Porig égett a ligetvédők tábora

Publikálás dátuma
2018.01.31. 06:07
Fotó: Molnár Ádám
Kigyulladt a Városliget beépítése ellen hónapok óta tiltakozó ligetvédők egyik tábora keddre virradóan. Az aktivisták szerint szándékos gyújtogatás történt.

Hárman voltak a leendő Néprajzi Múzeum építési területének sarkánál – jogerős, demonstrációs engedéllyel rendelkező területen – álló táborukban a ligetvédők, amikor hétfő este 11 óra körül hirtelen lángra lobbantak a sátrak. A Dózsa György út és az 56-os emlékmű közelében felhúzott tábor vezetője, az Ezredes becenevű ligetvédő elmondta, hogy rajta kívül a menyasszonya és egy harmadik társuk volt a sátrakban: utóbbit ki kellett menteni a lángok közül. Őt másnap mentő szállította kórházba, mert – miként fogalmaztak – "sokkos rohamot" kapott. A táborvezető azt mondta a Népszavának: durranásra, pukkanásra, fényekre lettek figyelmesek a tábor bejáratánál, majd pillanatok alatt égni kezdett minden. A táborból semmi se maradt: odaveszett az összes matracuk, bútoruk, az élelmiszer készletük, személyi okmányaik, cipőik, és még 90 ezer forint készpénz is elégett. Elmondásuk szerint elektromos zárlat nem okozhatta a tüzet, mert nem használnak hálózati áramot, és nem égett tűz a táborban, nem cigarettáztak, a bejáratnál pedig nem volt olyan eszköz, ami külső segítség nélkül lángra lobbanhatott volna. A táborvezető biztos a szándékosan gyújtogatásban.

Ennek a tábornak a lakóit eddig nem vegzálták, fenyegetéseket sem kaptak, nem úgy, mint az Olof Palme sétánynál tiltakozó ligetvédőket, akiket biztonsági emberek tettlegesen is bántalmaztak.

A ligetprojekt ellen tiltakozó zöld aktivisták a tűzeset ellenére is állítják: a történtek nem törték meg őket, folytatják demonstrációjukat. A táborvezető azt mondta, ugyanott ismét felépítik majd a tábort. „Hiába gyújtottatok fel minket, mi maradunk!” – ezzel a felirattal fogják hirdetni elszántságukat.

A tábor, bár nem volt az építkezés útjában, mégis a legközelebb helyezkedett el a munkaterülethez, ahol hamarosan felhúzzák a liget első új kiállítóhelyét, a Néprajzi Múzeumot. Ennek a tábornak a lakói szúrhatták ki a leghamarabb, ha valami jogszerűtlen történt az építési területen.

Szerző

Handó: a sajtótámadások veszélyesek, nem Soros

Publikálás dátuma
2018.01.31. 06:05
CÉL - A tanács létrehozatalával immár a hatalommegosztás a bírói szervezetben is érvényre jut FOTÓK: TÓTH GERGŐ
A rendszer megváltoztatásának igényével lépett fel az új, tegnap megalakult Országos Bírói Tanács.

A változás igénye hozta létre az új összetételű Országos Bírói Tanácsot (OBT) - mondta Hilbert Edit, a testület soros elnöke az OBT keddi alakuló ülésén. Kiemelte: az OBT-nek rendkívül fontos hatáskörei vannak, így például felügyeli a központi bírósági igazgatást, a - Handó Tünde által vezetett - Országos Bírósági Hivatalt (OBH) és maga is közreműködik a bírósági igazgatásban. A hatalommegosztás tehát a bírói szervezetben is érvényre jut - mutatott rá a Budapest Környéki Törvényszék elnöke.

A 2012 márciusában megalakult OBT tagjainak hatéves mandátuma az idén március 15-én lejár, az új tagokat nemrég választották. (Az OBT 15 tagú, s tagjává bármely bíró megválasztható, akinek legalább 5 éves bírói gyakorlata van. Pontosabban: titkos szavazáson 14 bírót választ a bírák küldöttértekezlete a küldöttek közül, a 15. tagot, a Kúria mindenkori elnökét a törvény delegálja.) Az OBT legfontosabb feladata, hogy ellenőrzi az OBH elnökének igazgatási tevékenységét, és személyzeti döntéseit; a legtöbb esetben egyetértési joga van a bírói pályázatoknál. Vagyis az OBT, ha komolyan veszi jogosítványait, az OBH-elnök Handó valódi bírói ellensúlya lehet.

Az ülésen tanácskozási joggal résztvevő Handó Tünde is kiemelte a szervezeten belüli hatalommegosztás és az együttműködés fontosságát. Az OBH-elnök az alakuló ülés napján megjelent, Origónak adott interjújában már konkrétabban fogalmazott. Handó szerint (az OBT) "személyi ügyekben rendszeresen dönt, így ebben nem lesz változás. Ami számomra is meglepő, hogy az új OBT-ben a sajtóhírek szerint van néhány tag, aki mintha azzal a céllal került volna be, hogy valamifajta revansot vegyen az őt ért sérelmekért." Vélhetően épp Hilbert Editre, illetve Vasvári Csabára, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírájára célzott Handó. Utóbbi be is perelte az OBH-elnököt, mert szerinte a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor. Hilbert ellen - aki korábban a helyettese volt - pedig fegyelmit kezdeményezett, amely megfosztotta volna a bírónőt attól a jogától, hogy elektorként részt vegyen az OBT-tagokat választó gyűlésen, s emiatt Hilbert az Alkotmánybírósághoz is fordult. De információnk szerint az, hogy a 15 új tagból öten a központi régióból azaz Budapestről, illetve Pest megyéből kerültek ki, azt jelzi, hogy az OBT-ben megerősödtek az OBH-t komolyan ellenőrizni szándékozó bírák. Már az elektori gyűlésen érzékelhető volt, hogy többségbe kerültek az ilyen bírák, Vasvári taggá választása például óriási ovációt váltott ki.

