem ütközik a választópolgári egyértelműség követelményébe, egyféleképpen értelmezhető, megfelel a magyar nyelv nyelvtani szabályainak, a választópolgárok pedig átláthatják a kérdés lényegét, jelentőségét. A kérdés megfelel a jogalkotói egyértelműség követelményének is, egyértelmű, hogy egy eredményes népszavazás esetén mi az elérendő szabályozási eredmény, a megvalósítás módja tekintetében pedig adott a mérlegelés lehetősége a Fővárosi Közgyűlés számára. A Kúria végzése jogerős.

Tarlós: értelmetlen a kezdeményezés
MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Tarlós István főpolgármester szerint semmi értelme nincs a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek.
A törvény nem definiálja, hogy milyen módon kell megoldani az akadálymentesítést, egy eredményes népszavazás esetén ugyanott fogunk tartani mint most, az semmit nem befolyásol - közölte. A Kúria azt mondta ki, hogy jogilag nincs akadálya a referendum megtartásának - mondta Tarlós István, aki szerint a szocialisták rosszul tették fel a kérdést, azzal nem tudnak semmit elérni.

Mint megírtuk, Horváth Csaba hétfői sajtótájékoztatóján közölte, az aláírásgyűjtés még a héten megkezdődhet.