Handó azonban nem így látja, az Origónak ugyanis azt mondta: "azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kampány közepén vagyunk és ez sokféleképpen hat egy szervezetre". Szerinte "az elmúlt időszakban megjelent álhírek révén sikerült megtalálni olyan bírói hangokat, amelyek a szervezeten belül nem szólalnak meg, azon kívül viszont szívesen osztanak meg hangulatkeltő félinformációkat, vagy egyszerű hazugságokat. Sajnos vannak, akik rövidlátó módon, saját egyéni érdekeiket előtérbe helyezve kockára teszik 11 ezer ember munkájának az eredményét".

Ugyanezt válaszolta Handó a Soros György "bírósági befolyásszerzési kísérleteivel kapcsolatban" elhangzó kérdésre is. "Nem indult vizsgálat, és erre nem is volt szükség" - mondta, hozzátéve: "ez nem jelent semmilyen veszélyt a bírói karra. Valós veszélyt jelentenek ugyanakkor azok a szervezettnek tűnő sajtótámadások, amelyek a bírósági szervezetből származó álhírekből próbálnak botrányt kavarni."

Új pályázat február 20-ig
"(...) újra kiírtuk a pályázatot, amelyre február 20-ig lehet jelentkezni" - mondta Handó Tünde a Fővárosi Törvényszék elnöki posztjáról. Ismert, január elején lejárt Fazekas Sándor hatéves elnöki mandátuma, s bár egyedül pályázott a posztra, az OBH-elnök mégis eredménytelennek nyilvánította azt. Handó szerint "a XXI. század kihívásainak való megfelelés korszakváltást követel az ország legnagyobb bíróságának vezetésében", s ennek az elvárásnak Fazekas nem felel meg.

Szerző

Vizsgálja a kamara Kósa jogászát

Előzetes vizsgálatot rendelt el a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) Fiák István ügyvéddel szemben, aki Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) elnökeként a közelmúltban jogsegélyt ajánlott fel a Czeglédy-ügyben fizetés nélkül maradt diákmunkásoknak, ám a kamaránál panaszt tévő Czeglédy Csaba baloldali politikus szerint Fiák nem az ügyfelei érdekeit képviselte. 

Mint ismeretes, Czeglédy Csabát július közepén tartóztatta le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) milliárdos adócsalás gyanújával. Az adóhatóság ekkor lefoglalta a politikus által vezetett, iskolaszövetkezeteket üzemeltető Humán Operator Zrt összes adathordozóját és zárolta a cég számláit. Emiatt a cég nem tudta kifizetni a diák munkavállalói egy kisebb részét. Fiák, mint a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) elnöke jogi segítséget ígért a fizetés nélkül maradt diákoknak. A Czeglédy-ügyben csúcsra járatott propagandamédiának feltűnően előzékenyen nyilatkozó Fiák többször is leszögezte: elvárja, hogy Czeglédy magánvagyonából fizesse ki a diákmunkásait. Azonban Czeglédy hiába kereste meg Fiákot azzal, hogy kifizetné a hatósági akció miatt fizetés nélkül maradt diákokat, Fiák István nem küldte át a nála jogsegélyért jelentkezett diákok ügyvédi meghatalmazását.

Czeglédy, Fiákhoz írott ügyvédi levelének a tartalma pedig napokkal később megjelent az egyik kormányportál lejárató cikkében. Amikor Czeglédy egyik ügyvédje Fiák megkerülésével a Facebook-on vette fel a kapcsolatot az egyik, sajtóban gyakran szereplő állítólagos károsult diákkal, a fiatalnak írott üzenete is szinte azonnal kikerült egy kormányportálra meghamisított tartalommal. Fiák végül látványosan Orbán Viktor miniszterelnöktől kért segítséget az ügyfelei számára. A Czeglédy-ügyből láthatóan kampánycirkuszt faragó kormánypárt az év végére meg is szavazta a diákmunkások közpénzen történő kifizetését, ám ez azóta is húzódik. Azaz Czeglédy ajánlatához képest immáron fél évvel csúszott el a diákok kifizetése. Közben a kormánymédia immáron több, mint fél tucat sajtópert bukott el Czeglédyvel kapcsolatos valótlan állításaik miatt. Ezek szinte mindegyike Fiák Istvántól származtak. Az ügyvédi kamarának most három hónapja van megvizsgálni az ügyet, ami indokolt esetben másik három hónappal meghosszabbítható.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre Fiák István úgy reagált: „mindenkit - így engem és Czeglédy Csabát is nem a szavai, hanem a tettei minősítenek”. Az ügyvéd utalt arra, hogy Czeglédyt korábban 2003-ban egyszer már elmarasztalták adócsalásért. „Én a megkárosított diákok állami kártalanításáért dolgoztam, míg Czeglédy Csaba fizetés helyett szájkaratézott. Nekem sikerült elintéznem a károsultak kártalanítását, míg Czeglédy Csaba fizetés helyett folyamatosan engem támadott. Mindenki azt tette, amihez ért.”